Blog ini sekadar cerita-cerita biasa dan perkongsian sebuah pengalaman kehidupan untuk rujukan bersama

Sunday, June 21, 2009

Fanatism

Assalamualaikum....

Kenapa aku bercakap tentang fanatism? Ada orang kata fanatism tu tak bagus. Taklid buta tu salah.

Tapi ada orang yang dia bukan taklid buta. Cuma ilmunya tidak cukup untuk menghujahkan persoalan dan fahaman yang dia yakin salah sebab dia ada belajar dan ada rujukan dia yang dia yakin sahih.


Bagi aku, taklid itu penting. Taklid jazam... xde syak, zhan dan wahm... 100% yakin dengan tuntas akan kepercayaannya. Taklid yang begitu fanatism yang dituntut, sebab ad asas dan rujukan. Ada sesetengah insan yang mengaku ulama' tapi sebenarnya tak paham apa-apa, mentafsir suatu rujukan ikut sedap hati dan akal tanpa merujuk malahan menolak ajaran ulama' terdahulu sehingga berani mengatakan yang kata2 ulama' tu boleh ditolak dan disanggah. Siapalah kalian yang nak menolak kata2 ulama' yg hidup dalam zaman yg lebih dekat dgn Rasullullah dan para sahabat berbanding kalian sehingga berani menyanggah kata2 ulama.

Thursday, June 18, 2009

Kuatkah aku.... (nanti....)?

Semalam pi maternity check up lagi... dah 32 weeks.. 8 weeks to come.. Insya-Allah aku akan menjadi ibu. Ibu yang macam mana yek.. macam mak aku dulu ke, atau macam arwah atuk aku yg bela aku dulu, atau akan lainkah cara aku?

Hmm..... takutnya.. bkn takut melahirkan. Takut akan tanggungjawab yang akan tergalas di bahuku nanti. Tanggungjawab membesarkan, mengasuh, mendidik, menjaga dan membentuk seorang insan ke dunia nie. Sungguh aku amat takut.

"Ya Allah jadikan bayi dlm kandungan ku ini sebaik-baik umat-Mu di dunia ini yang akan sentiasa memikul syariat-Mu sepanjang hayatnya."

Harapanku anakku ini akan jadi lebih dariku, lebih baik dari abinya, pendek kata lebih baik dari kami.

Monday, June 15, 2009

Persediaan...

Hari nie ku nak mengomel sikit pasal masa hadapan. Ada orang kata, masa hadapan kita, kita tak tau. So, live for the present.

Unfortunately, aku kurang setuju. Kenapa? Sebab kalau kita live for the present, untuk apa kita dikhabarkan dengan cerita tentang hari kiamat, seksa kubur etc.. etc...

Kesimpulannya, bersedialah dan beringatlah untuk masa hadapan kita. Tapi jgnlah melampau. "Carilah harta seolah kita akan hidup 1000 tahun lagi. (So, apa nak dikejarkan harta sbb kita ada seribu tahun lagi.) Beramalah seolah-olah kita akan mati esok hari. (apa tunggu lagi... esok soal jawab kubur dah menanti. Kalau kena seksa, x tau dunia kiamat bila, lama mana leh tahan seksa kubur sedara?)

Fikir2lah...

Friday, June 12, 2009

Luahan Hati... aku tak pandai....

Apa kes....? hihi... nie memang masalh besar aku sebenarnya.... apa yang aku rasa tak puas hati, tak berkenan aku tak pandai nak bagitau atau takut nak bagitau.

Bila aku boleh bagitau? bila aku dah marah dan tak boleh control perasaan aku... dalam kata lain, mulut aku berjalan ikut hati bukan ikut kepala aku. masa tu memang rasa best, mcm high pun ada sebab aku dapat lepaskan apa yang aku dah pendam lama.

Lama-lama aku pikir aku kena cari penyelesaian gak sbb kalau tak luahkan, mcm mana nak selesaikan ye tak...

Monday, June 1, 2009

Breastfeeding...

Mesti korang tertanya-tanya pasal apa aku yg baru nak ada anak nie sibuk dgn breastfeeding... sesajer... since aku kawen, aku banyak surfing cari maklumat pasal marriage, parenting, etc. etc. mostly yg aku jumpa pro breastfeeding, x ditunjukkan lagi dengan webpage anti-breastfeeding, kecuali aku cariklaa... (dah jumpa sbb cari) bila aku tengok reason psl x bagus breastfeeding mcm x masuk akal.. walaupun yg bagi maklumat tu mcm terror sgt dgn scientific fact nyerr..

kesimpulannya, aku diberi hidayah utk breastfeed anak aku yang bakal lahir nanti. aku harap aku diberi kekuatan utk full breastfeed anak aku nanti.

furthermore, makin banyak aku baca pasal breastfeding nie, makin mustahil aku rasa untuk bagi alasan aku xleh breastfeed anak aku.

Bila aku dengar komen2 dan alasan2 org yang x breastfeed aku pulak yang rasa kelakar sebab zaman yang penuh dengan sumber maklumat nie pun masih ada org yang memilih untuk hidup dengan kepercayaan yang tak berapa betul dan tak masuk dek akal. Bukan dalam soal breastfeeding jek, bahkan dalam soal2 lain yang pada aku tak berapa munasabah.
Lagi satu, kenapalah orang yang tak breastfeed anak2 depa nie macam jakun dan xleh terima kat mata depa bila tengok org lain breastfeed anak. Orang x pernah paksa saper2 breastfeed anak korang, apa hak korang nak suruh orang lain berenti dan tak breastfeed anak dia orang.... it's a freedom of choice kan.... aku rasa nak jek kuar perkataan x senonoh tu.. tapi x sampai ati... akumemang x berapa gemar kalau orang2 yang suka sangat nak tentukan apa orang lain patut buat dan tak patut buat kalau benda tu bersifat subjektif (xde kena-mengena dgn hukum halal haram dan pelanggaran mana2 akta), pendek kata hak individulah...

oklah... tu jek aku nak membebel hari nie... lepas sudah ketalpuasan hati aku sekian lama pasal isu nie.....