Blog ini sekadar cerita-cerita biasa dan perkongsian sebuah pengalaman kehidupan untuk rujukan bersama

Sunday, December 27, 2009

Susah senang kehidupan.....

Kuatkah aku bila didatangkan sedikit kesusahan.... setakat suami tak bekerja... ada orang lain yang lagi susah, suami isteri tiada pendapatan langsung dek tekanan kegawatan ekonomi... bila kesusahan tu datang bukan dengan jalan yang kita pilih, dalam kata lain kerana ia datang sendiri mungkin aku akan lebih redha dengan kesusahan tu... Tapi dalam kes terpencil macam aku, situasi dan keadaan yang menyebabkan kesusahan yang sedikit itu datang yang membuat aku separa redha... kenapa aku yang kena tanggung kesusahan orang sedangkan punca kesusahan tu bukan dari aku... adil ke bagi aku, anak aku, ibu bapa aku... sedangkan nun di sana ada orang lain yang lepas tangan selepas manghadiahkan keluargaku dengan tambahan beban ini..... memang hakikat sebenar semuanya telah tertulis dalam suratan-Nya... tapi aku tak cukup kuat lagi untuk menerimanya...

Tuesday, December 22, 2009

Aiman... Aidiladha pic...

Aiman dan Tok Mak
 

Posing dgn Tok Abah pulaklah.. Tok seksilaa... xleh enterframe...

 
My small family....
 

Dare to fail....

Nobody dare to fail.... but still everyday, someone will fail. But not every failed person manage to pick up themselves and move on... do you?

Sunday, December 6, 2009

Kenapa breastfeed baby x suka hisap botol...

Dari view seorang ibu (me):

1. Puting botol keras dan tak flexible mcm nipple ibu.
2. Limited content. Dah habis.... kalau direct, unlimited, bila suck jek ada, botol, kalau dah kosong, xde lagi. breast will continually be refill. Lagi byk hisap, lagi laju dia penuh balik sampailah baby content.
3. Takde rasa kena belai, org usik2, senyum kat dia, main dgn dia.. etc. - bonding, affection.
4. Rasa dan kepanasan susu ibu maintained. Susu ebm bila dah lama, sejuk dan rasa pun lain bila dah lama simpan.

Itu jek laa yang aku leh fikirkan... sesaper nak tambah...

Monday, November 30, 2009

Hari malas nak menulis... citer pasal Aiman jek lah....


Nie anak aku, Aiman. Masa nia kite org kat hospital lagi. Baru 2hr jek time nie.
Aiman tengah kekenyangan, ku sempat snap gambar dgn handphone jek. kamera tadak.

 
Nie dia baru celik mata. Tah apa bebel, tengok abah dia amik gambar.

 








Nie ku amik sebab geram tang mulut comei dia... hihihi...

Enjoy da pic... ku malas nak berceloteh hari nie...





 
Nie Tok Mak dia tgh dukung pepagi raya nak berjalan...
tadak baju melayu, baju batik pun jadik... nanti ku sambung versi Aidiladha pulak....


tata....


Monday, November 23, 2009

Penyusuan susu ibu...

Baru singgah susuibu.com. Aku sebenarnya kurang berforum.. sesekali bila tengok masalah orang yang aku rasa tertolong aku bagilah apa-apa input yang aku boleh bagi. Tapi dalam soal agama aku taknak bagi dah. Aku cuma ada ilmu asas secara ijmal. tidak secara tafsil... so leave it to d expert. Nanti gaduh aku serik dah.

Ok. citer psl susu ibu dari persepsi aku. Suka aku nak citer macam mana aku leh terjebak dengan susu ibu nie..

Semuanya bermula bila aku tau yang aku mengandung. Mulanya aku tak fikir pun susu apa aku nak bagi kat anak aku. Bila pergi first check-up nurse brief psl kebaikan susu ibu kepada ibu bersalin. Aku dengar jek laa.. Aku memang dilahirkan dengan rasa inkuiri yg tinggi sikit. Bila balik aku search laa pasal susu ibu nie.

Ditakdirkan, aku ditemukan dengan macam2 website yang mempromosi kebaikan susu ibu. Bermula dari situ aku belajar tentang penyusuan dan pengurusan susu ibu sampailah ke hari aku bersalin. Kesannya memanglah sangat besar.

Sebab keyakinan aku yg tinggi pada keputusan muktamad aku untuk menyusukan anak aku secara eklusif, aku jadi berani mempertahankan keputusan aku (psl in-law sibuk suruh bg anak aku makan) hangin sungguh aku masa tu. Rasa nak jek aku drive balik jam tu gak. Kalau tak kerana anak, nescaya dah lama aku tinggal semua dan balik. Kalau yang digaduhkan tu mende lain, memang aku tinggal bg derang jaga ikut lagu derang. Biar derang tengok sendiri kesannya. Aku dah tau kesannya pada anak aku. Perut anak aku kalau masuk mende lain, memang akan masuk angin. Tu yang aku marah sangat. Ada ke bagi kurma sampai habis sebiji. x dilumat dulu pulak tu. rendam dalam air jek.. geram sungguh... lepas tu budak tu nangis2 sakit perut masuk angin aku jugak yg ngadap dan disalahkan... x mau citer lagi... lagi banyak aku ngumpat nanti.

OK, pada ibu2 yang nak menyusu sepenuhnya, buatlah persediaan yang betul.
Di sini sebahagian daripada persediaan yang saya rasa perlu berdasarkan pengalaman saya sendiri (ada lagi list lain boleh cari dari website ibu menyusu lain yang boleh ditambah).

- Carilah ilmu dan kawan2 yang betul. 
- Share dengan suami apa yang anda mahu (menyusu badan secara eksklusif ).
  Terangkan secara detail. Ada yang tak ambil tau, sibuk kerja jek. Tanggungjawab kita untuk bagitau. (saya cuma larat nak print artikel dan bagi dia baca sbb xnak dia dok kata saya nie membebel jek)
- Sediakan hospital grade pump (elektrik atau rechargeble battery). 
  Anda belum tentu larat nak pam manual masa dalam pantang. Kalau tak mampu nak beli cash, kumpul duit sikit2(main kutu ke) dari mula pregnant atau beli secara ansuran.
- Sediakan storage bottle dan simpan susu sebanyak yang boleh semasa susu anda masih banyak.
- (belajar dari kesilapan orang lain. Lebih RUGI kalau belajar dari kesilapan sendiri.)
- Semasa pantang, duduklah dengan orang yang menyokong anda untuk menyusukan. 
  Kalau tidak anda yang akan tension dan give-up.

- Simpan no. telefon LC dan support group member yang sudi tolong. 
  Merekalah yang akan pick u up when u down. "TQ to Haza dan Che' Dah. U did a lot in giving me d support I need".
- Handphone gunalah line.
Senang anda nak berurusan dengan LC atau breastfeeding group anda semasa dalam pantang.
- Simpanlah no. local nurse / doktor yang pro breastfeeding. 
   Saya bernasib baik sebab local nurse support saya, tolong bagitau apa yang saya nak keluarga in-law saya perlu tau utk saya full breastfeed. "Terima kasih banyak2 Kak Lia dan Kak Jee. Budi kalian, Allah saja yang balas."
- Last but not least ialah mind setting yang kuat.
   Kalau tak anda akan kalah sebab anda mungkin berseorangan.

Nak Jimat...

Tadi dok bukak blog orang.. citer psl bajet kalau pakai lampin kain intead of dispo diapers. Memang byk jimat and ku tak perlu risau psl rashes aiman. Tapi mcm mana ku nak fully cloth diaper kat rmh baby sitter? ku tak sampai hati sbb makcik aku tu sakit kaki. ku boleh jek suruh dia masukkan lampin kotor kat dlm plastik. balik nanti ku uruskan lah.. tapi mak ku tak approve ideaku. tapi ku nak try boleh tak agaknya? sebab hr tu aiman berak kat lampin dia. makcik aku masuk dlm plastik jek. ok jek aku rasa. dia pun x susah2 nak basuh2 kain lampin tu.

Citer psl lampin kain nie, aku sbnrnya x suka sgt pakai moden diapers tu. bila dah ku cuba, ku suka tradisional diaper gak. rasanya kain tradisional tu lagi lembut. fleece material lembut. tapi rasa mcm panas pulak bila aiman pakai. so, intead of guna insert, ku tukar dgn kain lampin tradisional tu jek kat luar. So far, kalau dah basah betul dan aiman berak baru kutukar sbb cover cd tu x ke seluar instead of seluar getah biasa. kesimpulannya, ku gabungkan lama dan baru.... jabik perfect combination.

Sunday, November 22, 2009

Anakku...

Assalamualaikum...

Sesajer... semalam abah balik rumah (nape mcm abah jarang balik rumah ke? hehe..) so semua ada kat rumah kecuali adik aku yang kerja kat KL. So, semua attention biasalah dekat anakku yg sorang tu... semua layan dia, main dengan dia. So, aku banyak sikit space untuk buat kerja lain. Dapatlah masak utk laki aku, masak dengan mak aku kat dapur. Selalunya masak asal ada, n semua nak cepat jek. Nasiblah laki aku paham dan byk tolong kerja rumah. So, apa yang specialnya? Anak aku.. aku ingat xde aku xpelah.. sbb dah nyusu kenyang dah pun kan... tiba2 tengah dok main2... aku lalu-lalang dekat depan tu leh lak dia dok toleh2 kat aku... (frankly aku sebenarnya jeles kalau orang lain lg rapat dgn anak aku...) aku igt sajer toleh... tiba2 dia dah cemik nak nagis... adoilaa... dia sedih apsal mak dia buat mcm x tau jek kat dia.... "taklah sayang.... mak acah jek..." hehehe... mak dia gak no.1 kat dia....

Monday, November 16, 2009

Lagi... aku geram...

Hari ni aku rasa nak bercerita pasal perasaanku semenjak hampir 4bulan lepas... ya.. dari sebelum aku bersalin aku dok pendam.. tak tau nak luahkan macam mana. Nak ku ceritakan pada mak, aku tak sampai hati. dah cukupalh aku bebankan dia dgn membela aku 29 thn nie.. (sampai dah ada laki pun mak dok bela lagi).

Cukup setahun perkahwinanku sampailah masa kami akan dikurniakan cahaya mata, seminggu sebelum aku bersalin suamiku berhenti kerja atas alasan malu nak ngadap muka kawan dia sbb adik dia hutang beli kereta kawan dia tak bayar... aku x boleh terima... lepas aku bersalin, aku berpantang kat rumah mak mertua, aku pulak yang kena tanggung dia, mak bapak dia, adikdia anak beranak yg bersalin sekali dengan aku. sungguh aku tak boleh terima dan aku memang dah tak ikhlas nak bagi walaupun aku bagi sebab aku kena kirim kat laki aku kalau nak beli apa2 dan nak pi mana2... pasal aku tak boleh nak gerak pi mana tanpa anak aku. kalau aku ada carrier harus aku cabut balik JB jam tu gak. Tapi aku rasional kan akal aku.. aku teruskan gak lakonan aku tu sampai aku balik JB.

sampai hari aku habis pantang, suami aku tak ikut balik. tapi bila takde duit dia balik minta duit kat aku. sampai satu tahap aku geram, aku bahasakan cukup2 stop bagi duit kat dia baru dia balik. Dah balik kena cari kerja balik, aku geram, tapi masih nak bagi dia peluang lagi. (belum cukup 4 bulan. Kalau dah cukup dan aku dah hilang sabar, taulah dia nanti). Nie tengah dok cari kerja. Bila nak pi cari kerja nak pakai kereta aku gak. Kata nak cari kerja dekat-dekat dengan rumah dulu, takat nak jalan jauh sikit naik bas, teksi taknak.. geram sungguh aku. aku dulu takde kereta boleh naik bas, jalan kaki segala nak pi kerja. bukan mak bapa aku tak mampu nak bagi kereta, tapi aku rasa tak perlu. Tak mati laa jalan kaki, naik kenderaan awam tu.. aku taknak di cop derhaka.. tapi kalau aku dah hilang sabar, macam2 aku buat nanti, nangis tak berlagu aku buat kat dia karang...

Wednesday, October 28, 2009

Susah sangat ke?.....

Aku nak merungut membebel ketakpuasan hati aku yang x dpt aku nak lepaskan.... anakku nyusu badan, aku perah utk bagi masa pi keje, aku siapkan warmer nak bg senang pengasuh anak aku aka makcik aku utk panaskan susu dan bagi anak aku susu perahan aku... tapi aku masih dengar alasan-alasan yang kepala otak aku tak boleh terima bila dia bagi susu formula kat anak aku.... geramnya..... aku kena amik gak susu formula tu... kat rmh nanti mak aku pulak yang pi buat time aku takde pasal lmbt nak tunggu susu perahan panas... adoi.... susah sangat ke nak bagi susu perahan pada anak aku....

Friday, October 16, 2009

Makhluk Allah jua...

Topic nie dah agak basi sbb dah selalu dibicarakan orang... tapi bila aku mengalaminya sendiri aku terpanggil untuk menceritakan pengalamanku sendiri.

Anakku memang dilahirkan dengan suara yang nyaring. Aku yg ala-ala lembap nie selalu membuatkan tangisannya selalu kedengaran. Mertua aku pula seorang yang sangat kaya dengan kepercayaan karutnya. Bukan aku tak percaya dengan kewujudan makhluk dari alam lain tu. Tapi amalan-amalan yang disuruh aku amalkan sangatlah tidak munasabah. Tapi ada satu perkara yang aku harus percaya bila dia kata keturunan sebelah mak dia ada membela saka. Aku tak menyangka ia akan mempengaruhi cara hidup aku sekarang. Tapi ia berlaku juga. Atas desakan mak mertua aku, aku turutkan juga hasrat dia suruh cari org pandai utk ubat anak aku yang kuat menangis tu. Memang ada peliknya bila tiba dia menangis tak semena2. terutama sewaktu tidur.

Aku minta nasihat dari pengurus di tempat kerja aku memandangkan dia ada pengalaman tentang makhluk2 halus nie. Dia refer aku pada seorang pakcik yg menjalankan perubatan Islam. Dari dia aku dapat tahu sebenarnya yang kena gangguan adalah aku. Anakku boleh nampak makhluk tu. Lebih mengejutkan makhluk tu dikatakan saka belaan mertuaku yang mengikutku dengan tujuan menjadikan aku makanannya melalui air susuku, menurut pakcik yang mengubat itu. Aku antara percaya dengan tidak apa yang dikatakannya. Redha jek laa apa yang dah terjadi. Kalau betul pun aku taknak pikir apa2. Aku cuma nak pikir mcm mana nak elakkan. Atas tujuan itu aku telah diberi wafaq yg terdiri dari ayat al-Quran untuk melindungi diriku dan anakku, Insya-Allah.

Wednesday, October 14, 2009

Aduhai anak....

5 hari lepas ku terlupa bawa cooler bag. Makanya, susu perahanku tak dapat di sejukkan. ku cuma dapat letak kat dlm bilik solat dan on kan air-condnya. bila ku nak ambil susu, ku dapati aircond dah tutup.. ahh.. sudah... tp susu masih elok. aku gamble jek...

pendek cerita akibatnya, esok susu dah x elok dan anakku xnak minum EBM dan substitute FM walaupun menangis2 sbb dah lapar. esok, lusa dan tulat dan seterusnya itulah menunya di rumah baby sitter. dia cuma minum susu ibu direct drku bila ku balik kerja. Aku dah risau giler.. buntu.. jammed... akhirnya.... aku adu kat sifu breastfeedingku jugak.. Haza... tolong.... rescue me... hihiiii... ntah apa-apa.... dok tangguh nak pi tanya. sibuk pi cr org lain dulu wat pe.. padan muka aku... akhirnya hari nie anakku telah berjaya menghabiskan 10 oz ebm ku sebelum kul 11pg.. pergh... mcm nie production kena tambah double nie... tgh hari tadi ku pi beli biskut dan air soya satu kotak besar, selain bekalan kurma yg dah makin surut hari nie... (kena pi beli lagi) Semoga aku akan berjaya menghadapi cabaran-cabaran seterusnya dalam dunia penyusuan ini... Insya-Allah.

Thursday, October 1, 2009

Cabaran menyusukan... realitinya

Pengalaman pertama menyusukan anak aku menyedarkan aku ianya bukan suatu yang mudah walaupun nampak macam tak susah. Halangannya adalah kemahuan semulajadi kita kepada sesuatu yang nampak mudah. Aku pilih untuk menyusukan kerana aku dah kaji pro dan kontra antara menyusukan dan memberi susu formula, dan aku pilih untuk menyusukan. Kenapa?
Here goes the list:

1. Aku malas nak bancuh susu

2. Aku malas nak travel dgn luggage yg banyak. Susu ibu is eveready. Aku tak perlu bawa termos, bawa susu etc. utk bekal anak aku.

3. Aku nie kasar-ibu yg kasar-menyusukan anak aku akan memberi dia satu memori dan ikatan yang lebih kuat antara aku dan anak aku.

4. Susu ibu lebih hygenic. Aku tak perlurisau bahan apa yang masuk ke dalam badan anak aku sebab aku sendiri yang tentukan makanan dan bahan apa yang anak aku akan makan dengan memberinya susu ibu.

5. Aku sibuk n gila kerja. Menyusukan anak aku telah mewaraskan aku yang aku ada life lain selain kerja... hahaha....


Apa yang nampak susah bila menyusukan... pada akulah setelah membuat kajian sendiri kenapa ada orang beria nak berhenti menyusukan. Maybe laa...

1. Messy, bila menyusu sebelah, breast sebelah turut keluar susu. Kalau susu banyak kdg2 leaking. Ladies yang cerewet x suka.

2. Dependency. Derang takut anak derang terlalu dependent dengan susu ibu sampai derang xleh jalan tanpa anak derang.

3. Convenience. Derang rasa x convenient sebab kena perah susu, kena simpan susu, kena bangun mlm menyusukan, kena cover2 nak menyusukan in public, etc.

4. Ignorant. Derang x rasa susu ibu suatu yang istimewa dari seorang ibu untuk anak derang.


Kenapa sesetengah orang yg rapat dengan kita tak support kita menyusukan?

Suami:

1. Kurang masa dengan dia sbb kita layan anak lebih bila menyusu. Kalau susu formula boleh sub pada org lain.

2. Takut kita makin sibuk nak layan makan pakai dia. Macam penat sangat tengok kita nyusukan anak dia.

3. Macam banyak belanja, nak kena beli pam, storage bag, cooler etc..

Alhamdulillah... setakat hari nie dan Insya-Allah, aku harap akan berterusan, those list kat atas belum berjaya membuat aku give up untuk menyusukan anak aku.

Tuesday, September 29, 2009

Breastfeeding.. the reality...

Assalamualaikum.....

Kali ni aku nak cerita pengalaman aku sendiri selepas berbulan aku dok dengar pengalaman orang lain jek.

Aku dapat rasa pengalaman menyusukan anak aku sebaik saja dia dilahirkan.. Alhamdulillah... aku rasa amat bernasib baik sebab bersalin di hospital Kota Tinggi ni. Sebagai sebuah hospital rakan bayi, aku boleh bagi 5 bintang kat hospital ni. Sesiapa yang nak breastfeeding, bersalin kat sini recommended. End story psl hospital, lain topik citer lg.

Lepas jek dijahit episiotomi aku terus susukan Aiman. Puting tenggelam walaupun selalu ditarik sebelum bersalin... apa aku buat? tarik, suap dan pegang breast kat areola masa susukan.. baby tengah lapar dia akan hisap sekuat hati dia dan puting akan terbentuk. masa tu senang lagi sbb susu belum byk. kes breast sebelah lg susah sikit sbb mula-mula cuma bagi sebelah jek masa kat bilik bersalin. pagi pukul 8 baru naik wad dan boleh duduk dan riba baby untuk susukan. Lagi sakali aku bernasib baik sebab akak yg satu wad dgn aku tolong ajar pegang dan susukan baby aku. Aku x dapat jumpa dia sebelum aku discharge sbb pas tu aku tkr wad lain lak.. ralat... apa-apa pun semoga segala kebaikannya dibalas kelak.

Dari hari pertama sampai hari aku discharge, nurse kat HKT lah yang guide masa nursing... hari bila susu x kuar2.. kadang2 aku picit sendiri bagi kat baby aku jilat dan minum.. nak tadah mcm sikit sangat. Aku pakai jari... kelakar bila ingat.. citer kat orang, muka semua macam x caya. tapi tulah yang aku buat... picit kuar kolostrum dan suap selain direct feeding dr breast kanan.

Balik dari hospital, bermulalah cabaran sebenar bila orang lain x paham yang aku nak full breastfeed... sibuk disuruh bagi air masak... aku tak bagi, ada org lain pulak tukang suap. tension.. geram.. segala2 ada... esoknya bila nurse dtg check, dia tgk ada jaundice, pi klinik check darah confirm. d whole family kena sekolah by nurse psl bagi baby air masak..(aku ngadu.. hihi.. berjaya...) sejak hari tu, xde air masak dlm menu baby aku sampai hari nie. kalau bagi gak dia luah sbb tawar... dah pandai... aku pun apa lagi, berbekalkan pam yang ada, aku pam susu aku sbb puting tenggelam. bagi susu perahan...

Ada yang suruh mandikan dgn air rebusan badam dan bagi minum airnya.. aku bagi mandi jek. tp ada gak tgn yg gatal pi bagi minum.. mcm lah aku nie buta dia nak sorok dari aku. mujur jek aku tak sound. kat kampung orang.. redha jek lah.. hasilnya.. masa pagi sebelum mandi dah elok aku tengok x kuning sgt.. lps mandi aku tengok kunig balik lagi teruk.. aku dah x sedap hati..

Nurse datang check lagi.. pi klinik lagi, naik sampai 16.. kena pi hospital. kat hospital naik ke 21. terus warded.. masa tu aku betul2 bengang.. sempat gak masam muka dgn laki aku. Nasib gak warded, leh aku jauhkan anak aku dari benda karut-marut kat kampung.. aku lagi penat dok hospital, tapi aku tak rasa stress macam kat rumah tu.

Duduk hospital, masalah lain pulak.. laki aku buat perangai. dia sibuk suruh aku balik tido kat rumah instead of staying jaga anak aku. Apa dia nak risau sangat. Kalau malas nak dtg x payah datang. aku x mati kalau dia x datang. kat hospital apa... ramai nak tolong kalau aku sakit pun. geram tul masa tu... tension lagi.. aku rasa nurse kat situ tengok aku nangis ntah berapa kali... tuhan jek yang tau.. nasib mak aku dari JB ada datang. Kurang sikit stress aku. Dapatlah ngadu kat mak. Frankly, bila dah kawen baru aku sedar yang family n sedara aku satu-satunya tempat aku boleh harap bila aku susah.

Bila dah discharge kena harung lagi gelora kat rumah tu.. tobat aku x pantang dgn in-law lagi pas nie. derang pun xnak dah bela aku agaknya. Degil bebenoo... mcm pandai sgt jaga anak dia... Well, aku dah consult dgn orang pandai sebelum buat keputusan untuk anak aku. Bukan macam orang tu aku yang semua nak tunggu dah ada depan mata baru nak buat persediaan. Susahnya aku jugak yang kena tanggung. Allah jek yang akan membalas perbuatan manusia-manusia tak guna tu. Hidup tak pernah menyenangkan aku.. menyusahkan jek lebih.

Aku tak dapat buat stok EBM masa kat sana. Nak balik awal, mcm2 alasan laki aku bagi. Bila mak aku datang jenguk jek aku terus ikut balik JB. Selamatlah aku akhirnya dari badai gelora kat rumah tu. Tinggal nak jaga anak aku jek kat JB nanti. Laki aku taknak balik sudah. Biar dia dengan angan-anganna kat sana. Aku cuma nak tunggu dan lihat. Kalau kesabaran aku dah habis nanti, taulah dia aku kerjakan.

Dah Jadi Ibu...

25hb Julai 2009 aku baru balik dari ofis. Suamiku di rumah mertua dah seminggu dia tak balik. Aku decide nak ke sana. Dengan nekadnya aku drive sensorang ke Sedili walaupun tahu yang aku akan sakit pinggang bila sampai nanti....

Sampai di sana, tekaanku memang betul... sakitnya Allah jek yang tau.. tp naper x mcm biasa.. Mak mertua aku dah suspen.. dia kata ko nie mcm dah nak bersalin... ah sudah... hb call nurse kat klinik desa kampung tu. confirm.. dah bukak jalan 3cm... terus pi hospital Kota Tinggi.. sampai sana dah buka jalan 7cm. Kena bebel lak apasal lambat... manalah aku tau yg aku sakit nak bersalin... dah aku pulak tell d whole story kat nurse situ... nak kena tunggu lak sampai bukak 10cm... adoilaa... bisanya nak tunggu... dlm hati aku dah kata, ni mesti kes minum air nenas 2 gelas td kat ofis... (sumpah aku x tau tu air nenas.. aku ingat air oren... tobat sehhh...)
dah sakit aku dah xleh pikir apa. nurse tanya aku nak pantang kat mana pun aku suruh tanya dgn hubby aku.

Finally, selepas 5 jam lahirlah anak lelaki aku yg sgt nyaring suaranya... aku masih igt sorang nurse yang sambut aku ckp, nie masa br kuar pun dah kuat mcm nie... hehehe....

Sulaiman permata hati ibu.... mudah-mudahan jadi pejuang akidah sunnah macam sorang ustaz yang aku kenal....

Wednesday, July 8, 2009

Perkahwinan....

Tetiber rasa nak citer pasal suamiku yang tercinta kat sini selepas hampir setahun kami meredah ombak dan badai berumahtangga dari sejak belum kawen sampailah dah bergelar suami isteri. Macam yang aku pernah tulis kat post terdahulu, perkahwinan itu ada keajaibannya.

Itulah yang aku rasa. Macam x percaya sebab berlaku masalah yang x diduga 2 bln sebelum majlis kami. Masa tu aku dok pikir jadik ke aku nak kawen nie...? Kalau jadik gak, macam mana life lepas kawen nanti? Akan bahagiakah aku, ikhlas ke aku nak teruskan majlis nie atau semata-mata nak cover malu jek sbb kad dah di edar.

Dalam aku dok pikir tu aku ngadu kat abah jek. kalau kat mak, aku x sanggup nak dgr dia bebel. Abah kata proceed jek... aku ikut jek.. sbb aku dah niat aku ikut keputusan abah sbb aku dah xleh nak pikir apa2. Setiap kali aku dok pikir masalah tu, aku akan menangis sorang2... benda yg paling aku benci nak buat sbb aku susah nak stop kalau dah start nangis. makin kena pujuk makin aku kuat nangis... teruknyerrr....

Akhirnya hari yg ditunggu pun sampai jugak. Kalau ikut hati jahat aku mungkin aku xkan bahagia hari nie. Tapi aku kuatkan hati lawan niat jahat aku... apa biarlah aku jek yg simpan... tapi hati aku nie kalau marah mcm2 idea nak kenakan org leh dtg dlm kepala aku.

Dipendekkan cerita majlis berjalan seperti yg dirancang dan kami sahlah bergelar suami isteri.

