Blog ini sekadar cerita-cerita biasa dan perkongsian sebuah pengalaman kehidupan untuk rujukan bersama

Thursday, August 12, 2010

Modal nak buka puasa...

Resepi berbuka hari ini adalah improvise kuah lemak cili api to rendang cili padi.

Bahan-bahan:
Left-over lauk daging masak lemak cili api
Lengkuas(tumbuk)
Daun kunyit(mayang halus)
Kerisik
Serai(hiris dan tumbuk bersama lengkuas)

Cara-caranya:
Siapkan bahan, masukkan ke dalam kuali bersama kuah lemak cili padi dan gaul sehingga semua bahan rata dan sebati bersama daging.... tadaaa... siap....

Nie entry untuk kawan-kawan yang selalu ada left-over yang banyak macam aku.

Tips: Rendang pun boleh jadi serunding. Korang goreng jek rendang daging atau ayam tu dan goreng sampai kering dan hancur. Pas tu boleh makan dengan roti, nasi, pulut etc... ikut lah tekak korang...

Kenapa ada tips macam nie? Sebab masak dan makan sendiri tu lebih nikmat dari membeli.

No comments: