Blog ini sekadar cerita-cerita biasa dan perkongsian sebuah pengalaman kehidupan untuk rujukan bersama

Thursday, January 27, 2011

EMERGENCY.. HELP NEEDED

TOLONG SEBARKAN

Dari DTS...

PERHATIAN: Sila sebarkan sekiranya ternmpk MYVi PUtih No. Plat: WUS948 yang dipercayai dipandu oleh seorang lelaki berambut pjg atau wanita bertudung sila hubungi En. Rashid 0196267828. Suspek telah melarikan seorang bayi berusia setahun yg ade didalam kereta ketika pemilik kereta menghantar ank ke nursery baru sebentar tadi diarea Puchong..keprihatinan anda amat dihargai ni berita benar..sila sebarkan..

Tuesday, January 25, 2011

Komen Saya

Baru menjengah blof bro Mazidul, terbaca tentang nie. Taknak komen dari segi hukum sebab dari segi hukum syariat Islam memang dah terang lagi bersuluh ianya salah. Tapi saya memahami kenapa perempuan berkenaan memilih untuk berbuat demikian.

Semasa saya bersalin anak yang pertama, suami saya berhenti kerja atas alasan yang paling tak munasabah dalam dunia dan memang takboleh diterima akal. Saya terpaksa berpantang dengan ibumertua kerana ibu saya masih bekerja ssepenuh masa. Sepanjang tempoh berpantang tu saya memang dijaga oleh mertua dan suami. Tapi segala perbelanjaan saya di sana saya yang tanggung sendiri. Saya juga terpaksa tanggung suami dan  isi rumah tu sekali sebab semua tak bekerja tetap kecuali saya. Situasi ini berlarutan selama dua bulan. Waktu tu memang dalam hati saya nak bercerai dan minta fasakh. Mungkin takdir menentukan jodoh saya masih panjang, kami masih lagi suami isteri sampai hari ini. Selepas saya pulang bekerja suami saya tak ikut balik atas alasan yang saya tak mahu cerita sebab tak munasabah dan tak boleh diterima akal oleh orang yang betul-betul berakal. Pendek kata sepanjang waktu tu memang mereka sekeluarga mengambil kesempatan ke atas saya dan keluarga saya. Sampai hari nie segala hutang yang mereka kata pinjam tu tak pernah berbayar satu sen. Bila suami saya dah takde apa yang boleh digadaikan untuk tanggung keluarga dia dan saya pun dah taknak tolong dia lagi kat sana, baru dia hegeh balik kat saya dan sibuk cari kerja semula. Tu pun smapai hari nie buat tak tau jek dengan segala hutang dia kat saya dan keluarga saya. Dasar muka lelaki tak tau malu. Tapi Allah tu Maha Adil. Setiap kesabaran tu ada hikmahnya untuk kita. Segalanya Dia yang telah menentukan. Yang boleh saya kata, kami sekeluarga dah bersatu semula untuk menempuh badai yang memang akan sentiasa ada.

Kerana inilah bila saya dengar kes yang diutarakan bro Mazidul, sesungguhnya saya tak langsung merasa hairan sebab saya faham perasaan itu bila kita rasa suami yang patut melindungi tidak lagi berfungsi melindungi kita.

Wednesday, January 19, 2011

EBM frozen vs EBM not frozen & Bayi tak mahu menyusu botol

Tadi baca blog Haza tentang susu beku. Terasa nak tambah tentang bayi yang tak mahukan susu beku(EBM) yang dicairkan juga sedikit sebanyak tentang kenapa sesetengah bayi menolak minum melalui botol.

Personally aku menghadapi masalah nie sejak dari mula anak aku dijaga pengasuhnya. Hari nie aku nak share sikit kenapa masalah macam nie berlaku.

- Anak aku memang menyusu secara eksklusif dan aku tak pernah beri susu yang dah dibekukan pada anak aku. Sepanjang waktu berpantang aku kat rumah mertua dan tak dapat simpan stok lama sebab peti ais kecik dan aku tak mahu menyusahkan orang (walaupun orang tu byk susahkan aku).

- Bayi memang semulajadi akan pandai minum menerusi botol tanpa diajar. Tapi bayi yang menyusu badan sepenuhnya memang akan tetap pilih menyusu secara direct.

- Susu beku rasanya berbeza berbanding susu yang belum dibekukan. Rasa teksturnya dan baunya juga berbeza. Inilah punca sebenar kenapa bayi menolak susu beku. Macam kita rasa santan dah pecah minyak dengan santan yang baru perah. Lebih kurang macam tulah bezanya.

- Kadang-kadang ada jugak kes yang bayi taknak susu sebab susu tu dah sejuk. Susu ibu adalah semulajadi suam-suam. So, bila dia rasa susu tu sejuk dia taknak minum.

- Rasa puting yang berbeza juga salah satu sebab bayi menolak susu ibu menerusi botol. Puting payudara semulajadi adalah lembut berbanding puting botol yang keras. Aliran susu yang laju menerusi botol juga menyebabkan bayi kadang-kadang tak suka.
Anak aku personally tolak puting biasa nie. Aku guna botol MAM. Suatu masa, puting tu dah lama dan perlu diganti. Kebetulan kedai tempat aku biasa beli dah takde stok. Aku taknak beli online sebab aku rasa macam membazir sebab kena additional delivery cost yag aku rasa tak berbaloi. So, aku beli lah wide neck teat yg boleh fit in dgn botol MAM tu. Anak aku reject botol tu. Dia minum sikit jek susu. Terpaksalah aku pi cari teat MAM tu kat tempat lain.

Setakat tu jek yang aku rasa aku dapat share berdasarkan pengalaman aku sendiri. Cadangan aku, kalau anak kita tiba-tiba berubah selera, kajilah dulu puncanya. Mungkin dari apa yang dia makan, apa yang dia nak rasa. Anak aku ada habit suka amik botol susu budak lain dan minum. Setakat nie kalau botol tu isi susu formula memang confirm botol tu kena baling. Kalau air masak, dan air jenis lain dia ok lagi. Funny, tapi itulah kesan dari apa yang kita mahu dan kita usahakan untuk anak kita. Apa nilai yang kita mahu ada pada anak kita, kita tunjukkan pada mereka. Kalau kita tunjukkan buku lebih penting dari dia, dia akan tahu buku tu menyeronokkan. Kalau dia tengok kita pentingkan TV lebih dari dia, dia akan terima yang TV tu menyeronokkan.

Monday, January 17, 2011

Kerja time takde kerja..

Aku kalau jam menganggur kat ofis dulu rajin layan blog, wat blogwalking, pas tu terjebak dengan FB, pas tu dah jemu, aku terjebak dengan nie pulak....

Felt soft ball

Felt fridge magnet

Aku buat bila aku free sesangat jek. Nie pun ada pending projek sebab material tak cukup. Aku beli kain nie kat kedai barang jahitan. Warna kain banyak jugak pilihan walaupun tak sebanyak jual online.

Felt craft ni ikut imaginasi kita dan dari idea penghasil felt kraf lain jugak. api lagi best bila kita boleh olah semula dan cipta sesuau yang baru dari idea asal.

Selamat mencuba.

Sunday, January 16, 2011

Dah bermula di JB

Di JB pun dah bermula recycle awareness campaign. Setiap Sabtu, no plastic bag day. Aku baru tau masa pi Giant. Hari tu boleh tak bawak beg sbb bawa wallet jek masuk Giant. Padan muka aku. lenkali kena standby everytime pi supermarket.

Thursday, January 13, 2011

New Year Giveaway!! by Ayeen's Craft

New Year Giveaway!!


Sempena tahun baru aku pun baru-baru nak berjinak-jinak dengan felt craft nie. Aku dah lama terjun dalam kerja-kerja kraf nie. Tapi dah lama tinggalkan. Bila discover kraf felt yang senang amat nie, aku decide nak terjun balik ke dunia crafting nie. Best oo... tak caya leh cuba. Jangan addicted macam aku sudah. hehe... Sebagai permulaan aku nak join giveaway nie. Mana lah tau ada nasib menang.
 
Cara-caranya:
1- jadi follower blog ayeen ni dan letakkan link blog ayeen kat blog korang.
kalau nak letak ayeen nye banner pon bleh jugak..sila amek disudut kiri blog..
2- buat entry pendek / comel tentang giveaway ni + gambar kat atas ni boh skali...
3- tinggalkan komen anda kat entry post ni tentang penyertaan korang, dgn linknye skali..


Apa hadiahnya?
Ada 2 jenis hadiah..

A- CRAFT PACK
1- kain felt x 8 pcs
2- mix round button 10mm x 24 pcs
3- ribbon ( grosgrain + printed ) x 3 meter
4- keyring x 3
5- pin brooch x 3
6- hp straps x 2
7- wiggle eye x 4 pairs

B- CUTE PACK
1- love keychain x 1
2- bookmark x 1
3- flower hp straps x 1
4- buku bajet harian x 1
5- ribbon brooch x 1
6- klip kertas comey x 1
7- note book comey x 1

Wednesday, January 12, 2011

Kisah anak kita..

Baru mai idea bila baca posting Mommy Lyna tentang peluang yang kita beri pada anak kita. Every words yang dia mention is soo true. hehe.. nie bkn bodek tau. Kenapa? Here goes the story...

Masa aku mula pregnant, apa yang aku plan adalah macam mana aku nak besarkan anak aku, apa bentuk pendidikan yang aku nak beri pada dia di masa akan datang, persekitaran macam mana yang aku nak dia lalui, nilai apa yang aku nak dia absorb... pergh banyak seh... hehe.. yes, aku memang agak kiasu. Kenapa? Sebab sepanjang usia aku, aku suka kaji dan perhatikan sikap orang dan relate them pada background derang, macam mana derang dibesarkan dan apa yang kaitan semua tu dengan kelakuan, sikap dan pendirian serta jalan hidup yang derang pilih. (Aku taknak cakap soal hakikat sebab ilmu hakikat tu milik Allah semata. Kita makhluk kena pegang pada syariat secara zahir. Hakikat adalah untuk amalan batin semata ok.)

Balik pada tajuk asal. Selepas memiliki cahaya mataku yang pertama, bermula experimen (hehe.. tak senonoh sungguh lah..) perkara pertama yang dia dengar of course suara azan dari abah dia. Selepas tu, aku ada kekesalan sikit sebab situasi aku masa lepas bersalin tu buat aku leka dari tanggungjawab aku sebagai ibu untuk beri pendidikan pertama pada anak aku. Yang aku cuma ingat nak buat adalah berzikir setiap kali aku susukan dia dan tidurkan dia. Waktu dia berjaga aku tak attend dia, aku takmain dengan dia, etc. Sampai dia dah mula membesar aku baru nak belajar apa yang aku patut buat untuk mengisi jiwa anak aku selain dari memastikan tumbesaran fizikal yang normal. Tapi aku rasa bersyukur juga sebab aku cepat sedar dan tak leka. "Terima Kasih mak dan abah yang support aku waktu aku down dan sangat tertekan."

Anak aku membesar dengan orang sekeliling yang suka membaca. TV bukak boleh tinggalkan untuk dia. Tapi masing-masing bila mula membaca, dah tak kisah dunia. Lagi satu, komputer dan hp. Anak aku minat pada gajet elektronik. Belajar pun lagi suka tengok komputer dari tengok kat buku. Tapi suka berangan membaca buku atau kertas wa'ima kertas tu putih kosong.. haha.. funny bila teringat peel dia yang satu tu. Cuma satu jek kurang anak aku nie, lambat pandai bercakap walaupun dia dah faham apa yang orang cakap dan dah pandai sampaikan apa yang dia mahu. Mak dia yang kena work hard untuk paham dan teka apa dia betul-betul nak. fuhh...

Tuesday, January 11, 2011

'HAPPY BABY CONTEST'

(nie gambar atuk dan cucu bukan ibu dan anak)
Nama Anak : Sulaiman Razali
Nama Ibu : Nadia Omar
Tarikh Lahir Anak : 26.07.2009

Nak tag:

Sunday, January 9, 2011

Tribute to MIO

I miss your writing babe... bila laa nak beraksi semula selepas pantang... 

Anyway, tahniah di atas kelhiran permata baru yang dah tak berapa baru itu..

Saturday, January 8, 2011

First Attempt....

My First Tiramisu

First attempt aku buat tiramisu cake. Resepi dicilok dan diubahsuai dari sini. Aku sebenarnya dah lama tak buat kek. Rasanya sejak aku bersalin akulum ada kesempatan nak memasak yg bukan2 selain menu makan tengah hari dengan makan malam. Kalau ada pun setakat cekodok, lempeng biasa jek bolehlah. Paling cikai aku buat karipap hari tu.

Tiramisu nie patutnya guna kek span atau kek lady finger. Tapi disebabkan aku nak habiskan kek lapis yang tak habis dari raya hari tu, aku ganti jek dengan kek lapis tu. hasilnya aku rasa ok. Tapi sebab kek lapis tu dah lapis gula, maka ada keras lah sikit walaupun akudah rendam sampai kembang. Cheese base nya aku buat kurang manis sebab nak kurangkan muak. Kek lapisnya dah manissangat, so kira oklah tu rasanya. Lain kali aku nak grind dulu kasi hancur kalau guna kek lapis atau buttered kek. Nak bagi gebu and lembut sikit.

Sesaper nak try bolehlah.. aku tak berapa pandai sangat pun masak.

 Selamat dah masuk perut.


Thursday, January 6, 2011

Sekadar berkongsi

Saya terbaca petikan dari blog KadiKluang dan terjumpa petikan nie dan rasa terpanggil nak kongsi dan komen pandangan dari saya.

Sebenarnya apa yang berlaku tu memang berkemungkinan besar boleh berlaku lagi dan ada yang lebih teruk telah berlaku. Kenapa? Kebanyakan kita kurang tahu peluang dankemudahan yang disediakan badan-badan kerajaan. Jadi mereka yang tak tahu dimanipulasi oleh pihak tertentu untuk kepentingan mereka dan badan-badan yang mereka wakili. Yang sedihnya bila ia memburuk-burukkan Jabatan Agama yang menjadi simbol kedaulatan agama Islam di negara kita. Janganlah terjadi lagi. Sebagai umat Islam yang tahu adanya insan0insan yang daif dan susah, kalau tak mampu dengan wang ringgit, setidak-tidaknya bimbinglah mereka ini kepada saluran yang betul sebelum mereka dimanipulasi oleh pihak lain demi kesucian agama Islam kita pegangan ASWAJA.

Wednesday, January 5, 2011

Usaha.. sejauh mana?

"Success is about wanting them bad enough that you would do averything nad anything to get them?"

How about YOU? Yes, you out there? How far would you go? Let's share.