Hari ini bila diingat semula kisah tu macam2 perasaan ada... pengajaran dari kisah tu...:

- Buatlah keputusan yang adil untuk semua walaupun kita rasa x adil untuk kita. Itu yg terbaik.
- Buatlah tindakan yang paling rasional dan bijak walaupun ia tidak memuaskan hati kita. Itu yang akan menentukan hari esok kita lebih baik.
- Sentiasa fikirkan tanggungjawab yang belum terlaksana sebelum kita menuntut hak kita. Hak kita Allah akan beri bila tanggungjawab kita dah terlaksana dengan sempurna.
- Apa juga yang berlaku buruk dan baik telah disuratkan dalam suratan takdir. Redhalah, kita hanya makhluk.
- Dendam tidak akan memulihkan keadaan atau memuaskan hati sesiapa. Ia hanya akan menjadi api yang membakar kehidupan si pendendam tadi.

Sunday, June 21, 2009

Fanatism

Assalamualaikum....

Kenapa aku bercakap tentang fanatism? Ada orang kata fanatism tu tak bagus. Taklid buta tu salah.

Tapi ada orang yang dia bukan taklid buta. Cuma ilmunya tidak cukup untuk menghujahkan persoalan dan fahaman yang dia yakin salah sebab dia ada belajar dan ada rujukan dia yang dia yakin sahih.


Bagi aku, taklid itu penting. Taklid jazam... xde syak, zhan dan wahm... 100% yakin dengan tuntas akan kepercayaannya. Taklid yang begitu fanatism yang dituntut, sebab ad asas dan rujukan. Ada sesetengah insan yang mengaku ulama' tapi sebenarnya tak paham apa-apa, mentafsir suatu rujukan ikut sedap hati dan akal tanpa merujuk malahan menolak ajaran ulama' terdahulu sehingga berani mengatakan yang kata2 ulama' tu boleh ditolak dan disanggah. Siapalah kalian yang nak menolak kata2 ulama' yg hidup dalam zaman yg lebih dekat dgn Rasullullah dan para sahabat berbanding kalian sehingga berani menyanggah kata2 ulama.

Thursday, June 18, 2009

Kuatkah aku.... (nanti....)?

Semalam pi maternity check up lagi... dah 32 weeks.. 8 weeks to come.. Insya-Allah aku akan menjadi ibu. Ibu yang macam mana yek.. macam mak aku dulu ke, atau macam arwah atuk aku yg bela aku dulu, atau akan lainkah cara aku?

Hmm..... takutnya.. bkn takut melahirkan. Takut akan tanggungjawab yang akan tergalas di bahuku nanti. Tanggungjawab membesarkan, mengasuh, mendidik, menjaga dan membentuk seorang insan ke dunia nie. Sungguh aku amat takut.

"Ya Allah jadikan bayi dlm kandungan ku ini sebaik-baik umat-Mu di dunia ini yang akan sentiasa memikul syariat-Mu sepanjang hayatnya."

Harapanku anakku ini akan jadi lebih dariku, lebih baik dari abinya, pendek kata lebih baik dari kami.

Monday, June 15, 2009

Persediaan...

Hari nie ku nak mengomel sikit pasal masa hadapan. Ada orang kata, masa hadapan kita, kita tak tau. So, live for the present.

Unfortunately, aku kurang setuju. Kenapa? Sebab kalau kita live for the present, untuk apa kita dikhabarkan dengan cerita tentang hari kiamat, seksa kubur etc.. etc...

Kesimpulannya, bersedialah dan beringatlah untuk masa hadapan kita. Tapi jgnlah melampau. "Carilah harta seolah kita akan hidup 1000 tahun lagi. (So, apa nak dikejarkan harta sbb kita ada seribu tahun lagi.) Beramalah seolah-olah kita akan mati esok hari. (apa tunggu lagi... esok soal jawab kubur dah menanti. Kalau kena seksa, x tau dunia kiamat bila, lama mana leh tahan seksa kubur sedara?)

Fikir2lah...

Friday, June 12, 2009

Luahan Hati... aku tak pandai....

Apa kes....? hihi... nie memang masalh besar aku sebenarnya.... apa yang aku rasa tak puas hati, tak berkenan aku tak pandai nak bagitau atau takut nak bagitau.

Bila aku boleh bagitau? bila aku dah marah dan tak boleh control perasaan aku... dalam kata lain, mulut aku berjalan ikut hati bukan ikut kepala aku. masa tu memang rasa best, mcm high pun ada sebab aku dapat lepaskan apa yang aku dah pendam lama.

Lama-lama aku pikir aku kena cari penyelesaian gak sbb kalau tak luahkan, mcm mana nak selesaikan ye tak...

Monday, June 1, 2009

Breastfeeding...

Mesti korang tertanya-tanya pasal apa aku yg baru nak ada anak nie sibuk dgn breastfeeding... sesajer... since aku kawen, aku banyak surfing cari maklumat pasal marriage, parenting, etc. etc. mostly yg aku jumpa pro breastfeeding, x ditunjukkan lagi dengan webpage anti-breastfeeding, kecuali aku cariklaa... (dah jumpa sbb cari) bila aku tengok reason psl x bagus breastfeeding mcm x masuk akal.. walaupun yg bagi maklumat tu mcm terror sgt dgn scientific fact nyerr..

kesimpulannya, aku diberi hidayah utk breastfeed anak aku yang bakal lahir nanti. aku harap aku diberi kekuatan utk full breastfeed anak aku nanti.

furthermore, makin banyak aku baca pasal breastfeding nie, makin mustahil aku rasa untuk bagi alasan aku xleh breastfeed anak aku.

Bila aku dengar komen2 dan alasan2 org yang x breastfeed aku pulak yang rasa kelakar sebab zaman yang penuh dengan sumber maklumat nie pun masih ada org yang memilih untuk hidup dengan kepercayaan yang tak berapa betul dan tak masuk dek akal. Bukan dalam soal breastfeeding jek, bahkan dalam soal2 lain yang pada aku tak berapa munasabah.
Lagi satu, kenapalah orang yang tak breastfeed anak2 depa nie macam jakun dan xleh terima kat mata depa bila tengok org lain breastfeed anak. Orang x pernah paksa saper2 breastfeed anak korang, apa hak korang nak suruh orang lain berenti dan tak breastfeed anak dia orang.... it's a freedom of choice kan.... aku rasa nak jek kuar perkataan x senonoh tu.. tapi x sampai ati... akumemang x berapa gemar kalau orang2 yang suka sangat nak tentukan apa orang lain patut buat dan tak patut buat kalau benda tu bersifat subjektif (xde kena-mengena dgn hukum halal haram dan pelanggaran mana2 akta), pendek kata hak individulah...

oklah... tu jek aku nak membebel hari nie... lepas sudah ketalpuasan hati aku sekian lama pasal isu nie.....

Sunday, May 24, 2009

Lepas kawen... sebelum kawen...

Sesajer nak citer... sebab dulu masa bujang memang aku enjoy the life to the fullest.. in other word aku x pikir langsung kalau dah kawen nanti macam mana, dengan saper aku nak kawen.. etc.. etc... maleh nak pikir.. aku cuma pikir macam mana aku nak survive sampai tua dengan membujang... memang mcm x masuk akal... aku sengaja set mind aku utk recent and current situation... wat pe nak pikir mende yg x tentu lagi.. pakwe @ boyfriend pun takdak... watpe nak susahkan otak pikir mende yg lum tentu ada ye dak... then the day come... at last...

satu hari tu ditakdirkan aku kenal dengan hamba Allah nie dan dalam masa 2 thn kite orang kawen... pas tu baru aku pikir future aku dgn hubby aku... kah...kah... pas few months.. aku dah kena pikir future life bertiga lak... adoi... cepatnyerr honeymoon season... lum puas bercinta sakan lagik.... hahaha.....

oklah... to the unmarried couples... kawenlah cepat... kurangkan dosa kering... and the most important things... the feelings, bonding and sense of completeness after marriage and before marriage is totally different.

"Don't believe laa...." xpe.. lantak korang... dah kawen nanti korang akan kata... what the hell aku membazirkan masa bujang aku bercinta lama2 x kawen2.... aku tau ada yg dah hidup mcm org dah kawen even lum kawen... dan kata apa lg aku nak... xyah kawen pun xpe... lain beb... x kawen, korang xde tanggungjawab.. yg llki, kalau korang dpt anak pun, bdk tu bkn anak korang... x bg nafkah pun korang x dosa. tp tanggung dosa zina jek laa....(kalau sanggup) kawen dgn bdk tu pun boleh (kalau x takut kena penyakit genetik laa...)

Kesimpulan aku nak bgtau... perkahwinan itu adalah ketentuan yang mempunyai keajaibannya tersendiri... x percaya cari married couples yang x pernah bercinta atau kenal antara satu sama lain. tanyalah dia orang, how on earth they can live and love each other so much... and even happier dari married couples yang bercinta sakan sebelum kawen.

Renug-renungkanlah.....

Salam....

Friday, May 22, 2009

Sesajer...

Sesajer nak meraban bila-bila suka.... so ku decide buat blog tempat ku boleh meraban sesuke ati ku.....

silakan jangan bosan.....

it can be in Malay or in English.. ikut mood dan hangin ku nak meraban....