Blog ini sekadar cerita-cerita biasa dan perkongsian sebuah pengalaman kehidupan untuk rujukan bersama

Sunday, July 4, 2010

Hajat yang saparuh tercapai...

Hari Jumaat yang lepas aku telah berpeluang menyertai kursus MBfPC. Sekadar berkongsi, aku join kursus nie lebih kepada hasrat nak membentuk networking antara ibu-ibu yang menyusukan di kawasan kediamanku, Johor Bahru. Sewaktu aku mula menanam hasrat untuk menyusukan anakku yang bakal lahir, hanya sepupuku Che' Dah yang menyokong. Yang lain seperti tak ambil peduli dan bersikap acuh tak acuh. Tapi kami di Johor rasanya masih bernasib baik. Sebab orang cuma tak peduli. Tapi tak ada yang mengata seperti kawan-kawan di tempat lain yang terpaksa berhadapan dengan masyarakat yang skeptikal tentang penyusuan susu ibu.

Bila aku memutuskan untuk menghadiri kursus ini, pun ada yang skeptikal.. pasal penyusuan pun nak ada kursus jugak ke? Kalau penyusuan itu sebegitu mudah kenapa ramai yang memilih untuk menyusukan anak dengan susu formula sedangkan masyarakat lain di luar sana dah semakin ramai yang memilih susu ibu sebagai pilihan pertama sebelum susu formula. Susu ibu yang menciptanya adalah kaum yang hasratnya memusnahkan manusia lain dan hanya nak bangsa mereka sahaja yang maju di dunia nie. Bangsa nie, anak-anak mereka tak diberi jamah pun susu formula bila lahir ke dunia. Kaum nie jugak yang mencipta rokok. Tapi bangsa mereka sendiri tak mencicp pun rokok yang mereka cipta tu. Renug-renungkanlah.....

No comments: