Blog ini sekadar cerita-cerita biasa dan perkongsian sebuah pengalaman kehidupan untuk rujukan bersama

Sunday, August 29, 2010

Akhirnya.... karipapku... resepi mak...

Masih ingat resepi karipap yang aku pernah share dulu? Hari nie aku telah berjaya membuatnya setelah sekian lama tangan nie tak menguli karipap. hehe....

Dapatlah dalam 40 biji lebih sikit. Cukup untuk makan 4 orang kot.. kalautak cukup nanti goreng lagi. Inti dengan tepung ada extra dah simpan dalam peti ais.

Bahan-bahan
Kulit Karipap
4 bhgn. tepung
1 bhgn. marjerin
air sejuk(chilled) dgn garam secukup rasa

Inti Karipap
2-3 biji bawang merah
1-2 biji bawang putih
cili padi / lada boh
1 tin kecil sardin / ikan bilis tumbuk / daging cincang / telur pun boleh - ikut suka tekak masing-masing
1 biji kentang sederhana besar

Cara-caranya
Kulit Karipap
Masukkaan tepung dan marjerin ke dalam mangkuk pengadun dan dadu marjerin dengan pisau bersama tepung. Selepas itu gaulkan marjerin dgn tepung menggunakan tangan sehingga rata dan menjadi bread crumb texture.

Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjdai doh. buat bulat kecil dlm 1inch diameter, (lebih kurang, kalau nak kecik sikit boleh kecilkan saiz) dan ketepikan.

Inti Karipap
Tumis bawang merah, bawang putih dan lada hingga naik bau. Masukkan sardin, kentang dan garam secukup rasa. Masukkan air dan biar kentang empuk dengan api kecil. Dah empuk boleh angkat, sejukkan dan mulakan proses membungkus karipap.

Membungkus karipap
Doh yg dah diuli dan di bentuk kecil tadi dicanai nipis dalam 3-4mm (dlm 2 hun pun ok). Masukkan inti yang telah disejukkan tadi ikut kesesuaian saiz tepung, lipat dua kulitnya dan rapatkan menggunakan jari sebelum dikelim. Pastikan kelim rapat untuk mengelakkan ia terbuka semasa menggoreng. Kalau kurang pakar mengelim, terap sahaja menggunakan garfe kecil di sekeliling karipap bukaan karipap yang telah dirapatkan tadi.

Nie tukang "tolong" mak dia masak kat dapur...

Sekian,dah boleh goreng untuk makan berbuka nanti.

Thursday, August 19, 2010

Performance Drink for Giveaway 3 Hari

Sebenarnya, setiap kali datang bulan puasa, aku akan pasang azam untuk qadha' solat yang aku pernah tinggal semenjak aku akil baligh hinggalah ke hari nie (aku ni dulu liat nak solat-qadha solat tu wajib yek) sekurang-kurangnya untuk seminggu (nie kira pukul rata satu hari satu waktu). Tapi setiap tahun aku tak pernah dapat capai target aku. Kalau dapat pun sikit sangat. Aku kagum dengan sorang kawan aku yang takkan miss qadha solat dia setiap kali tertinggal solat. "Ya Allah kuatkan jiwaku."

Tapi aku tak pernah lagi tak habis qadha puasa setakat nie sehinggalah tahun nie bila pertama kali aku berpuasa sebagai ibu. Tak salahkan sesaper. Salah aku jugak leka. Dah dekat nak Ramadhan baru sibuk nak ganti dengan alasan takut lost count... padahnya... lagi 10 hari kena fidyah....pergh.... hangus...

Sejak berpuasa aku tak pernah bercerita tentang puasa atau apa-apa yang berkaitan dengan puasa. So, hari ini rasa nak share something tentang puasa yang aku dapat dari immediate superior aku tentang puasa. All the credit back to him dan semua sumber kitab yang dia guna untuk gather all the info.

Sejarah Ramadhan
  1. Ramadhan: Ertinya panas terik
  2. Bulan di turunkan Al Quran dan disebut(syahru ramadhana)
  3. Berlakunya Perang Badar Kubra dan mendapat kemenangan.
  4. Bulan dimana Nabi s.a.w mengambil semula Mekah dari tangan Musyrikin dan berakhirnya penyembahan berhala.
  5. Di dalamnya dipilih ada Malam Al-Qadar yakni lebih baik daripada 1000 bulan.
  6. Di pilih untuk ibadat puasa.
  7. Di pilih untuk lain2 ibadat (tadarus Al Quran)

Kelebihan Bulan Ramadhan
  1. Kamu akan di naungi Ramadhan. (bagi yang telah meninggal dunia terlepas dari siksa kubur)
  2. Bulan penuh keberkatan
  3. Di malamnya ada lebih baik daripada 1000 bulan
  4. Amalan solat sunat menyamai dengan solat fardhu
  5. Manakala solat fardhu mendapat 70 kali ganda
  6. Bulan sabar dan pahalanya adalah syurga
  7. Bulan menambah rezeki
  8. Memberi berbuka banyak pahala
  9. Bulan keampunan :

  • Doa yang paling makbul iaitu doa sebelum berbuka puasa, juga doa pada sepertiga malam.
  • 10 hari pertama adalah mulanya rahmat,
  • 10 hari pertengahan - pengampunan,  
  • 10 hari terakhir - kemerdekaan api neraka.

Entry ini adalah untuk Giveaway 3-hari anjuran My Super Kids sempena minggu ke-2 Ramadhan. Sila tinggalkan komen anda untuk membantu saya memenangi minuman cegah dehidrasi Performance Drink bagi membantu saya kekal cergas berpuasa!

Salah satu tujuan utama saya menyertai giveaway ini adalah untuk memenangi hadiah di bawah selain sesuka hati cari alasan nak buat posting baru....

SATU CANISTER MINUMAN CEGAH DEHIDRASI PERFORMANCE DRINK SHAKLEE worth RM66.


Giveaway ini akan berakhir pada hari Jumaat, 20 Ogos 2010 jam 12.00 tengah malam. Pemenang akan diumumkan selepas tarikh tersebut.

Anda juga boleh sertainya, sila lawati blog My Superkids entry Performance Drink for Giveaway 3 Hari untuk menang!

Tuesday, August 17, 2010

Pengisian Roh.. dari mana?

Pernah tak dengar orang kata membaca Yassin setiap malam Jumaat tu bid'ah? Pernah tak dengar orang kata baca talkin tu juga bid'ah? Ada dengar tak orang kata minum air bacaan Yassin atau apa-apa bacaan Al-Quran itu syirik? Menggunakan wafaq (tangkal menggunakan ayat Al-Quran) tu syirik? Wa'ima sambutan Maulidur-Rasul ada yang cuba nak mengharamkan dengan mengatakannya amalan bid'ah.

Aku makin pening dengan semua nie... bagi aku amalan-amalan seperti berwirid, zikir, tahlil adalah sebahagian dari pengisian roh umat Islam yang serba sedikit melindungi kita dan menambah saham akhirat kita. Aku boleh dapatkan dalil dan nas untuk setiap amalan-amalan yang dah berkurun di amalkan masyarakat kita nie. Sebab aku percaya, adat melayu bersendi hukum, Sunnah dan Al- Quran, bukan saja-saja orang reka-reka untuk di amalkan. Tapi yang di agung-agungkan adat yang tak berkaitan dengan agama malahan meniru adat budaya agama lain, kononnya memperkenalkan keindahan budaya kita kepada masyarakat asing sedangkan ada amalan lain yang lebih indah dari itu.

Contoh paling senang, dulu orang gunakan setanggi dan kemenyan untuk kesan aromaterapi dalam rumah. Ada orang kata syirik, haram... apa kes? Yang korang tiru orang Kristian guna lilin dalam rumah tu tak ke lagi haram. Bakar kemenyan dalam rumah tu amalan Nabi s.a.w. tau... rasa maca nak marah, tapi macam kurang bijak pula. Tapi kalau diam, jadilah aku syiatan yang bisu.... makin serabut... jom solat dulu....

Thursday, August 12, 2010

Modal nak buka puasa...

Resepi berbuka hari ini adalah improvise kuah lemak cili api to rendang cili padi.

Bahan-bahan:
Left-over lauk daging masak lemak cili api
Lengkuas(tumbuk)
Daun kunyit(mayang halus)
Kerisik
Serai(hiris dan tumbuk bersama lengkuas)

Cara-caranya:
Siapkan bahan, masukkan ke dalam kuali bersama kuah lemak cili padi dan gaul sehingga semua bahan rata dan sebati bersama daging.... tadaaa... siap....

Nie entry untuk kawan-kawan yang selalu ada left-over yang banyak macam aku.

Tips: Rendang pun boleh jadi serunding. Korang goreng jek rendang daging atau ayam tu dan goreng sampai kering dan hancur. Pas tu boleh makan dengan roti, nasi, pulut etc... ikut lah tekak korang...

Kenapa ada tips macam nie? Sebab masak dan makan sendiri tu lebih nikmat dari membeli.

Puding Roti vs Bingka Roti

Saja nak cerita pasal puding roti dan bingka roti nie. Firstly credit to Farah and Liz for copying the recipes. Aku tak pernah buat puding roti. Pernah buat bingka roti jek. Itu pun dah lama bebeno sejak lum kawen. Bila dah kawen rasa semua macam tak sempat walaupun dalam hati teringin amat nak memasak macam-macam.

Aku sebenarnya nak bagitau, kat sesaper yang belum tau Puding Roti dan Bingka/Bengkang roti is totally a different thing. Rasanya mungkin macam lebih kurang. Tapi bagi aku Bingka Roti lebih sedap dan lebih lemak. Untuk less kalori and more healthy option of course laa Puding Roti.

Now you all can compare and try them yourselves. Below are the recipes....

p/s: mode xde modal nak buat posting.... haha...

lenkali aku post resepi kek buah kukus 4 jam aku kat sini... dah laaama tak buat.
__________________________________________________________________________________
Puding Roti

Ingredients
2 beaten eggs
¼ cup sugar
½ teaspoon salt
1 teaspoon vanilla
¼ teaspoon nutmeg
4 cups milk (heated)
100 gram butter (melted)
2 cups bread (diced)
Brown sugar and cinnamon for sprinkle on top.


Methods:
Mixed everything but bread.
Then, add bread and pour it in a square baking pan or casserole. Sprinkle brown sugar and cinnamon on top. Bake at 160 C for 45 to 50 mins.

__________________________________________________________________________________

Bingka Roti

Bahan-bahan:

* Roti ¼ buku
* Tepung gandum 1 cwn
* Susu cair/santan ½ tin
* Gula 2 cmb.
* Telur 2 biji

Cara-cara

  1. Rendam roti dalam air sejuk (air dari fridge) utk lembutkan roti dan kulitnya. Utk satu bekas = (suku buku roti).
  2. Rendam roti yang telah di carik dalam susu cair sejat ½ cawan
  3. Masukkan tepung gandum 2 senduk kecil
  4. Masukkan telur 2 biji
  5. Masukkan gula melaka atau gula biasa dalam 2-3 sudu.
  6. Gaulkan sehingga rata dan pastikan tiada ketul-ketul tepung.
  7. Kemudian, prepare utk kukuskan ramuan. Ambil loyang saiz sederhana, sapukan mentega di sekelilingnya dan taburkan tepung gandum. (purpose: utk mengelakkan puding melekat di loyang)
  8. Pastikan periuk kukus dah berisi air dan api telah dipasang

Option: Boleh bakar dalam oven juga. Kukuskan selama 20-25 minit. (tips: jgn buka tutup buka tutup periuk kukus)

Tuesday, August 3, 2010

Perkhidmatan Pesakit Luar di HSA JB

Aku baru tau tentang nie, aku tak tau orang lain dah tau atau tak. Tapi aku rasa aku perlu nak bagitau supaya kalau ada orang yang belum tau boleh gunakan maklumat yang aku tau nie... (berapa banyak tau daa..)

Ok, straight to the point, actually aku baru tau perkhidmatan untuk pesakit luar dah extend sampai pukul 9mlm. Aku baru tau masa nak hantar anak aku pergi klinik sebab demam dah seminggu tak kebah lagi. Mula nak pi specialist pediatrik. Tapi byk yg dah tutup lepas pkl 6ptg. So, aku riki kat kengkawan, baru dpt tau Poliklinik HSA JB still operating sampai kul 9mlm. Better sebab leh terus buat blood test and get result on the spot. Kalau bawa result tu pi klinik lain untuk second opinion pun boleh. Cuma aku tak gemar sangat doc yg check anak aku hari tu sebab dia mcm berebut2 nak cepat sangat. padahal patient bukan ramai sangat. Aku nak tanya banyak-banyak pun dia macam tak berapa layan. Nasib baik ada staff nurse yang sudi layan aku hari tu. Boleh lah aku tanya kat dia sikit2.

