Blog ini sekadar cerita-cerita biasa dan perkongsian sebuah pengalaman kehidupan untuk rujukan bersama

Thursday, August 12, 2010

Puding Roti vs Bingka Roti

Saja nak cerita pasal puding roti dan bingka roti nie. Firstly credit to Farah and Liz for copying the recipes. Aku tak pernah buat puding roti. Pernah buat bingka roti jek. Itu pun dah lama bebeno sejak lum kawen. Bila dah kawen rasa semua macam tak sempat walaupun dalam hati teringin amat nak memasak macam-macam.

Aku sebenarnya nak bagitau, kat sesaper yang belum tau Puding Roti dan Bingka/Bengkang roti is totally a different thing. Rasanya mungkin macam lebih kurang. Tapi bagi aku Bingka Roti lebih sedap dan lebih lemak. Untuk less kalori and more healthy option of course laa Puding Roti.

Now you all can compare and try them yourselves. Below are the recipes....

p/s: mode xde modal nak buat posting.... haha...

lenkali aku post resepi kek buah kukus 4 jam aku kat sini... dah laaama tak buat.
__________________________________________________________________________________
Puding Roti

Ingredients
2 beaten eggs
¼ cup sugar
½ teaspoon salt
1 teaspoon vanilla
¼ teaspoon nutmeg
4 cups milk (heated)
100 gram butter (melted)
2 cups bread (diced)
Brown sugar and cinnamon for sprinkle on top.


Methods:
Mixed everything but bread.
Then, add bread and pour it in a square baking pan or casserole. Sprinkle brown sugar and cinnamon on top. Bake at 160 C for 45 to 50 mins.

__________________________________________________________________________________

Bingka Roti

Bahan-bahan:

* Roti ¼ buku
* Tepung gandum 1 cwn
* Susu cair/santan ½ tin
* Gula 2 cmb.
* Telur 2 biji

Cara-cara

  1. Rendam roti dalam air sejuk (air dari fridge) utk lembutkan roti dan kulitnya. Utk satu bekas = (suku buku roti).
  2. Rendam roti yang telah di carik dalam susu cair sejat ½ cawan
  3. Masukkan tepung gandum 2 senduk kecil
  4. Masukkan telur 2 biji
  5. Masukkan gula melaka atau gula biasa dalam 2-3 sudu.
  6. Gaulkan sehingga rata dan pastikan tiada ketul-ketul tepung.
  7. Kemudian, prepare utk kukuskan ramuan. Ambil loyang saiz sederhana, sapukan mentega di sekelilingnya dan taburkan tepung gandum. (purpose: utk mengelakkan puding melekat di loyang)
  8. Pastikan periuk kukus dah berisi air dan api telah dipasang

Option: Boleh bakar dalam oven juga. Kukuskan selama 20-25 minit. (tips: jgn buka tutup buka tutup periuk kukus)

No comments: