Blog ini sekadar cerita-cerita biasa dan perkongsian sebuah pengalaman kehidupan untuk rujukan bersama

Sunday, December 26, 2010

Pedofilia

Korang mesti pelik kan kenapa aku sering bercakap dan relate anything to pedofilia cases. Sebab utama adalah aku adalah salah satu mangsa (almost). At that time aku tak tau apa yang orang tu buat adalah salah. Aku sedar bila aku belajar munakahat di sekolah agama. Aku tak tau apa-apa tentang seks dan satu-satunya sumber pengetahuan seks aku pada waktu itu adalah pembelajaran di kelas agama. Aku bersyukur jugalah aku tau pada usia yang muda. Jadi aku leh sekat apa yang aku rasa tak selesa dan salah pada standard aku. Orang lain korang punya pasal nak kata aku kolot ke tak up to date ke ... I don't give a damn about it even if I have to loose friends yang tak berapa bermanfaat untuk aku. So far kengkawan aku takkan open tang tu kat aku. Kenapa sebab mak aku cikgu derang. Siap kalau aku citer kat mak aku, derang nyer imej jugak yang tercalar kan.. haha..

ok, back to the topic. Sebenarnya aku terleintas nak tulis pasal nie lagi bila tengok rancangan Oprah masa dia (pihak dia lah) ke sebuah pusat penempatan pesalah seks tegar atau berulang di sebuah pulau di Amerika. Slot nie menarik sebab dia dapat temuramah seorang pesalah seks perempuan dan juga beberapa pesalah seks lelaki. Apa yang menariknya adalah kriteria yang perlu diperhatikan pada pesalah seks yang dinyatakan oleh pesalah seks itu sendiri berdasarkan pengalaman mereka.

Antara yang menarik perhatian aku adalah setiap pesalah seks yang ditemuramah menyatakan yang mereka juga adalah mangsa penderaan seksual semasa mereka kanak-kanak.

Setiap pesalah seks ini juga dah berjaya merogol mangsa-mangsa mereka beberapa puluh kali sebelum pertama ditangkap dan didakwa. Sepanjang perlakuan mereka itu, mereka adalah bebas dari sebarang rekod jenayah.

Modus operandi mereka adalah disekitar kawasan yang berhampiran kediaman dan komuniti mereka. Mereka boleh jadi seorang pekedai, seorang pengunjung rumah ibadat yang tetap seorang jiran yang baik, pengasuh atau sesiapa sahaja. Mereka memerhatikan bakal mangsa mereka di tempat-tempat yang sering mereka kunjungi. Mereka menutup tindak-tindak mereka dengan imej yang bersih di mata masyarakat. Mereka juga menakut-nakutkan mangsa-mangsa mereka untuk tidak melaporkan kegiatan mereka kepada sesiapa terutama ibubapa dan pihak berkuasa atau pihak sekolah.

Setakat ini sahaja perkongsian aku tentang kegiatan pedofilia nie. Awaslah ibu bapa. Pemangsa pedofilia nie boleh berada di dalam rumah kita sendiri yang kadang dari insan yang paling tidak kita sangka.

Bagi aku, aku dah maafkan apa yang dia buat pada aku. Kami dah melalui jalan hidup kami masing-masing. Dosa dia bukan pada aku, dosa dia pada Allah. Biarlah urusan dia dengan Allah. Aku dah lepaskan untuk aku menjalani hidup aku dengan lebih tenteram.

Monday, December 20, 2010

Cabaran aku sebagai PC...

Macam poyo jek aku rasa title posting aku.. hehe.. sajer nak share dengan kengkawan PC lain gak. Selalunya aku akan log on kat forum PC kalau ada paper yang aku rasa emo dan nak let go. Kat forum, semua adalah PC yang melalui situasi yang lebih kurang sama dan perasaan yang hampir-hampir sama. So, tak banyak sangat songeh lah. Tapi bila kita luahkan pada golongan lain, terutama pada ibu-ibu yang tidak menyokong penyusuan susu ibu, situasi akan jadi lain. Silap hari bulan aku jadi makin down dan abaikan amanah aku sebagai PC yang aku sendiri gatal pi mintak dulu.

OK, balik ke cerita asal. Aku sajer nak citer everything yang aku dah lalui sepanjang pengalaman aku mempromosi penyusuan susu ibu sebelum dan selepas aku jadi PC.