Personal opinion aku, sesaper yang setakat datang nak tambah ubat mcm pesakit kencing manis, darah tinggi, asma, etc... boleh datang time macam nie. Kenapa? Sebab masa nie tak ramai pesakit yang datang bawa penyakit macam-macam e.g, flu, demam, selsema, etc yang berpotensi menjangkitkan penyakitnya pada anda. Lagipun, dengan cara macam nie, korang beri keutamaan pada orang yang memang sakit dan perlu perhatian yang lebih utama. You all sekadar datang untuk regular check-up dan tambah ubat kan. Not emergency case. Poliklinik di Sedili mengasingkan pesakit yg datang utk regular check-up dengan yang datang kerana sakit, demam etc. Aku rasa sistem tu bagus. Aku bersalin di HKT, berpantang di Sedili. Aku GH service kat sini. Very baby friendly, paling aku suka pro-breastfeeding. Dari trainy sampai cleaner, very friendly ang helpful... Kalau semua GH macam nie... alangkah baiknya...

Minggu Susu Ibu.. Bulan Susu Ibu

Kalau tengok blog aku, aku tak banyak sangat bercerita tentang penyusuan susu ibu kecuali kalau ada some new experience yang aku rasa aku boleh share dengan readers. Tapi hari nie sempena minggu penyusuan susu ibu, aku nak share macam mana aku boleh terjebak dan menjadi ibu yang fanatik dengan kebaikan susu ibu.

Ianya bermula masa aku buat pemeriksaan pertama setelah disahkan mengandung. Masa tu aku cuma diberi penerangan serba ringkas tentang kebaikan susu ibu. Aku nie jenis kalau dapat maklumat yang baru, apatah lagi maklumat tu untuk kebaikan anak aku yang bakal lahir nanti, aku akan korek lagi dari sumber lain tentang maklumat tu. Selepas first check up tu senior nurse Puan Painam Kartini pula bercerita tentang kebaikan susu ibu di mana dia rasa malu sebab masyarakat Melayu masih ramai taknak berikan susu ibu pada anak-anak mereka sedangkan di barat terutama bangsa Yahudi, susu ibu adalah pilihan pertama sebelum susu formula. Aku pada masa tu dah tau serba sedikit tentang kebaikan susu ibu jadi lebih teruja. Makin banyak yang aku cari tentang kebaikan susu ibu makin aku bersemangat nak bagi susu ibu untuk anak aku.

Hari yang dinantikan pun tiba. Setelah aku bersalin, aku berpantang di rumah mertua. Ibu mertua aku orang lama yang masih dimomokkan dengan anak banyak menangis sebab susu badan tak cukup. Disuruh bagi susu formula, disuruh bagi nestum... aku pekakkan telinga jek.. sebab masa tu aku leh kontrol apa yang aku nak bagi anak aku. Sampai satu tahap aku bergaduh besar jugak pasal apa yang aku pertahankan. Memang aku rasa nak balik jek masa tu. Kalau tak fikirkan macam mana nak bawak anak aku naik kereta berdua jek, memang aku dah lari balik JB lama dah rasanya. Banyak faktor lain yang buat aku tension giler masa tu. Ini cuma salah satu darinya. Tapi reason yang satu nie memang aku tak boleh terima. Kenapa? Sebab aku yang akan jaga anak aku. Dia dan anak dia tak payah kisah pun macam mana aku nak jaga anak aku, sebab aku dah tau apa nak expect dan aku dah share dengan suami aku. Yang paling aku kesalkan bila suami aku tak support aku langsung. Dia beria nak aku bagi susu formula. Akhirnya aku izinkan dia beli walaupun akhirnya aku tak beri pun sebab aku malas nak bancuh, dan suami aku sendiri malas nak bancuh. Bukan makin menyenangkan aku, makin menyusahkan. Penyeksaan tu makin bertambah bila bapa mertua aku suruh beli nestum untuk diberi pada anak aku. Yang buat aku sakit hati, tu bila anak aku diambil dari aku untuk diberikan nestum. Bayangkanlah perasaan aku waktu tu. Kalau aku tak kuat, rasanya dah lama aku gila meroyan. Hari nie kalau diingatkan memori tu, aku menyesal tak ikut mak aku balik masa derang datang jenguk aku kat rumah mertua aku...

Dalam aku dok tension sensorang, aku bernasib baik sebab aku ada kawan yang support aku dan boleh aku contact untuk menenangkan jiwa aku. Thanks so much Haza and Che'Dah. Both of you meant a world to me.

Cukuplah sampai setakat ni aku ceritakan pengalaman penyusuan susu ibu aku. It was a horrible memory I want to forget. But unfortunately, I can never forget them.