Blog ini sekadar cerita-cerita biasa dan perkongsian sebuah pengalaman kehidupan untuk rujukan bersama

Friday, October 28, 2011

Yang kedua

Pada yang belum tahu berita kehadiran cahaya mataku yang baru, dah pun selamat melihat dunia pada 29.09.2011 pkl 10.30a.m. dgn berat 3.05kg.

Saturday, July 16, 2011

Kuih Raya

Sempena nak dekat puasa nie aku suka nak tolong korang siapkan kuih raya. Takyah ke dapur tunjuk jek nak yang mana, nak dekat raya nanti dah sampai kat rumah.
Harga semua pukul rata RM22 satu balang. Isi dalam satu balang ada 50 biji. Nak order leh SMS 0197257591 atau email nad5286@yahoo.com .

Ikutkan tuan tukang uat kuih, order sebelum 21hb Julai 2011. Aku akan try nego untuk extend order sampai awal puasa. Kat bawah nie, aku tunjuk sample kuih yang ada. harap maaf sebab gambar kualiti HP antik aku jek yang ada wat masa nie.

Irish Oat Nestum

Turkish Yam Crystal

Hazelicious cookie

Cashewnut Sugee
(yang nie aku gerenti sedap sebab tahun lepas aku order 2 balang.... licin)

Choc rice shortbread

Peanut Casablanca

Sunflower pillow

Canadian Delight

Wednesday, June 8, 2011

ISTERI VS PELACUR

Dah lama nak berakap pasal topik nie. Aku secara peribadi tak bersetuju dengan saranan supaya isteri melayan suami seperti pelacur. Memanglah aku faham yang dimaksudkan hamba Allah tu bukanlah suruh kita jadi pelacur. Dia cakap macam tu sebab zaman sekarang nie, ramai isteri yang menjadikan alasan penat bekerja kurang melayan suami di rumah. Tapi pernah dia fikirkan faktor lain yang menyumbang kepada penyakit kecurangan suami di luar selain dari faktor isteri semata2.

Isteri dengan pelacur memang tak boleh disamakan langsung. Sebagai isteri layanan pada suami ada garis sempadan yang diatur syara', disulam dengan kalimah Tauhid dan ia dilaksanakan demi syurga. Sedangkan layanan pelacur kepada pelanggan adalah tanpa sempadan syara' dan dilakukan semata2 kerana tuntutan material, kecualilah pelacur tu dah jauh cinta dengan pelanggannya sampai sanggup bagi servis FOC which almost impossible.

Jadi manakan sama taraf isteri yang semulia itu dengan seorang pealcur, walaupun ia adalah pelacur kelas atasan sekalipun.

Tuesday, May 3, 2011

My unlucky day... damn..

sesaper yg perasan, aku dah lama tak online sensiang. mlm mmg bkn waktu yg sesuai sbb si kenit tu sibuk dgn u tube bila aku ada.

Al kisah, 2 wks GM aku dtg ofis, kantoi aku gh online, dia pi bawa mulut kat big boss. dia niemmg mcm harem sikit peel. sikit2 nak caripublisiy murahan dgn MD kite org tu. tmbh2 bdk yg kantoi dgn dia nie, anak buah saingan politik dia kat situ, lagi mcm dpt green lite nak kata bos aku tak pandai jagabudak dia. bos aku dpt bmw 2nd pun dia dengki siap hntr "barang" kat bos aku tu. hari dia dtg tu 2 org kena kantoi. sekarang kite org ber2 dok melangut jek laa kalau takde kije nak buat. aku dah mula beli novel bawa pi ofis. hari nie dah 4 novelm 3 buku azizi ali aku khatamkan.

Aku kena dapatkan broadband jugak. sungguh laa aku rindu kat korang...

Sunday, April 10, 2011

Sekadar mengomel...

Bila isteri tak pandai jaga suami, suami boleh buat alasan kawen lain. Bila suami tak pandai jaga hati isteri, apa isteri boleh buat selain makan hati berulam jantung berkuah air mata?

Peliknya bangsaku...

Pernah tak kita terfikir, di luar negara kita selalu dengan berlaku rusuhan, tunjuk perasaan kerana perbezaan kaum dan agama. Tetapi kenap dinegara kita tidak ada masalah antara kaum. Tetapi susahnya mencari titik perpaduan untuk satu kaum.

Wednesday, April 6, 2011

Kesan sampingan..

Siapa setuju kalau saya katakan penularan wabak2 yang bukan2 dewasa ini adalah kesan sampingan kemasukan PATI ke dalam negara kita yang semakin susah nak dikawal?

p/s: mode risaukan suamiku di PD bila dia bgtau tempat projek dia kena jaga tu dibimbangi ada wabak yang sedang bermaharajalela sekarang nie.. semoga semuanya dilindungi....

Monday, April 4, 2011

Perlukah dipaparkan?

Saya bukan menyokong mana-mana puhak. Tapi perlukah gambar2 panas tu dijaja dan disebarkan untuk tontonan umum. Bukan irang dewasa sahaja yang akan tengok, yang bawah umur dan kanak-kanak yang tak tahu apa-apa pun akan tengok. Sedangkan golongan ini masih mentah untuk menapis dan menilai apa yang perlu diterima dan ditolak sekiranya tiada pengawasan.

Monday, March 28, 2011

Just a Few Words...

"Kenangan walaupun pahit, ia tetap manis untuk dikenang."

Sunday, March 27, 2011

Aku kecewa kerna...

Korang nampak tak apa yang buat aku frust guling2... yee... harapan nak dapat silcone bakeware percuma sudah terkubur.. kalau jauh aku tak ralat sangat. meula dah 265,264.. aku tekan reload, terus keluar 265,266. Cer bayang tahap kekecewaan aku tuh.. takpe lah takde rezeki kali nie. dulu dah dpt fridge magnet dengan pen and key-chain dr AUS.. oklah.. kasi can org lain..

