Blog ini sekadar cerita-cerita biasa dan perkongsian sebuah pengalaman kehidupan untuk rujukan bersama

Monday, November 30, 2009

Hari malas nak menulis... citer pasal Aiman jek lah....


Nie anak aku, Aiman. Masa nia kite org kat hospital lagi. Baru 2hr jek time nie.
Aiman tengah kekenyangan, ku sempat snap gambar dgn handphone jek. kamera tadak.

 
Nie dia baru celik mata. Tah apa bebel, tengok abah dia amik gambar.

 








Nie ku amik sebab geram tang mulut comei dia... hihihi...

Enjoy da pic... ku malas nak berceloteh hari nie...





 
Nie Tok Mak dia tgh dukung pepagi raya nak berjalan...
tadak baju melayu, baju batik pun jadik... nanti ku sambung versi Aidiladha pulak....


tata....


Monday, November 23, 2009

Penyusuan susu ibu...

Baru singgah susuibu.com. Aku sebenarnya kurang berforum.. sesekali bila tengok masalah orang yang aku rasa tertolong aku bagilah apa-apa input yang aku boleh bagi. Tapi dalam soal agama aku taknak bagi dah. Aku cuma ada ilmu asas secara ijmal. tidak secara tafsil... so leave it to d expert. Nanti gaduh aku serik dah.

Ok. citer psl susu ibu dari persepsi aku. Suka aku nak citer macam mana aku leh terjebak dengan susu ibu nie..

Semuanya bermula bila aku tau yang aku mengandung. Mulanya aku tak fikir pun susu apa aku nak bagi kat anak aku. Bila pergi first check-up nurse brief psl kebaikan susu ibu kepada ibu bersalin. Aku dengar jek laa.. Aku memang dilahirkan dengan rasa inkuiri yg tinggi sikit. Bila balik aku search laa pasal susu ibu nie.

Ditakdirkan, aku ditemukan dengan macam2 website yang mempromosi kebaikan susu ibu. Bermula dari situ aku belajar tentang penyusuan dan pengurusan susu ibu sampailah ke hari aku bersalin. Kesannya memanglah sangat besar.

Sebab keyakinan aku yg tinggi pada keputusan muktamad aku untuk menyusukan anak aku secara eklusif, aku jadi berani mempertahankan keputusan aku (psl in-law sibuk suruh bg anak aku makan) hangin sungguh aku masa tu. Rasa nak jek aku drive balik jam tu gak. Kalau tak kerana anak, nescaya dah lama aku tinggal semua dan balik. Kalau yang digaduhkan tu mende lain, memang aku tinggal bg derang jaga ikut lagu derang. Biar derang tengok sendiri kesannya. Aku dah tau kesannya pada anak aku. Perut anak aku kalau masuk mende lain, memang akan masuk angin. Tu yang aku marah sangat. Ada ke bagi kurma sampai habis sebiji. x dilumat dulu pulak tu. rendam dalam air jek.. geram sungguh... lepas tu budak tu nangis2 sakit perut masuk angin aku jugak yg ngadap dan disalahkan... x mau citer lagi... lagi banyak aku ngumpat nanti.

OK, pada ibu2 yang nak menyusu sepenuhnya, buatlah persediaan yang betul.
Di sini sebahagian daripada persediaan yang saya rasa perlu berdasarkan pengalaman saya sendiri (ada lagi list lain boleh cari dari website ibu menyusu lain yang boleh ditambah).

- Carilah ilmu dan kawan2 yang betul. 
- Share dengan suami apa yang anda mahu (menyusu badan secara eksklusif ).
  Terangkan secara detail. Ada yang tak ambil tau, sibuk kerja jek. Tanggungjawab kita untuk bagitau. (saya cuma larat nak print artikel dan bagi dia baca sbb xnak dia dok kata saya nie membebel jek)
- Sediakan hospital grade pump (elektrik atau rechargeble battery). 
  Anda belum tentu larat nak pam manual masa dalam pantang. Kalau tak mampu nak beli cash, kumpul duit sikit2(main kutu ke) dari mula pregnant atau beli secara ansuran.
- Sediakan storage bottle dan simpan susu sebanyak yang boleh semasa susu anda masih banyak.
- (belajar dari kesilapan orang lain. Lebih RUGI kalau belajar dari kesilapan sendiri.)
- Semasa pantang, duduklah dengan orang yang menyokong anda untuk menyusukan. 
  Kalau tidak anda yang akan tension dan give-up.

- Simpan no. telefon LC dan support group member yang sudi tolong. 
  Merekalah yang akan pick u up when u down. "TQ to Haza dan Che' Dah. U did a lot in giving me d support I need".
- Handphone gunalah line.
Senang anda nak berurusan dengan LC atau breastfeeding group anda semasa dalam pantang.
- Simpanlah no. local nurse / doktor yang pro breastfeeding. 
   Saya bernasib baik sebab local nurse support saya, tolong bagitau apa yang saya nak keluarga in-law saya perlu tau utk saya full breastfeed. "Terima kasih banyak2 Kak Lia dan Kak Jee. Budi kalian, Allah saja yang balas."
- Last but not least ialah mind setting yang kuat.
   Kalau tak anda akan kalah sebab anda mungkin berseorangan.

Nak Jimat...

Tadi dok bukak blog orang.. citer psl bajet kalau pakai lampin kain intead of dispo diapers. Memang byk jimat and ku tak perlu risau psl rashes aiman. Tapi mcm mana ku nak fully cloth diaper kat rmh baby sitter? ku tak sampai hati sbb makcik aku tu sakit kaki. ku boleh jek suruh dia masukkan lampin kotor kat dlm plastik. balik nanti ku uruskan lah.. tapi mak ku tak approve ideaku. tapi ku nak try boleh tak agaknya? sebab hr tu aiman berak kat lampin dia. makcik aku masuk dlm plastik jek. ok jek aku rasa. dia pun x susah2 nak basuh2 kain lampin tu.

Citer psl lampin kain nie, aku sbnrnya x suka sgt pakai moden diapers tu. bila dah ku cuba, ku suka tradisional diaper gak. rasanya kain tradisional tu lagi lembut. fleece material lembut. tapi rasa mcm panas pulak bila aiman pakai. so, intead of guna insert, ku tukar dgn kain lampin tradisional tu jek kat luar. So far, kalau dah basah betul dan aiman berak baru kutukar sbb cover cd tu x ke seluar instead of seluar getah biasa. kesimpulannya, ku gabungkan lama dan baru.... jabik perfect combination.

Sunday, November 22, 2009

Anakku...

Assalamualaikum...

Sesajer... semalam abah balik rumah (nape mcm abah jarang balik rumah ke? hehe..) so semua ada kat rumah kecuali adik aku yang kerja kat KL. So, semua attention biasalah dekat anakku yg sorang tu... semua layan dia, main dengan dia. So, aku banyak sikit space untuk buat kerja lain. Dapatlah masak utk laki aku, masak dengan mak aku kat dapur. Selalunya masak asal ada, n semua nak cepat jek. Nasiblah laki aku paham dan byk tolong kerja rumah. So, apa yang specialnya? Anak aku.. aku ingat xde aku xpelah.. sbb dah nyusu kenyang dah pun kan... tiba2 tengah dok main2... aku lalu-lalang dekat depan tu leh lak dia dok toleh2 kat aku... (frankly aku sebenarnya jeles kalau orang lain lg rapat dgn anak aku...) aku igt sajer toleh... tiba2 dia dah cemik nak nagis... adoilaa... dia sedih apsal mak dia buat mcm x tau jek kat dia.... "taklah sayang.... mak acah jek..." hehehe... mak dia gak no.1 kat dia....

Monday, November 16, 2009

Lagi... aku geram...

Hari ni aku rasa nak bercerita pasal perasaanku semenjak hampir 4bulan lepas... ya.. dari sebelum aku bersalin aku dok pendam.. tak tau nak luahkan macam mana. Nak ku ceritakan pada mak, aku tak sampai hati. dah cukupalh aku bebankan dia dgn membela aku 29 thn nie.. (sampai dah ada laki pun mak dok bela lagi).

Cukup setahun perkahwinanku sampailah masa kami akan dikurniakan cahaya mata, seminggu sebelum aku bersalin suamiku berhenti kerja atas alasan malu nak ngadap muka kawan dia sbb adik dia hutang beli kereta kawan dia tak bayar... aku x boleh terima... lepas aku bersalin, aku berpantang kat rumah mak mertua, aku pulak yang kena tanggung dia, mak bapak dia, adikdia anak beranak yg bersalin sekali dengan aku. sungguh aku tak boleh terima dan aku memang dah tak ikhlas nak bagi walaupun aku bagi sebab aku kena kirim kat laki aku kalau nak beli apa2 dan nak pi mana2... pasal aku tak boleh nak gerak pi mana tanpa anak aku. kalau aku ada carrier harus aku cabut balik JB jam tu gak. Tapi aku rasional kan akal aku.. aku teruskan gak lakonan aku tu sampai aku balik JB.

sampai hari aku habis pantang, suami aku tak ikut balik. tapi bila takde duit dia balik minta duit kat aku. sampai satu tahap aku geram, aku bahasakan cukup2 stop bagi duit kat dia baru dia balik. Dah balik kena cari kerja balik, aku geram, tapi masih nak bagi dia peluang lagi. (belum cukup 4 bulan. Kalau dah cukup dan aku dah hilang sabar, taulah dia nanti). Nie tengah dok cari kerja. Bila nak pi cari kerja nak pakai kereta aku gak. Kata nak cari kerja dekat-dekat dengan rumah dulu, takat nak jalan jauh sikit naik bas, teksi taknak.. geram sungguh aku. aku dulu takde kereta boleh naik bas, jalan kaki segala nak pi kerja. bukan mak bapa aku tak mampu nak bagi kereta, tapi aku rasa tak perlu. Tak mati laa jalan kaki, naik kenderaan awam tu.. aku taknak di cop derhaka.. tapi kalau aku dah hilang sabar, macam2 aku buat nanti, nangis tak berlagu aku buat kat dia karang...