Blog ini sekadar cerita-cerita biasa dan perkongsian sebuah pengalaman kehidupan untuk rujukan bersama

Sunday, October 31, 2010

Yang paling ku rindu...

Hari Sabtu pagi kelmarin, aku ambil cuti untuk ke Kuala Lumpur dengan mak aku. Kite orang sebenarnya pergi kenduri arwah sepupu mak yang baru meninggal bulan lepas akibat kanser hati. Tak sangka secepat ini Maksu pergi. Arwah agak rapat dengan keluarga kami. Masa aku bersalin dulu dia sanggup turun dari KL untuk tengok anak aku baru bersalin. Masa aku kawen pun dia datang pagi-pagi dari KL dgn hb dia. HB dia pun tengah sakit jugak, sakit buah pinggang. Aku rindu zaman bujang bila aku boleh ke mana-mana ziarah mak pak sedara aku. Kenapa? Mungkin sebab aku rapat dengan saudara-mara sejak kecil lagi.

Bila dah ada suami dan anak-anak, pergerakan aku agak terbatas. Ditambah pula dengan suami aku yang bukan jenis rapat dengan extended family dia. So, bila dengan aku, dia tak paham kenapa aku pentingkan sangat extended family aku dari family aku yang sepatutnya aku lebih rapat (dia merujuk kepada mak tiri aku dan adik-adik tiri aku). Yan aku faham dari segi hukum, mereka ada hak untuk dapat perhatian sebegitu dari aku. Tapi aku ada sebab lain yang dia takkan faham sebab dia tidak berada di kedudukan aku.

Aku sebenarnya rindu zaman bujang aku bila aku boleh travel n drive jauh-jauh non-stop.. driving adalah salah satu cara untuk aku melepaskan tekanan. Suatu ketika dulu aku adalah fast driver... terutama masa aku bekerja di pasir gudang. Ianya satu cabaran bagi aku untuk drive pada satu-satu kelajuan semaksimum mungkin dengan kereta kecil kesayanganku.. tapi sejak kemalangan yang agak tragik di Skudai, aku hampir trauma nak drive laju terutama di selekoh. Kalau dulu tiba kat jalan berselekoh, aku jadik thrill nak tekan minyak. rasa pumping adrenalin tu yang buat aku syok.... giler kan.. tapi masa tu darah muda, takde tanggungan, takde apa nak fikir.

Rindunya...

Tuesday, October 19, 2010

Infertility factor.. salah satu puncanya..

Petikan yang aku paste kat sini datang dari penerbir Personal Path to Pregnancy. Dia dapat anak lewat dan dah berusaha macam-macam dalam journey dia untuk dapatkan anak. Masa aku langgan newsletter dia, aku baru jek kawen. Masa tu sesajer gatal nak dapat information. al-maklum, aku kawen agak lewat. takut gak kalau terlajak sangat baru dapat anak, harus aku dah pencen kena tanggung anak lagik.
So, untuk kengkawan yang masih menghadapi kesukaran mendapatkan zuriat, mungkin boleh pertimbangkan faktor-faktor yang di sebutkan nie.

Selamat membaca...

Today I'm going to touch on a subject that is covered in great detail in my ebook, Personal Path to Pregnancy.

It's about food additives.

If you are having any difficulty getting pregnant, it's critical to minimize or eliminate as many toxic substances from your body as possible. In effect, the healthier you
are, the better your fertility is.

Unfortunately there are many food products available which contain substances that could be harmful to your overall health and specifically your fertility. It's unfortunate that "profit" is often the motivation for large companies to produce products that may not be the most healthy for our bodies or even the environment.

We all need to take control of our own health and not assume that "government regulations" will protect us from eating harmful substances that may be found in our food.

Today I will mention 2 additives that you most definitely should avoid. They are bad for your long-term health and specifically, your fertility.

1. Aspartame
Aspartame is an artificial sweetener often found in most "sugar-free" products. It has been associated with menstrual imbalance and has reportedly caused many adverse health reactions. A number of studies have shown reduced fertility in both males and females from it's use.

2. BHA and BHT
These are food preservatives often found in bacon, baked goods, canned food, "instant" foods, gum, margarine, and many others.
Also found in personal care products such as baby oil/lotion, lipstick, shaving cream, and some plastic food wraps. Studies show that this additive can cause infertility.

Here is an enlightening article you should read:

http://tinyurl.com/BHA-BHT

What should you do? Definitely stop eating/drinking any diet, sugar-free, fat-free products which likely contain the above. Also, try to eliminate processed foods and eat as much "natural" food as possible.

Thursday, October 14, 2010

Syiah dah merebak di Johor Bharu

Nie entry melepaskan perasaan. Bukan nak tunjuk pandai pasal akidah nie. Aku nie bukanlah seorang abid atau seorang ulama. Tapi kalau dah ajaran tu tang Syahadah pun dah guna Wa-asyhadu anna-Ali-Rasullullah.. konpem dah salah dan kafir kan... yang kome pi ikut jugak tu kenapa B****....

Kalau aku tahu lah tempat yang buat kelas ajar Syiah nie.. harus aku repot kat Jabatan Agama. Tak pun aku menyamar pi bawak rekorder dgn video cam sekali biar padan dengan muka derang.. suka-suka hati buat kelas Syiah kat negeri yang mempertahankan ASWAJA.

Tuesday, October 12, 2010

Taktik Baru Penyamun Malaysia

Sekadar berkongsi cerita-cerita dari kawan-kawan tentang taktik-taktik baru penyamun jalanan sekarang. Baru-baru ini seorang kawan lama ada bercerita bagaimana dia di samun semasa dalam perjalanan balik dari tempat kerja pada waktu malam. Penyamun tu selamba jek datang serbu dan nak tetak member aku tu dengan parang. Nasib tak kena kepala. Terpaksalah member tu berhentikan motor dia dan serah segala harta yang dia ada pada masa tu. Haru sungguh laa...

Masa berhari raya kat rumah pegawai atasan aku pulak isterinya cerita pasal orang baring melintang atas jalan raya untuk stop kenderaan yang lalu. Bila kenderaan dah berhenti, aku rasa korang boleh agak the rest of the story. Kena samunlah jawabnya.... Na'uzubillah...

E-mail di bawah ini pula aku dapat dari kawan sekerja aku. Sejauh mana kebenaran e-mail ini tidaklah aku rajin nak mengesahkannya. Tapi sekadar berkongsi berbagai taktik baru penjenayah dan penyamun di Malaysia nie dengan masyarakat umum sebagai ingatan. ------------------------------------------------------------------------------
Subject: Island Hospital warning ! Pls read n pass on

For your information. ( Very Urgent )

If you see a guy (especially Indian) who rides a motorbike with a bloody hand knocking on your window demanding you to stop and asking for tissue paper to clean the blood when you are driving a car, remember DO NOT stop the car at all. Even if he damages your car or holds the side mirrors tightly, DO NOT stop the car but drive directly to the nearest police station.

This kind of criminal tactics have been reported in about 40 cases in Seremba n, K. Lumpur, Shah Alam, P.Jaya and Klang Town police stations (actually around the whole country).

These guys are mainly Indian gangsters, They work in a group and dare to commit this crime even in crowded areas where nobody will dare to stop the car to help you. The main purpose of this dirty tactic is to rob you and/ or even commit rape if you are female driver driving alone.

Please forward this message to the people you care about.

Dr Jeyashree Srinivasan
Island Hospital

Monday, October 11, 2010

Sekadar berkongsi

Sedikit info dari Kementerian Kesihatan Malaysia:

Penyusuan Susu Ibu

PenyusuanSusuIbu & Kanak-kanak

Kehamilan, Penyusuan dan Pengambilan Ubatan

Harapnya, lebih banyak informasi lain untuk membantu ibu-ibu dan kakitangan Kementerian Kesihatan sendiri menyokong penyusuan susu ibu.