Friday, March 25, 2011

Lagi pasal cikgu..

Teringat dialog dalam drama Gemilang hari Isnin kelmarin. Dah lama nak cerita tapi tertangguh.

Dialog perbualan antara Saifullah dengan anak gurunya (aku lupa nama dlm drama tu).

Antara dialog anak cikgu tu adalah,"Aku ingat ko kerja bidang profesional macam lawyer, dokter, etc. paling tidak pun engineer macam aku." Nie lebih kurang lah tak exactly apa yang dia sebut. Walaupun aku bukan seorang cikgu, tapi aku sangat pissed off dgn statement tu. Apa cikgu tu bukan bidang profesional ke? Jadi cikgu kena ada ilmu psikologi, ada empati, ada karisma, selain kepakaran dalam bidang yang dia ajar. dia juga perlu ada pengetahuan am dan kaitan apa yang dia ajar dengan isu semasa untuk menjadikan subjek yang dia ajar tu menarik minat pelajar dia, dan pelajar dia akan nampak yang dia belajar subjek tu akan ada manfaat lain yang ada kaitan dengan kehidupan harian.

Sekian bebelan yang tak seberapa. Aku tak jadi cikgu bukan kerana aku merendahkan profesion guru. Aku tak jadi cikgu sebab aku tahu betapa tingginya martabat dan tanggungjawab yang terletak di bahu seorang guru.

Thursday, March 24, 2011

Buletin Utama mlm tadi - 23 Mac 2011

Aku nak komen benda nie pasal mak aku komen dan aku rasa aku bersetuju 100% dengan pendapat dia. Malam tadi, dalam satu majlis ke apa aku tak pastilah. Seorang perdana menteri nie berilah ucapan sebagai wakil rakyat dia untuk rakyat Jepun yang mengalami bencana di sana dalam bahasa Inggeris. Yang buat mak aku bengang sangat adalah bila wakil kedutaan Jepun sendiri memberi ucapan dalam bahasa kebangsaan negara perdana menteri tu. Mak aku yang rasa malu dan bengang, aku tak tau perdana menteri tu rasa apa? Tapi dari pemerhatian aku dia memang tak suka menggunakan bahasa ibunda dia sendiri. Malu agaknya.

Seriusly, aku rasa kesal dan kalau blog nie kena banned sebab posting nie pun aku tak rasa kesal sebab ia adalah benar. Siapa lagi yang lebih layak mendaulatkan bahasa ibundanya kalau mereka sendiri. Takkan nak harap bangsa lain yang mendaulatkan bahasa ibunda sendiri kalau bangsa sendiri tak mahu mendaulatkannya.

Thursday, March 17, 2011

Apa yang saya dapat dengan makan gaji (selain gaji)?

Terpanggil dengan artikel Mommy Lyna di sini, aku rasa nak bagitau sesaper yang rasa dia terpukul dan tercabar dengan kata-kata orang yang merendah-rendahkan kita golongan yang terpaksa makan gaji nie. Kita tak hina mana banding dengan orang yang makan duit orang lain tanpa sebarang usaha.

Sepanjang hidup aku rasanya sebahagian besar rezeki yang aku dapat dari titik peluh aku sendiri adalah dari hasil makan gaji. Bermula dengan kerja pertama sebagai guru tuisyen, kemudian jadi jurujual kain sementara, kerani cabuk selama sebulan dan seterusnya lagi yang macam-macam aku dah buat walaupun tak berkadar langsung dengan kelayakan dan kemahiran aku.

Secara puratanya aku masih mendapat kepuasan. Kepuasan melihat hasil jualan yang meningkat seiring dengan kemahiran komunikasi yang menigkat. Kualiti kerja yang meningkat seiring dengan jerit herdik majikan aku yang tak pernah jemu mengajar pekerjanya nilai sebuah industri berbanding nilai gaji yang kita dapat setiap bulan. Itu semua kepuasan yang tak boleh dijual beli dengan wang ringgit walaupun dibandingkan dengan pulangan yang kita dapat dari segala penat jerih makan gaji itu sendiri.

Hari ini aku kembali ke kerusi kerani cabuk semula. Bukan kerana tak boleh dapatkan kerja yang lebih baik sesuai dengan jiwa aku. Aku cuma mengambil masa untuk membina SESUATU semula untuk mendapatkan momentum sebagaimana aku yang dulu. Ada yang perlu dipertajamkan, ada tanggungjawab lain yang datang sekali dengan segala impian itu. Jadi aku harus mengatur perjalanan ini dengan lebih berhati-hati. Kalau dulu risikonya hanya aku yang akan menanggung. Kali ini ada orang lain yang akan mendapat tempias kalau aku terislap langkah.

Semoga perjalanan aku akan diberi petunjuk walau sesusah mana pun ia.

Tuesday, March 8, 2011

Cikgu kita hari ini...

Disclaimer: Entry ini tidak menghukum mana-mana institusi perguruan atau sistem pendidikan di negara kita. Juga ia tidakmenghukum semua guru yang berkhidmat di negara kita kerana ibu saya dan ramai lagi saudara-mara saya yang juga seorang guru. Sesungguhnya menjadi anak seorang guru menjadikan saya lebih hormat dan lebih tahu penat jerih seorang guru walau mereka hanya hadir ke sekolah setengah hari dalam sehari.

Seawal selepas subuh lagi seorang guru dah bersiap untuk mengejar bas pertama untuk ke sekolah demi amanah yang telah diterimanya usai menerima tauliah seorang guru. Walaupun ada yang culas datang kelas dah pukul 8.00 pagi walaupun kelas bermula 7.30 pagi, tapi nak pulak balik pukul 1.00 petang macam yang datang pukul 7.00 pagi. Bukan ke yang masuk pukul 8.00 nie patut balik pukul 4.00 ptg sbb dia nak rasa macam kerja ofis.

Lewat malam seorang guru masih lagi bersengkang mata dengan buku sekolah murid, laporan mengajar, buku keputusan periksa, kertas ujian, etc. Ada juga yang pukul 9 dah tido. Lagi hebat, macam orang kerja ofis boleh lepak kat luar berhibur sampai lupa esok pagi nak kena bangun pagi nak pergi mengajar.

Ada guru sandaran yang merayu-rayu minta disambung kontrak dan diserap jadi guru tetap setelah berpenat-lelah menyumbang tenaga dan keringat mendidik anak bangsa tanpa kira gaji yang terhad dan tiada overtime walaupun kena datang kerja hari Sabtu dan Ahad.Tapi ada juga guru lepasan KPLI yang masih merungut gaji kecil yang kononnya tak setimpal dengan kelulusan ijazah yang dimiliki. Korang nie sedar tak kalau tak dapat KPLI, korang takkan dapat gaji macam tu kalau kerja dengan swasta. Silap hari bulan jadi kerani cabuk kat company cap ayam itik. Jadi bersyukurlah dan berkhidmatlah dengan ikhlas walaupun setakat mengajar darjah 3.

Thursday, February 24, 2011

[MSK iPad Audition] Saya mahu tips mengemas dari Martha Stewart

Entry ini adalah sinambungan dari entry terdahulu di sini. Setelah saya mengeledah library google, saya telah membuat kesimpulan, yang saya tak perlu berbelanja mahal atau buat full renovation untuk mendapatkan ruang rumah idaman saya. Sebaliknya saya yang kena berubah sikap dan belajar untuk menguruskan rumah dan ruang rumah saya dengan lebih efisien dan mengikut jadual yang bersesuaian dengan cara hidup saya.

Blog Martha Stewart antara blog yang telah membuka mata saya, yang perancangan yang teliti akan menghasilkan keputusan yang terbaik walaupun mungkin bukan yang paling sempurna. Saya suka melihat perspektif yang berbeza dari apa yang BIASA saya jumpa di kalangan rakan-rakan saya. Dalam soal ini, saya selalu teringat seorang pensyarah seni di UiTM di Shah Alam. Dia sangat passionate dengan hiasan rumah. Hampir setiap bulan dia akan mengubah suai rupa ruang tamu di rumahnya. Bagaimana saya tahu? Saya mengajar anak-anaknya tuisyen di rumahnya seminggu 2 kali. Apa yang saya kagum bukan lah semata-mata rajinnya dia menghias. Tapi cara dia mengubahsuai ruang itu tak memerlukan kos yang banyak. Tapi kesan ubahsuai tu membuat kita rasa macam full makeover dha dibuat pada ruang tu.

Serius, saya memang kagum. This kind of people should share their tips and idea with other people out there. Tapi selalunya orang kita nie agak kedekut ilmu sikit. Tak ramai antara kita yang willing untuk share simple but usefull tips macam yang saya dapat dari blogger-blogger luar negara. Kalau ada pun sangat minima. Harapan saya selepas ini akan lebih ramai di antara kita akan dapat berkongsi ilmu yang bermanfaat untuk kita kongsikan bersama di alam siber ini. Besarkan jurang komuniti kita. Berbangga dengan bahasa ibunda kita biar sampai orang luar harus memaksa diri belajar bahasa kita untuk dapat ilmu kita.

Artikel ini ditulis sebab saya mengidam iPad percuma MySuperKids. Sertai Bengkel Adsense di laman web buat duit online & mulakan gaya hidup sihat dengan vitamin semulajadi ShakleeTrialPack

Tuesday, February 22, 2011

Tips jimat semasa memasak.

Nie entry sajer-sajer.. ada tips yang dah macam ulang tayang.. sila layan...
  1. Memasak guna non-stick pan atau stainless steel sbb ianya tak perlu guna minyak banyak dan tak banyak guna gas. Api besar masa nak panaskan periuk dan minyak jek, pas tu maintain api kecik.
  2. Nak jimat garam, masukkan garam di akhir masakkan. sebab kadang rasa bahan-bahan lain dah buat masakan tu cukup sedap tanpa perlu banyak garam. Terutama kalau masak kentang, masak bubur sebab benda-benda nie serap baanyak garam. Bila letak last, kurang sikit serap garam dan kurang sikit risiko darah tinggi.
  3. Nak guna lada giling, bawang kisar, rempah etc. prepare banyak-banyak sekali. bila nak masak kita sebenarnya pakai tak berapa banyak pun sebenarnya. Kalau tumbuk bawang sebiji ke setengah ke kdg2 sampai layu bawang tu dlm peti ais. Halia dan bawang putih boleh buat. tapi bau dan anti-oxidant benefitnya akan reduce kalau buat macam nie.
  4. Kalau nak panaskan lauk, aku suka masuk dalam bekas tahan panas yang ngam-ngam portion lauk tu, dan masukkan dalam kukus banyak2. Kalau korang ada kukus bertingkat tu lagi bagus kukus jek lauk-lauk tu semua. Jimat gas, lauk pun tak kering. Kalau nasi tak berkerak. Taang kerak pun boleh lembut dan dimakan.
  5. Masak air dalam periuk besar kalau korang spesis rumah takde water-filter macam aku (sebab dah rosak) pun untuk jimat gas dan masa.
  6. Daging merah dipotong dan direbus semua sekali dan dibahagi pada portion kecil sebelum disimpan dalam freezer. Bila masak, tak perlu lama-lama sangat nanti.
  7. Santan kalau beli fresh, bahagikan small portion untuk elak dibekukan semula kalau tak habis. Paling mudah, masa beli tu terus penjual tu bagi satu plastik, satu biji santan. Balik terus simpan freezer.
  8. Butter n coklat bar kalau nak buat kuih, sagat jek untuk kasi cepat lembut. Jimat masa.

Krisis berantai-rantai di Timur Tengah

Aku tak tau orang lain perasan atau tak.. tapi aku tengah dok perhatikan trend krisis rampasan kuasa yang lately berlaku hanya di Timur Tengah. Aku rasa nie macam dirancang-rancang oleh pihak-pihak tertentu untuk mengkucar-kacirkan ekonomi semasa. Timur Tengah adalah pengeluar minyak terbesar dunia. Aku rasa ada orang sajer nak biar harga minyak dunia melambung untuk membolehkan mereka mengaut keuntungan dengan menjual simpanan minyak derang yang dah lama reserve.

[iPad MySuperKids] Audition: Saya nak Cheescake Brownies air tangan blog owner TTM

Hari ini saya mengidam nak bikin cheesecake lagik setelah cubaan pertama membuahkan hasil tak berapa sedap di mata walaupun sedap di tekak, aku tak tahan sebab hari nie posting TTM buat cheesecake lagik. Aku dah gian cheesecake. Habislah....

Sesungguhnya bila melayari blog nan satu ini sememangnya akan membuat aku rasa lapar serta-merta. Dihidangkan dengan juadah yang menarik, disulami dengan selingan jenaka dan cerita-ceriti yang setakat nie aku belum jemu. Tak dinafikan kalau kita follow dari awal penulisan beliau agak skema gaban lah jugak. Tapi lama-kelamaan, dia dah ada tune tulisan dia yang mampu buat kita sebagai pembaca rasa nak gelak guling-guling, tersengih sorang-sorang.

It’ a blog full of spices.. disulami juga dengan terjahan sang suami yang suka menyakat si isteri. Hehe…
Artikel ini ditulis sebab saya mengidam iPad percuma MySuperKids. Sertai Bengkel Adsense di laman web buat duit online & mulakan gaya hidup sihat dengan vitamin semulajadi ShakleeTrialPack
 

Monday, February 21, 2011

“Saya Mahu Apple iPad Dari Blog MySuperKids”

Saya dah lama mengidam Apple iPad sebab saya bercita-cita untuk update blog saya setiap kali ada masa terluang pada bila-bila masa dan di mana-mana saya berada. Dengan iPad Apple nie saya tak perlukan internet excess all the time untuk online. So, saya boleh update on d go. Saya dah try abah nyer iPad. Memang mengujakan sebab all in one boleh buat. Especially when travelling dalam kereta atau bas. Dari kita duduk saja tengok pemandangan dan pengalaman baru yang kadang-kadang hilang bila sampai ke destinasi lebih baik kalau kita boleh teruskan curahkan dan terus publish at once kan?

Artikel ini ditulis sebab saya mengidam iPad percuma MySuperKids. Sertai Bengkel Adsense di laman web buat duit online & mulakan gaya hidup sihat dengan vitamin semulajadi ShakleeTrialPack

Sunday, February 20, 2011

Saya mahu idea ubahsuai rumah dari Blog Martha Stewart

Saya mahu idea ubahsuai rumah dari Blog Martha Stewart kerana saya nak menyusun atur semula rumah saya yang sangatlah huru-hara. Saya bukanlah orang yang kreatif. Tapi saya sangatlah sayang nak keluarkan duit semata-mata nak ubahsuai rumah yang sedia ada nie. Rumah nie dah banyak kali diubahsuai, tapi ianya tetap nampak macam tak kena dimata kami. Saya rasa masalah utama bukan pada rekabentuk rumah. Ianya adalah pada masalah cluttering dalam rumah tu yang melampau. Plastik guna semula yang terlalu banyak. Barang elektrik yang dah tka boleh digunakan keran rosak atau hilang komponen utama dan lain-lain lagi. Surat-surat cinta dan diari lama yang “sayang” nak dibuang, cenderamata kenangan yang juga “sayang” nak buang.

Mungkin saya patut bermula dengan membuang apa yang sepatutnya sudah lama dibuang. Maybe it’s about time untuk saya buat apa yang sepatutnya dah lama dibuat dengan rumah tu. Selama nie saya Cuma berdiam diri bila mak nak buat renovation. Mungkin sebab takde idea, atau saya rasa tak penting sebab saya tak rasa akan duduk lama kat sini. Tapi bila mak ambil keputusan nak pindah Muar for good (tapi ulang-alik jugak balik JB). Saya dah mula kena fikir macam mana nak duduk dalam rumah tu nanti. Mak dah plan nak bawa ke muar segala perabot-perabot dalam rumah tu. Tinggal few items jek yang akan tinggal kat rumah tu. So, akan ada space yang banyak. Saya tak plan nak membeli apa-apa perabot baru. Cuma nak susunatur semula dan baiki apa yang tinggal nanti. Buku-buku lama pun banyak yang dah boleh dibuang atau disedekahkan pada sesiapa yang sudi menerima. Baju-baju lama pun rasanya perlu sort out dan pilih mana yang masih nak pakai dan mana yang boleh orang lain pakai.

Dah selesai semua perkara tadi pertama yang saya akan buat adalah pest controlling.. ya, rumah saya dah jadi sarang anai-anai semula. Dah lebih lima thun sejak last time kami panggil pest control untuk tanam ubat anai-anai dalam rumah kami nie. Hari tu nampak kat frame tingkap makhluk tu dah bersarang semula. Any idea of pest control yang bagus kat JB nie?

Dah siap pest controlling, saya rasa macam nak buat “screening” rumah. Tapi tak tau hb akan approve tak. Ada sesetengah orang tak percaya tang nie. Saya tidaklah obses sangat, sekadar untuk prevention sebelum jadi apa-apa. Bajet untuk screening nie kalau untuk permanent memang mahal. Kalau untuk temporary ramai yang boleh buat dan tak mahal sangat. Cuma kena maintain jek lah ikut masanya. Tapi bila fikir balik, tak perlu sangat kot. Cuma kita kena rajin amalkan sunnah-sunnah Nabi s.a.w. sepanjang hari dan setiap waktu. Amalkan doa-doa yang disarankan setiap kali usai solat, Insya-Allah macam tu pun boleh jadi pendinding diri dan keluarga.

Dah habis semua perkara-perkara tu selesai, siaplah rumah kami nie untuk majlis perkahwinan adik saya bulan Oktober nie… huhuhu… aku nak dapat adik ipar perempuan pulak…..

Artikel ini ditulis sebab saya mengidam iPad percuma MySuperKids. Sertai Bengkel Adsense di laman web buat duit online & mulakan gaya hidup sihat dengan vitamin semulajadi ShakleeTrialPack

Friday, February 11, 2011

Program MBFPC

Sajer nak share setelah program ini dah confirm. Sebelum nie dah tau dah. Cuma taknak war-warkan dulu sebab tempat dan tarikh belum confirm lagi. Aku dalam MBFPC nie lagi suka bergerak sendiri dari menyertai program macam nie. Kenapa? Sebab kekangan masa dan suami aku sendiri tak suka nak berjalan. Kalau aku keluar dia sensorang kat rumah macam pelik pulak rasanya. Kalau time dia takde aku keluar tu tak rasa pelik sangat. Oklah.. aku nak share program nie untuk semua ibubapa dan bakal ibubapa. Orang awam pun boleh masuk juga. Aku galakkan, pegawai-pegawai perubatan dan staf sokongan terutama yang bekerja di hospital bahagian ONG untuk turut sama ke program nie.

Tajuk: Nur Kasih 1, Susu Ibu: Cecair Bernilai Emas
Yuran pendaftaran: RM 5 sahaja
Anjuran Bersama: Pusat Isalm, UTM; Malaysian Breastfeeding Peer Counselor (MBfPC)
DuniaSusuIbu.com
Contact:
Pusat Islam, UTM: 07-5537501 / 05 / 08
Mardziah, MBfPC: 019-9532747
Zulhaya, MBfPC: 013-7652331

Monday, February 7, 2011

Baked Fried Rice

Apa jadah hari nie sampai 3 entri... haha...

Aku nak share resepi aku masak hari Sabtu lepas. Hari tu aku half day, ang laki aku kerja sampai petang. So, aku leh masak n makan apa aku nak. Ada nasi minyak org kawen tak habis, aku pun bedal buat nasi goreng malas denga mix vege plus sosej jek. Pas tu aku masukkan cheddar cheese, gaul rata dalam kuali tu jugak. Pas tu masuk dalam loaf pan, tabur lagi cheddar cheese bakar sampai cheese tu cair dan serap dalam nasi goreng tu. Memang sesuai untuk menggemukkan badan. Kalau lagi pedas lagi sedap. Tapi aku buat tak pedas sebab nak share dengan anak aku. Nak pedas, leh makan dengan sos cili atau sambal kicap.

Sekian.

Apa aku buat nak jimat...

Semenjak dah kawen nie aku lagi rasa macam boros sikit bila berbelanja. Bila selalu sangat tak berbaki gaji bila hujung bulan, aku rasa macam tak best. Selalu aku akan jadikan baki hujung bulan tu as reward untuk aku lepas berjaya berjimat dan ada extra even lepas tolak saving. Kan best macam tu.... so apa aku buat?
  1. Kurangkan belanja runcit-runcit. Borong sekali untuk sebulan dan seminggu sekali or less untuk barang basah.
  2. Kurangkan berbelanja di pasar malam yang banyak menggoda aku membeli yang tak perlu. Kalau desperate aku buat list brg perlu and stick to it strictly.
  3. Bila ada barang kering yang murah dan boleh disimpan lama aku borong. Kenapa? barang mcm nie mesti naik dan takkan turun. so, bila ada offer mcm minyak masak, toiletries, sabun basuh, dishwash memang beli in bulk. Lepas tu tolak untuk expenses next month set aside terus duit tu kat mana-mana (dlm tabung pun boleh). (Note: Benda banyak nie selalunya orang akan tibai pakai banyak-banyak sebab rasa ahh.. banyak lagi. So, untuk mengelakkan kejadian sedemikian, masukkan dalam bekas kecik untuk digunakan. Stok yang besar tu letak out of sight)
  4. Barang makanan dalam tin beli dalam packet kecik tapi banyak contoh susu pekat, sardin, jagung, button mushroom, etc. beli tin kecik dalam pack besar. Kenapa? Sebab kalau dah bukak takleh simpan dalam tin tu semula. Kalau nak beli yang besar boleh. Once dah bukak, transfer dalam bekas plastik kalau tak habis guna dan simpan dalam peti ais.
  5. Maintain my current body weight and size untuk kurangkan keperluan beli baju baru.
  6. Masak banyak sekali untuk few meals, pecah to small portion, freeze for 2-3 days. Jimat gas, bahan masakan dan yang penting masa.
  7. Buat air pun macam tu jugak, buat air satu jag besar, letak dalam botol besar. Saper nak amik dalam peti ais. Buat untuk bekal hb pi keje sekali terus masuk tumbler untuk esok. Satu botol kordial last longer dengan cara macam nie. 
  8. Tang nie, aku baru berangan, hopefully aku mampu. Buat sendiri frozen food stok kat rumah. especially untuk breakfast. Yang aku rasa boleh buat, karipap, pau, base pizza, etc.
  9. Kalau musim dapat daging merah banyak tu, potong kecik-kecik dna bahagi pada small portion untuk satu meal. Kalau nak senang lagi, dah potong tu, rebus jek semua baru bahagikan dan simpan dengan air rebusan tu sekali. Bila nak masak dah jimat gas sebab tak perlu masak terlalu lama daging tu.
  10. Hb pulak suka menyimpan syiling. Dia akan set aside setiap hari every penny yang ada dalam pocket dia kat dalam satu tabung besar yang takde tutup boleh buka. so, duit tu memang tak berusik lah sampai tabung tu penuh baru dia simpan dalam bank. tapi makan bulan jugka tabung tu nak penuh sebab aku belikan yang besar bagak punyer. hehe...
Tu jek lah yang aku rasa aku boleh share. Idea banyak, tapi aku rasa aku tak termampu nak buat lagi kot. Kalau aku dah mula buat, nanti aku share lagi. Korang ada idea share lah jugak.

Bila Takde Stok Santan

Al kisah semalam aku masak kari ikan mabong. Dah lama aku tak masak kari. Sebenarnya request hb yang dah bertanguh 3 hari... hehe... tiba harinya nak memasak baru aku perasan, santan yang terakhir telah selamat buat masak nasi lemak hari tu... hadoi, dah maghrib, bila tahun nak masak kalau nak pi beli santan. selalu aku akan tibai susu cair jek. Tapi susu cair pun dha habis. Nak pakai susu full cream dalam kotak tu macam funny pulak sebab susu tu cair. Tiba2 aku teringat whip cream lebih aku buat cheesecake hari tu ada sikit dalam setengah kotak (aku beli yg kotak kecik-kecik). Aku pun tibai jek masuk dalam kari tu. Gamble giler punyer kerja nie. Aku malas nak tanya mak aku, sebab kalau aku tanya mesti dia tak approve.

Finally, aku rasa takdelah pelik sangat rasanya. ok jek. hb pun kata sedap.. hehe... lenkali boleh buat stok emergency... lum try buat masak nasi jek whip cream tu.. letak whip cream nie kari tak pecah minyak macam santan pulak kalau overcook. cantik jugak lah...

Thursday, January 27, 2011

EMERGENCY.. HELP NEEDED

TOLONG SEBARKAN

Dari DTS...

PERHATIAN: Sila sebarkan sekiranya ternmpk MYVi PUtih No. Plat: WUS948 yang dipercayai dipandu oleh seorang lelaki berambut pjg atau wanita bertudung sila hubungi En. Rashid 0196267828. Suspek telah melarikan seorang bayi berusia setahun yg ade didalam kereta ketika pemilik kereta menghantar ank ke nursery baru sebentar tadi diarea Puchong..keprihatinan anda amat dihargai ni berita benar..sila sebarkan..

Tuesday, January 25, 2011

Komen Saya

Baru menjengah blof bro Mazidul, terbaca tentang nie. Taknak komen dari segi hukum sebab dari segi hukum syariat Islam memang dah terang lagi bersuluh ianya salah. Tapi saya memahami kenapa perempuan berkenaan memilih untuk berbuat demikian.

Semasa saya bersalin anak yang pertama, suami saya berhenti kerja atas alasan yang paling tak munasabah dalam dunia dan memang takboleh diterima akal. Saya terpaksa berpantang dengan ibumertua kerana ibu saya masih bekerja ssepenuh masa. Sepanjang tempoh berpantang tu saya memang dijaga oleh mertua dan suami. Tapi segala perbelanjaan saya di sana saya yang tanggung sendiri. Saya juga terpaksa tanggung suami dan  isi rumah tu sekali sebab semua tak bekerja tetap kecuali saya. Situasi ini berlarutan selama dua bulan. Waktu tu memang dalam hati saya nak bercerai dan minta fasakh. Mungkin takdir menentukan jodoh saya masih panjang, kami masih lagi suami isteri sampai hari ini. Selepas saya pulang bekerja suami saya tak ikut balik atas alasan yang saya tak mahu cerita sebab tak munasabah dan tak boleh diterima akal oleh orang yang betul-betul berakal. Pendek kata sepanjang waktu tu memang mereka sekeluarga mengambil kesempatan ke atas saya dan keluarga saya. Sampai hari nie segala hutang yang mereka kata pinjam tu tak pernah berbayar satu sen. Bila suami saya dah takde apa yang boleh digadaikan untuk tanggung keluarga dia dan saya pun dah taknak tolong dia lagi kat sana, baru dia hegeh balik kat saya dan sibuk cari kerja semula. Tu pun smapai hari nie buat tak tau jek dengan segala hutang dia kat saya dan keluarga saya. Dasar muka lelaki tak tau malu. Tapi Allah tu Maha Adil. Setiap kesabaran tu ada hikmahnya untuk kita. Segalanya Dia yang telah menentukan. Yang boleh saya kata, kami sekeluarga dah bersatu semula untuk menempuh badai yang memang akan sentiasa ada.

Kerana inilah bila saya dengar kes yang diutarakan bro Mazidul, sesungguhnya saya tak langsung merasa hairan sebab saya faham perasaan itu bila kita rasa suami yang patut melindungi tidak lagi berfungsi melindungi kita.

Wednesday, January 19, 2011

EBM frozen vs EBM not frozen & Bayi tak mahu menyusu botol

Tadi baca blog Haza tentang susu beku. Terasa nak tambah tentang bayi yang tak mahukan susu beku(EBM) yang dicairkan juga sedikit sebanyak tentang kenapa sesetengah bayi menolak minum melalui botol.

Personally aku menghadapi masalah nie sejak dari mula anak aku dijaga pengasuhnya. Hari nie aku nak share sikit kenapa masalah macam nie berlaku.

- Anak aku memang menyusu secara eksklusif dan aku tak pernah beri susu yang dah dibekukan pada anak aku. Sepanjang waktu berpantang aku kat rumah mertua dan tak dapat simpan stok lama sebab peti ais kecik dan aku tak mahu menyusahkan orang (walaupun orang tu byk susahkan aku).

- Bayi memang semulajadi akan pandai minum menerusi botol tanpa diajar. Tapi bayi yang menyusu badan sepenuhnya memang akan tetap pilih menyusu secara direct.

- Susu beku rasanya berbeza berbanding susu yang belum dibekukan. Rasa teksturnya dan baunya juga berbeza. Inilah punca sebenar kenapa bayi menolak susu beku. Macam kita rasa santan dah pecah minyak dengan santan yang baru perah. Lebih kurang macam tulah bezanya.

- Kadang-kadang ada jugak kes yang bayi taknak susu sebab susu tu dah sejuk. Susu ibu adalah semulajadi suam-suam. So, bila dia rasa susu tu sejuk dia taknak minum.

- Rasa puting yang berbeza juga salah satu sebab bayi menolak susu ibu menerusi botol. Puting payudara semulajadi adalah lembut berbanding puting botol yang keras. Aliran susu yang laju menerusi botol juga menyebabkan bayi kadang-kadang tak suka.
Anak aku personally tolak puting biasa nie. Aku guna botol MAM. Suatu masa, puting tu dah lama dan perlu diganti. Kebetulan kedai tempat aku biasa beli dah takde stok. Aku taknak beli online sebab aku rasa macam membazir sebab kena additional delivery cost yag aku rasa tak berbaloi. So, aku beli lah wide neck teat yg boleh fit in dgn botol MAM tu. Anak aku reject botol tu. Dia minum sikit jek susu. Terpaksalah aku pi cari teat MAM tu kat tempat lain.

Setakat tu jek yang aku rasa aku dapat share berdasarkan pengalaman aku sendiri. Cadangan aku, kalau anak kita tiba-tiba berubah selera, kajilah dulu puncanya. Mungkin dari apa yang dia makan, apa yang dia nak rasa. Anak aku ada habit suka amik botol susu budak lain dan minum. Setakat nie kalau botol tu isi susu formula memang confirm botol tu kena baling. Kalau air masak, dan air jenis lain dia ok lagi. Funny, tapi itulah kesan dari apa yang kita mahu dan kita usahakan untuk anak kita. Apa nilai yang kita mahu ada pada anak kita, kita tunjukkan pada mereka. Kalau kita tunjukkan buku lebih penting dari dia, dia akan tahu buku tu menyeronokkan. Kalau dia tengok kita pentingkan TV lebih dari dia, dia akan terima yang TV tu menyeronokkan.

Monday, January 17, 2011

Kerja time takde kerja..

Aku kalau jam menganggur kat ofis dulu rajin layan blog, wat blogwalking, pas tu terjebak dengan FB, pas tu dah jemu, aku terjebak dengan nie pulak....

Felt soft ball

Felt fridge magnet

Aku buat bila aku free sesangat jek. Nie pun ada pending projek sebab material tak cukup. Aku beli kain nie kat kedai barang jahitan. Warna kain banyak jugak pilihan walaupun tak sebanyak jual online.

Felt craft ni ikut imaginasi kita dan dari idea penghasil felt kraf lain jugak. api lagi best bila kita boleh olah semula dan cipta sesuau yang baru dari idea asal.

Selamat mencuba.

Sunday, January 16, 2011

Dah bermula di JB

Di JB pun dah bermula recycle awareness campaign. Setiap Sabtu, no plastic bag day. Aku baru tau masa pi Giant. Hari tu boleh tak bawak beg sbb bawa wallet jek masuk Giant. Padan muka aku. lenkali kena standby everytime pi supermarket.

Thursday, January 13, 2011

New Year Giveaway!! by Ayeen's Craft

New Year Giveaway!!


Sempena tahun baru aku pun baru-baru nak berjinak-jinak dengan felt craft nie. Aku dah lama terjun dalam kerja-kerja kraf nie. Tapi dah lama tinggalkan. Bila discover kraf felt yang senang amat nie, aku decide nak terjun balik ke dunia crafting nie. Best oo... tak caya leh cuba. Jangan addicted macam aku sudah. hehe... Sebagai permulaan aku nak join giveaway nie. Mana lah tau ada nasib menang.
 
Cara-caranya:
1- jadi follower blog ayeen ni dan letakkan link blog ayeen kat blog korang.
kalau nak letak ayeen nye banner pon bleh jugak..sila amek disudut kiri blog..
2- buat entry pendek / comel tentang giveaway ni + gambar kat atas ni boh skali...
3- tinggalkan komen anda kat entry post ni tentang penyertaan korang, dgn linknye skali..


Apa hadiahnya?
Ada 2 jenis hadiah..

A- CRAFT PACK
1- kain felt x 8 pcs
2- mix round button 10mm x 24 pcs
3- ribbon ( grosgrain + printed ) x 3 meter
4- keyring x 3
5- pin brooch x 3
6- hp straps x 2
7- wiggle eye x 4 pairs

B- CUTE PACK
1- love keychain x 1
2- bookmark x 1
3- flower hp straps x 1
4- buku bajet harian x 1
5- ribbon brooch x 1
6- klip kertas comey x 1
7- note book comey x 1

Wednesday, January 12, 2011

Kisah anak kita..

