Blog ini sekadar cerita-cerita biasa dan perkongsian sebuah pengalaman kehidupan untuk rujukan bersama

Sunday, December 27, 2009

Susah senang kehidupan.....

Kuatkah aku bila didatangkan sedikit kesusahan.... setakat suami tak bekerja... ada orang lain yang lagi susah, suami isteri tiada pendapatan langsung dek tekanan kegawatan ekonomi... bila kesusahan tu datang bukan dengan jalan yang kita pilih, dalam kata lain kerana ia datang sendiri mungkin aku akan lebih redha dengan kesusahan tu... Tapi dalam kes terpencil macam aku, situasi dan keadaan yang menyebabkan kesusahan yang sedikit itu datang yang membuat aku separa redha... kenapa aku yang kena tanggung kesusahan orang sedangkan punca kesusahan tu bukan dari aku... adil ke bagi aku, anak aku, ibu bapa aku... sedangkan nun di sana ada orang lain yang lepas tangan selepas manghadiahkan keluargaku dengan tambahan beban ini..... memang hakikat sebenar semuanya telah tertulis dalam suratan-Nya... tapi aku tak cukup kuat lagi untuk menerimanya...

Tuesday, December 22, 2009

Aiman... Aidiladha pic...

Aiman dan Tok Mak
 

Posing dgn Tok Abah pulaklah.. Tok seksilaa... xleh enterframe...

 
My small family....
 

Dare to fail....

Nobody dare to fail.... but still everyday, someone will fail. But not every failed person manage to pick up themselves and move on... do you?

Sunday, December 6, 2009

Kenapa breastfeed baby x suka hisap botol...

Dari view seorang ibu (me):

1. Puting botol keras dan tak flexible mcm nipple ibu.
2. Limited content. Dah habis.... kalau direct, unlimited, bila suck jek ada, botol, kalau dah kosong, xde lagi. breast will continually be refill. Lagi byk hisap, lagi laju dia penuh balik sampailah baby content.
3. Takde rasa kena belai, org usik2, senyum kat dia, main dgn dia.. etc. - bonding, affection.
4. Rasa dan kepanasan susu ibu maintained. Susu ebm bila dah lama, sejuk dan rasa pun lain bila dah lama simpan.

Itu jek laa yang aku leh fikirkan... sesaper nak tambah...