Blog ini sekadar cerita-cerita biasa dan perkongsian sebuah pengalaman kehidupan untuk rujukan bersama

Thursday, July 22, 2010

My Wedding Day: What would I change...

Nie penangan Liz lah nie... hehe... oklah Liz, since ko request.. aku citer lah jugak.... everything was perfect that day... cuma few things yang aku tak berapa puas hati..:

No. 1 - Nie ko tanya so aku citer lah... aku plan nak suruh laki aku pakai sampin warna biru. Tapi dia x dpt cari warna biru. Aku agak dia pakailah sampin hitam yang mak aku hadiahkan masa kite orang bertunang dulu. Tapi dia bantai pakai sampin warna krim dgn gold ok.. mmg match dgn baju dia, tapi tak match dgn baju aku.. Baju aku warna biru... haru sungguh... nasib bj nikah...

No. 2 - Kek pengantin. Nie aku regret ada 2 sebab. First, kek tu aku order 2 layer jek. Total 3kg jek rasanya.. kek tu sedap so.. tak cukup... aku dpt rasa sikit jek... second.. aku order kek tu last minute. So presentation kek tu mmg asal ada jek.. sungguh laa kelam kabut..

What I would never change... the dais, the decoration, baju sanding, photos... thanks Pet aka Azhar... I luv them...

Kak Hurai aka Zuraidah.. thanks for the tasty foods, semua yang datang enjoy themselves and habis licin. Kak Ngah, abg Mie, Mak Pah and d gang yg masak lauk pengantin.. sedap... tq tlg bawak lauk dr melaka.. hehe... tp dpt mkn ciput sgt ... pelahap sungguh lah aku nie..

Mak, thanks for preparing the goodies untuk guest.. Bunga telur  lawa, goodies bag pun lawa, muffin sedap, telur pindang pun org kata sedap.. nie aku ralat sbb x dpt rasa... huwaa...

Baju nikah aku, aku suka.. sekarang still pakai lagi kalau ada apa2x special occasion or wedding. aku buat baju tu simple so blh mix and match dgn kain or seluar lain. Cuma tang kain aku buat harta karun jek sebab beadingnya lawa sangat... mmg lawa.. aku suka. sekadar simpan buat kenangan jek laa...

Kasut aku masa nikah paling aku valued sbb aku sendirik pilih and letak beading accessories... simple jek.. ada masa nanti aku tepek gambarnya... hoho... x lerr lawa n pricey sangat... kasut murah... tp nice kat mata aku.

And the most important things semua sedara-sedara yang rapat dengan aku dapat datang wedding aku and aku dapat jumpa derang... that is the utmost sebab aku tau lepas2x nie aku dah attach and agak susah untuk jumpa derang and huhahuha macam masa bujang dulu....

p/s: Actually ada big story behind the scene yang buat aku mcm x sempat buat apa2 untuk wedding tu ... tp biarlah ia menjadi sejarah hitam yang aku mahu padam dari hati dan ingatan aku demi kebahagiaan seluruh keluarga di hari esok.

Tuesday, July 20, 2010

First SGM in JB.... finally....

Akhirnya... setelah sekian lama aku menunggu peluang ini, ia datang juga. Sepatutnya aku sendirik dah boleh propose untuk buat SGM kat JB. Tapi kekuatan tu belum datang... hehehe.. anyway, aku tolong promote jek lah.


Tujuan SGM nie salah satunya adalah untuk sharing pengalaman ibu-ibu, networking sesama mothers kat JB dalam dunia penyusuan susu ibu. Tak kiralah sama ada fully breastfeeding atau ada top up sikit-sikit dengan FM.. u still have tried to provide the best, i.e. susu ibu.


Di SGM inilah kita akan berkongsi, pengalaman, ilmu, nasihat dan pendapat dari pelbagai lapisan dan latar belakang ibu-ibu.



Tarikh : 8.8.2010 (ahad 4 pm)


Tempat : Taman Setia Tropika Park, JB.


Tajuk : Meneruskan Penyusuan dalam bulan Ramadhan



Diharap SGM yang pertama ini akan mendapat sambutan dan sokongan daripada anda semua. Sila war2kan kepada sesiapa juga yg berminat.


Kalau tak tau jalan ke lokasi boleh refer map kat Google.. Click kat bawah nie jek pun boleh.

Taman Setia Tropika Park.

Friday, July 16, 2010

Pernahkah kita terfikir…????

Di negara yang pemimpinnya Islam, golongan bukan Islam tak pernah tertindas. Bahkan ada masanya, golongan Islam itu lebih tertindas. Bila mana golongan bukan Islam di beri hak hampir sama rata, menjawat jawatan lebih tinggi, dengan taraf ekonomi dan sosial yang jauh lebih baik dari umat Islam di bumi kelahiran mereka sendiri.

Lebih menyedihkan bila ada ketamakan di hati golongan pendatang ini untuk mengaut lebih lagi dengan mengatakan yang pemerintah Islam ini zalim, tidak adil, tidak amanah dan lain-lain. Lebih teruk lagi bila ada umat Islam sendiri yang menyokong kafir-kafir laknat ini menentang orang Islam di bumi mereka sendiri. Mereka menjadi pengkhianat bangsa, agama dan tanah air mereka sendiri. Sebagai kesannya, pemerintah kita ditekan untuk terus memberi muka kepada bangsa pendatang ini untuk meraih undi mereka walaupun di tipu hidup-hidup.

Kenapa? Kerana kita yang punya kuasa mengundi tidak mengambil endah akan besarnya peranan undi-undi kita. Kita rosakkan kertas undi, kita abaikan tanggungjawab mengundi. Kita pilih pemimpin yang salah. Lebih teruk, kita sebagai satu bangsa tidak bersatu. Kita sebagai satu bangsa saling menjatuhkan. Kita sebagai satu bangsa hanya menjadi enau dalam belukar. Lebih menyedihkan bila bangsa kita sendiri khianat pada anak bangsanya semata-mata kerana mahukan kuasa. Kita sendiri yang merosakkan bangsa dan tanah air kita, bukan orang luar. Mereka menggunakan kesilapan kita dan menuggu kita terbabas dan seterusnya tersungkur untuk mereka pijak-pijak satu hari nanti… ke dah ada yang kena pijak???

Sunday, July 4, 2010

Hajat yang saparuh tercapai...

Hari Jumaat yang lepas aku telah berpeluang menyertai kursus MBfPC. Sekadar berkongsi, aku join kursus nie lebih kepada hasrat nak membentuk networking antara ibu-ibu yang menyusukan di kawasan kediamanku, Johor Bahru. Sewaktu aku mula menanam hasrat untuk menyusukan anakku yang bakal lahir, hanya sepupuku Che' Dah yang menyokong. Yang lain seperti tak ambil peduli dan bersikap acuh tak acuh. Tapi kami di Johor rasanya masih bernasib baik. Sebab orang cuma tak peduli. Tapi tak ada yang mengata seperti kawan-kawan di tempat lain yang terpaksa berhadapan dengan masyarakat yang skeptikal tentang penyusuan susu ibu.

Bila aku memutuskan untuk menghadiri kursus ini, pun ada yang skeptikal.. pasal penyusuan pun nak ada kursus jugak ke? Kalau penyusuan itu sebegitu mudah kenapa ramai yang memilih untuk menyusukan anak dengan susu formula sedangkan masyarakat lain di luar sana dah semakin ramai yang memilih susu ibu sebagai pilihan pertama sebelum susu formula. Susu ibu yang menciptanya adalah kaum yang hasratnya memusnahkan manusia lain dan hanya nak bangsa mereka sahaja yang maju di dunia nie. Bangsa nie, anak-anak mereka tak diberi jamah pun susu formula bila lahir ke dunia. Kaum nie jugak yang mencipta rokok. Tapi bangsa mereka sendiri tak mencicp pun rokok yang mereka cipta tu. Renug-renungkanlah.....