Baru mai idea bila baca posting Mommy Lyna tentang peluang yang kita beri pada anak kita. Every words yang dia mention is soo true. hehe.. nie bkn bodek tau. Kenapa? Here goes the story...

Masa aku mula pregnant, apa yang aku plan adalah macam mana aku nak besarkan anak aku, apa bentuk pendidikan yang aku nak beri pada dia di masa akan datang, persekitaran macam mana yang aku nak dia lalui, nilai apa yang aku nak dia absorb... pergh banyak seh... hehe.. yes, aku memang agak kiasu. Kenapa? Sebab sepanjang usia aku, aku suka kaji dan perhatikan sikap orang dan relate them pada background derang, macam mana derang dibesarkan dan apa yang kaitan semua tu dengan kelakuan, sikap dan pendirian serta jalan hidup yang derang pilih. (Aku taknak cakap soal hakikat sebab ilmu hakikat tu milik Allah semata. Kita makhluk kena pegang pada syariat secara zahir. Hakikat adalah untuk amalan batin semata ok.)

Balik pada tajuk asal. Selepas memiliki cahaya mataku yang pertama, bermula experimen (hehe.. tak senonoh sungguh lah..) perkara pertama yang dia dengar of course suara azan dari abah dia. Selepas tu, aku ada kekesalan sikit sebab situasi aku masa lepas bersalin tu buat aku leka dari tanggungjawab aku sebagai ibu untuk beri pendidikan pertama pada anak aku. Yang aku cuma ingat nak buat adalah berzikir setiap kali aku susukan dia dan tidurkan dia. Waktu dia berjaga aku tak attend dia, aku takmain dengan dia, etc. Sampai dia dah mula membesar aku baru nak belajar apa yang aku patut buat untuk mengisi jiwa anak aku selain dari memastikan tumbesaran fizikal yang normal. Tapi aku rasa bersyukur juga sebab aku cepat sedar dan tak leka. "Terima Kasih mak dan abah yang support aku waktu aku down dan sangat tertekan."

Anak aku membesar dengan orang sekeliling yang suka membaca. TV bukak boleh tinggalkan untuk dia. Tapi masing-masing bila mula membaca, dah tak kisah dunia. Lagi satu, komputer dan hp. Anak aku minat pada gajet elektronik. Belajar pun lagi suka tengok komputer dari tengok kat buku. Tapi suka berangan membaca buku atau kertas wa'ima kertas tu putih kosong.. haha.. funny bila teringat peel dia yang satu tu. Cuma satu jek kurang anak aku nie, lambat pandai bercakap walaupun dia dah faham apa yang orang cakap dan dah pandai sampaikan apa yang dia mahu. Mak dia yang kena work hard untuk paham dan teka apa dia betul-betul nak. fuhh...

Tuesday, January 11, 2011

'HAPPY BABY CONTEST'

(nie gambar atuk dan cucu bukan ibu dan anak)
Nama Anak : Sulaiman Razali
Nama Ibu : Nadia Omar
Tarikh Lahir Anak : 26.07.2009

Nak tag:

Sunday, January 9, 2011

Tribute to MIO

I miss your writing babe... bila laa nak beraksi semula selepas pantang... 

Anyway, tahniah di atas kelhiran permata baru yang dah tak berapa baru itu..

Saturday, January 8, 2011

First Attempt....

My First Tiramisu

First attempt aku buat tiramisu cake. Resepi dicilok dan diubahsuai dari sini. Aku sebenarnya dah lama tak buat kek. Rasanya sejak aku bersalin akulum ada kesempatan nak memasak yg bukan2 selain menu makan tengah hari dengan makan malam. Kalau ada pun setakat cekodok, lempeng biasa jek bolehlah. Paling cikai aku buat karipap hari tu.

Tiramisu nie patutnya guna kek span atau kek lady finger. Tapi disebabkan aku nak habiskan kek lapis yang tak habis dari raya hari tu, aku ganti jek dengan kek lapis tu. hasilnya aku rasa ok. Tapi sebab kek lapis tu dah lapis gula, maka ada keras lah sikit walaupun akudah rendam sampai kembang. Cheese base nya aku buat kurang manis sebab nak kurangkan muak. Kek lapisnya dah manissangat, so kira oklah tu rasanya. Lain kali aku nak grind dulu kasi hancur kalau guna kek lapis atau buttered kek. Nak bagi gebu and lembut sikit.

Sesaper nak try bolehlah.. aku tak berapa pandai sangat pun masak.

 Selamat dah masuk perut.


Thursday, January 6, 2011

Sekadar berkongsi

Saya terbaca petikan dari blog KadiKluang dan terjumpa petikan nie dan rasa terpanggil nak kongsi dan komen pandangan dari saya.

Sebenarnya apa yang berlaku tu memang berkemungkinan besar boleh berlaku lagi dan ada yang lebih teruk telah berlaku. Kenapa? Kebanyakan kita kurang tahu peluang dankemudahan yang disediakan badan-badan kerajaan. Jadi mereka yang tak tahu dimanipulasi oleh pihak tertentu untuk kepentingan mereka dan badan-badan yang mereka wakili. Yang sedihnya bila ia memburuk-burukkan Jabatan Agama yang menjadi simbol kedaulatan agama Islam di negara kita. Janganlah terjadi lagi. Sebagai umat Islam yang tahu adanya insan0insan yang daif dan susah, kalau tak mampu dengan wang ringgit, setidak-tidaknya bimbinglah mereka ini kepada saluran yang betul sebelum mereka dimanipulasi oleh pihak lain demi kesucian agama Islam kita pegangan ASWAJA.

Wednesday, January 5, 2011

Usaha.. sejauh mana?

"Success is about wanting them bad enough that you would do averything nad anything to get them?"

How about YOU? Yes, you out there? How far would you go? Let's share.