Sebelum jadi PC aku dah menyokong penyusuan susu ibu semenjak aku mengandungkan anak pertama aku. Sejak aku diberitahu oleh jururawat diklinik aku membuat pemeriksaan yang susu ibu adalah yang terbaik untuk anak aku. Bermula dari situ aku telah mula mencari maklumat tentang penyusuan susu ibu dan bagaimana menguruskan susu ibu untuk menjayakan misi penyusuan susu ibu untuk anakku selama 2 tahun.

Walaupun dengan segala ilmu yang telah ku cari, pengalaman sebenar tidaklah seindah mimpi. Tapi realiti sebenarnya lebih indah dari mimpi. Kenapa? Indahnya mimpi terputus bila kita terjaga dari tidur. Manisnya realiti bila kita dah mengharung segala kepayahan untuk mengecapi kemanisan realiti itu.

Setelah aku melalui segala rintangan untuk menyusukan anak aku, aku cuba untuk menyampaikan mesej-mesej tentang penyusuan susu ibu kepada ibu-ibu lain dalam bentuk yang lebih praktikal. Aku cuba mengetengahkan realiti sebenar yang perlu setiap ibu hadapi untuk menyusukan anak-anak mereka. Di sebalik kepayahan itu ada kebaikan dan kemanisannya sendiri yang tidak akan dirasai jika tidak menyusukan anak-anak kita. Tapi akhirnya, pilihan tetap di tangan ibu itu sendiri. Aku pernah menyuruh anak sepupuku yang baru melhirkan untuk menyusukan anaknya yang baru 2 hari. Atas alasan tak pandai, aku ajarkan. Atas alasan tiada susu, aku buktikan yang susu dia ada. Tapi akhirnya dia sendiri tak mahu atau lebih tepat lagi malas nak menyusukan anaknya sendiri. Dia terlalu mua bila ada orang yang uruskan semua hal anaknya, i.e. ibunya. Biarlah dia sesal bila dah lepas pantang bila dia terpaksa uruskan sendiri anaknya nanti. Atau pun mungkin bila anak dia dah dewasa nanti sebab anak tak rapat dengan dia sebab manja dengan atuknya.

Kes kedua, kawan aku yang dah 5 orang anak. Dia memang menyusukan semua anaknya. Tetapi tidak secara eksklusif kerana faktor ruang kerja yang tidak mengizinkan. Aku tidaklah kesal sangat kalau sekarang dia masih bekerja. Dah jadi full-time housewife pun dia tak sempat nak susukan anak dia. Dulu masa jadi projek manager pandai pulak bahagikan masa nak pi makan, pi hantar barang, pi hantar anak ke nursery. Bila dah jadi suri rumah takkan tak boleh buat jadual untuk bagi anak makan. Tu pun sorang anak dia mak mertua yang bela. So yang dia jaga cuma 4 orang jek. Serius aku memang tak faham. Masa aku dengar dia dah campur susu aku rasa muka aku berubah gila agaknya. Sebab lepas tu dia sendiri terasa kot yang aku tak agree dia campur susu formula. Lantaklah.. anak ko dah masuk 5. Ko patut dah lagi banyak ilmu nak besarkan anak dari aku yang baru sorang nie.

Setakat nie, cuma sorang jek yang buat aku terubat sikit. sepupu aku yang baru bersalin anak perempuan. Dia mungkin aware sebab mak mertua dia susukan semua anak dia yang 8 orang tanpa campur susu formula. Jadi, dia takde alasan untuk kata susu takde. Aku bersyukur jugaklah sebab aku tak payah tahan rasa tak puas hati aku. Dalam hati aku cuma kata, mungkin dia tak sempat cari ilmu. Yang aku cuma mampu buat sekarang, bila nampak kat klinik ada orang yang menyusukan anaknya dengan susu botol, aku akan tanya kenapa dan cuba terangkan apa yang dia perlu tahu dan menggalakkan dia menyusukan dengan susu ibu.

To all PC's, semoga perjalanan kita dimudahkan-Nya. Insya-Allah.

Friday, December 17, 2010

Wikileaks.. apekebende nie?

Frankly, aku tak tau apa jadahnya Wikileak nie hinggalah keluar dalam berita pasal Wikileak keluarkan berita tentang Malaysia. Dari apa yang aku dengar, WL pada pendapat aku cuma spekulator jek. They speculate berita yang keluar dan di tambah rempah ratus supaya berita tu jadi panas contohnya berita kes Anwar, kes Altantuya etc. Mereka keluarkan apa yang orang rasa it can be true. Padahal semua tu cuma spekulasi rambang semata. Derang buat cerita berdasarkan words of mouth dan berita-berita sedia ada yang ditambah perisa untuk memburuk-burukkan sesebuah negara. WL nie di belakangnya adalah Amerika dan sekutu-sekutunya yang rasaa negara derang jek yang paling bagus sedangkan kat negara derang laagi banyak masalah dari kat negara yang derang UMPAT tu.

Sekian...

Thursday, December 16, 2010

Di Selangor dah kantoi... di JB belum lagi...

Sajer nak cerita jugak.. ingat tak berita tangkapan kumpulan ajaran sesat di TV malam tadi. Bila tengok berita semalam aku tak dengar apa nama ajaran sesat tu. Tapi berdasarkan amalan-amalannya dalam hati dah kata nie mesti Syiah. Pagi nie bila terbaca kat Harian Metro, sahih.. memang Syiah.

Siapa yang ikut blog aku mesti tau pasal kegiatan Syiah di JB yang aku cerita dulu. Di Selangor tu pun ambil masa 2 tahun untuk kumpul bukit untuk buat tangkapan. Di Johor nie aku harap tak lah sampai ambil masa selama tu sebab dalam masa 2 tahun bukan setakat 200 orang jek yang akan ikut, malahan lebih 2000 orang pengikut pun tak mustahil sebab dah merebak. Silap haribulan dah merebak seluruh negara. Na'u zubillah.

Di bawah nie aku copy petikan dari Harian Metro untuk tatapan semua. Harapan aku janganlah lagi ramai yang ikut ajaran-ajaran sesat nie lagi. Kalau dah akidah dan Syahadahnya dha salah, apatah lagi ajarannya, lagilah salah. Yang sama sebutan Syahadah pun tak sama konsep akidahnya, apatah lagi kalau Syahadah nya berbeza.

Tatu kalimah Allah

Oleh Nor Azura Abdul Jalil, Shahrul Redzuan Zulkifli dan Muhaamad Hafis Nawawi

SERBU...pegawai Jais menyerbu pengikut Syiah ketika mengikuti ceramah yang disampaikan seorang lelaki warga Iran, kelmarin.

KUALA LUMPUR: Akibat terlalu taksub dengan fahaman diikutinya, seorang pengikut ajaran Syiah mengukir kalimah Allah di lengan tangannya sedangkan tindakannya menyimpang daripada ajaran Islam yang melarang sebarang bentuk ukiran berupa tatu.

Lelaki itu antara 128 yang ditahan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dalam serbuan ke sebuah rumah kedai dua tingkat di Taman Sri Gombak, dekat sini, yang dipercayai menjadi kubu kuat pengikut ajaran Syiah di Selangor, malam kelmarin.

Serbuan pada jam 10.15 malam itu disertai sepasukan polis bersama penguat kuasa Majlis Perbandaran Selayang (MPS) dan berlaku sedikit ketegangan apabila pengikut terbabit enggan bekerjasama.

Ketika penguat kuasa Jais hendak menahan pengikut lelaki yang bertatu itu, dia langsung tidak menunjukkan rasa bersalah, sebaliknya tegar mempertahankan fahaman dianutinya dengan menceritakan kegiatan dijalankan mereka.

Suasana bertambah tegang apabila seorang pengikut lain bangun dan melaungkan selawat sambil disambut pengikut lain selama beberapa minit.

Apabila diminta menunjukkan dokumen pengenalan diri, seorang pengikut terbabit memarahi penguat kuasa Jais menyebabkan berlaku pertikaman lidah.

Pengarah Jais, Datuk Mohammed Khusrin Munawi yang menyertai operasi itu berkata, pihaknya percaya ketika serbuan ratusan pengikut Syiah terbabit mengikuti ceramah khas yang disampaikan seorang lelaki warga Iran.

Menurutnya, ceramah itu diadakan bersempena tarikh 10 Muharam dalam kalendar Islam yang dianggap mulia oleh pengikut Syiah sebagai memperingati kematian Saidina Husain.

“Keseluruhannya, kami menahan kira-kira 200 orang, namun 72 daripada mereka bayi dan kanak-kanak. Jadi hanya 128 individu dewasa yang ditahan untuk diambil keterangan dan sebahagian besar daripada mereka lelaki.

“Jais sudah melakukan intipan selama dua tahun bagi mengumpul bukti mencukupi sebelum melakukan serbuan ini dan penahanan lebih 100 orang terbabit menjadikan ia tangkapan ajaran sesat terbesar di Selangor pada tahun ini,” katanya.

Beliau berkata, Jais percaya daerah Gombak menjadi pusat utama penyebaran Syiah di Selangor sedangkan fahaman itu sudah diwartakan sebagai ajaran sesat di Selangor mengikut Seksyen 12 (C) 1995.

Menurutnya, fahaman Syiah lebih berbahaya daripada al-Arqam dan jika dibiarkan ia boleh mengancam keselamatan negara dan perlu dibendung.

“Bagi lelaki, tarikan seks dipercayai menjadi antara sebab utama mereka mudah mengikuti fahaman Syiah kerana fahaman ini menghalalkan nikah mutaah.

“Pengikut Syiah juga beranggapan membunuh Ahli Sunnah Wal Jamaah halal dan dibenarkan, malah menjadi satu jihad kepada mereka.

“Selain itu, mereka turut mendewa-dewakan Saidina Ali berbanding Nabi Muhammad s.a.w. Malah, ganjaran syurga menanti juga pengikut Syiah yang melawat makam Saidina Husain,” katanya.

Mohammed Khusrin berkata, lebih membimbangkan apabila pensyarah turut dikesan menjadi pengikut Syiah dan menyebarkannya kepada pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) awam dan swasta di negara ini.

Berikutan serbuan malam kelmarin, dua lelaki termasuk seorang warga Iran dihadapkan Mahkamah Rendah Syariah Gombak Barat di Kuang, Selangor, bagi mendapatkan perintah jaminan.

Hakim Syarie Saiful Azli Jamaludin membenarkan kedua-duanya dijamin RM2,000 setiap seorang dan pasport antarabangsa warga Iran itu diarah diserahkan kepada mahkamah sehingga kes itu selesai.

Pada prosiding semalam, tiada pertuduhan dibacakan terhadap mereka dan Saiful Azli menetapkan 20 Januari tahun depan untuk sebutan kes berkenaan.

Di luar mahkamah, lebih 20 lelaki dipercayai pengikut Syiah hadir untuk memberi sokongan kepada kedua-dua individu terbabit yang dipercayai pemimpin mereka.

Ciri kesalahan fahaman Syiah
# Menghalalkan nikah mutaah
# Menambah nama Saidina Ali dalam syahadah
# Menolak ijmak ulamak
# Menziarahi kubur Saidina Husain mendapat ganjaran syurga
# Menyeksa tubuh badan dengan rantai sempena 10 Muharam
# Mengharuskan jamak dalam semua keadaan tanpa sebab
# Mengkafirkan sahabat Nabi Muhammad s.a.w
# Menyanjungi Saidina Ali secara keterlaluan
# Menghina isteri-isteri Nabi Muhammad s.a.w
# Menolak hadis yang diriwayatkan Ahli Sunnah Wal Jamaah sekali pun hadis mutawir

Wednesday, December 15, 2010

Aiman goes shopping...

Entry takde makna.. sajer nak bercerita pengalaman bawa anak aku bershopping kat Carrefour hari tu. Kebetulan aku amik cuti bawa dia pi klinik dan petang tu pi lah beli barang dapur yang dah kehabisan dengan mak aku dan hangkut sekali dengan anak aku.

Al-kisah, anak aku nie walaupun kurang sihat tapi kaki tangannya totaplah sihat. Selalunya kalau kita orang pi shopping memang bawa dia masuk dalam troli. Tak pernah lagi bagi dia jalan sendiri. Kali nie dia tak mau dok diam dalam seat troli. Nak kasi diri dalam troli, barang dah penuh pulak laa dalam troli tu. Aku pun pimpinlah dia sambil mak aku pilih barang nak dibeli. Anak aku nie dalam fasa meniru apa orang buat. So, apa dia sudah buat. Semua barang yang dia berkenan di hati, dia amik masuk troli. Aku dan mak aku pulak terpaksa pulangkan semula barang tu bila dia tak nampak. Pas tu tang menyibuk nak angkat barang yang lagi berat dari dia... Sabo lah nak oii.. jangan dha besar nanti ko taknak menolong langsung pulak dah lerr yek...

Wednesday, December 8, 2010

Bagaimana anda meninggalkan komen?

Saya sebenarnya lagi banyak blogvisiting dari mengemaskini blog sendiri. Jadi kadaang-kadang rajinlah juga saya meniggalkan jejak bila rasa nak tinggalkan jejak di blog yang saya lawati. Ada yang rajin membalas, ada yang tak pedulik. ada juga yang jadi macam sesi forum kat ruangan komen tu.

Jenis komen macam mana saya suka tinggalkan? Cadangan, teguran, gurauan, macam-macam bentuk. Kadang-kadang saya rasa ada juga komen yang saya tinggalkan tu sedikit outspoken. Ntah-ntah orang terasa tak bila baca. Tapi bila fikir balik, saya ikhlas bila tinggalkan komen tu tanpa apa-apa rasa prejudis. So, saya kurang peduli kalau ada orang yang terasa. Ada juga komen saya yang masuk ke spam komen, mungkin terlalu kasar.. hehe.. sampai komen saya semua kena spam.. haha..

Anda bagaimana?

p/s: Saya rasa setakat nie saya tak pernah tinggalkan komen as unknown..

Thursday, December 2, 2010

Apa nak jadi?

Dah macam title lagu pulak dah tajuk posting nie.

Takde apa nak dikongsikan hari nie. Sekadar luahan perasaan bila membaca posting saudara Mazidul Akmal, wartawan dan penerbit TV# di blognya tentang kegiatan seks sejenis yang makin menular di kalangan remaja. Yang menyedihkan ianya dilakukan oleh remaja yang beragama Islam. Lebih menyedihkan bila mereka dah takde rasa malu dengan tabiat mereka sehingga memaparkan aksi-aksi mereka di blog dan laman web untuk ditonton oleh beribu-ribu penonton. Kesal, sedih, jijik macam-macam lagi perasaan yang bercampur-baur dalam hati nie.

Kepada mereka yang bernafsu songsang nie, tolonglah ada rasa tanggungjawab sikit dengan tidak memaparkan gamabar-gambar tak senonoh aksi-aksi mereka tu kat laman web. Apa akan jadi kalau ianya ditonton oleh kanak-kanak yang masih innocent dan tak tau apa-apa tentang seks. Apa kami sebagai ibu bapa nak jelaskan pada mereka kalau mereka terjumpa gambar-gambar tak senonoh tu.

p/s: Susah bila dah tak malu dengan dosa.

Sunday, October 31, 2010

Yang paling ku rindu...

Hari Sabtu pagi kelmarin, aku ambil cuti untuk ke Kuala Lumpur dengan mak aku. Kite orang sebenarnya pergi kenduri arwah sepupu mak yang baru meninggal bulan lepas akibat kanser hati. Tak sangka secepat ini Maksu pergi. Arwah agak rapat dengan keluarga kami. Masa aku bersalin dulu dia sanggup turun dari KL untuk tengok anak aku baru bersalin. Masa aku kawen pun dia datang pagi-pagi dari KL dgn hb dia. HB dia pun tengah sakit jugak, sakit buah pinggang. Aku rindu zaman bujang bila aku boleh ke mana-mana ziarah mak pak sedara aku. Kenapa? Mungkin sebab aku rapat dengan saudara-mara sejak kecil lagi.

Bila dah ada suami dan anak-anak, pergerakan aku agak terbatas. Ditambah pula dengan suami aku yang bukan jenis rapat dengan extended family dia. So, bila dengan aku, dia tak paham kenapa aku pentingkan sangat extended family aku dari family aku yang sepatutnya aku lebih rapat (dia merujuk kepada mak tiri aku dan adik-adik tiri aku). Yan aku faham dari segi hukum, mereka ada hak untuk dapat perhatian sebegitu dari aku. Tapi aku ada sebab lain yang dia takkan faham sebab dia tidak berada di kedudukan aku.

Aku sebenarnya rindu zaman bujang aku bila aku boleh travel n drive jauh-jauh non-stop.. driving adalah salah satu cara untuk aku melepaskan tekanan. Suatu ketika dulu aku adalah fast driver... terutama masa aku bekerja di pasir gudang. Ianya satu cabaran bagi aku untuk drive pada satu-satu kelajuan semaksimum mungkin dengan kereta kecil kesayanganku.. tapi sejak kemalangan yang agak tragik di Skudai, aku hampir trauma nak drive laju terutama di selekoh. Kalau dulu tiba kat jalan berselekoh, aku jadik thrill nak tekan minyak. rasa pumping adrenalin tu yang buat aku syok.... giler kan.. tapi masa tu darah muda, takde tanggungan, takde apa nak fikir.

Rindunya...

Tuesday, October 19, 2010

Infertility factor.. salah satu puncanya..

Petikan yang aku paste kat sini datang dari penerbir Personal Path to Pregnancy. Dia dapat anak lewat dan dah berusaha macam-macam dalam journey dia untuk dapatkan anak. Masa aku langgan newsletter dia, aku baru jek kawen. Masa tu sesajer gatal nak dapat information. al-maklum, aku kawen agak lewat. takut gak kalau terlajak sangat baru dapat anak, harus aku dah pencen kena tanggung anak lagik.
So, untuk kengkawan yang masih menghadapi kesukaran mendapatkan zuriat, mungkin boleh pertimbangkan faktor-faktor yang di sebutkan nie.

Selamat membaca...

Today I'm going to touch on a subject that is covered in great detail in my ebook, Personal Path to Pregnancy.

It's about food additives.

If you are having any difficulty getting pregnant, it's critical to minimize or eliminate as many toxic substances from your body as possible. In effect, the healthier you
are, the better your fertility is.

Unfortunately there are many food products available which contain substances that could be harmful to your overall health and specifically your fertility. It's unfortunate that "profit" is often the motivation for large companies to produce products that may not be the most healthy for our bodies or even the environment.

We all need to take control of our own health and not assume that "government regulations" will protect us from eating harmful substances that may be found in our food.

Today I will mention 2 additives that you most definitely should avoid. They are bad for your long-term health and specifically, your fertility.

1. Aspartame
Aspartame is an artificial sweetener often found in most "sugar-free" products. It has been associated with menstrual imbalance and has reportedly caused many adverse health reactions. A number of studies have shown reduced fertility in both males and females from it's use.

2. BHA and BHT
These are food preservatives often found in bacon, baked goods, canned food, "instant" foods, gum, margarine, and many others.
Also found in personal care products such as baby oil/lotion, lipstick, shaving cream, and some plastic food wraps. Studies show that this additive can cause infertility.

Here is an enlightening article you should read:

http://tinyurl.com/BHA-BHT

What should you do? Definitely stop eating/drinking any diet, sugar-free, fat-free products which likely contain the above. Also, try to eliminate processed foods and eat as much "natural" food as possible.

Thursday, October 14, 2010

Syiah dah merebak di Johor Bharu

Nie entry melepaskan perasaan. Bukan nak tunjuk pandai pasal akidah nie. Aku nie bukanlah seorang abid atau seorang ulama. Tapi kalau dah ajaran tu tang Syahadah pun dah guna Wa-asyhadu anna-Ali-Rasullullah.. konpem dah salah dan kafir kan... yang kome pi ikut jugak tu kenapa B****....

Kalau aku tahu lah tempat yang buat kelas ajar Syiah nie.. harus aku repot kat Jabatan Agama. Tak pun aku menyamar pi bawak rekorder dgn video cam sekali biar padan dengan muka derang.. suka-suka hati buat kelas Syiah kat negeri yang mempertahankan ASWAJA.

Tuesday, October 12, 2010

Taktik Baru Penyamun Malaysia

Sekadar berkongsi cerita-cerita dari kawan-kawan tentang taktik-taktik baru penyamun jalanan sekarang. Baru-baru ini seorang kawan lama ada bercerita bagaimana dia di samun semasa dalam perjalanan balik dari tempat kerja pada waktu malam. Penyamun tu selamba jek datang serbu dan nak tetak member aku tu dengan parang. Nasib tak kena kepala. Terpaksalah member tu berhentikan motor dia dan serah segala harta yang dia ada pada masa tu. Haru sungguh laa...

Masa berhari raya kat rumah pegawai atasan aku pulak isterinya cerita pasal orang baring melintang atas jalan raya untuk stop kenderaan yang lalu. Bila kenderaan dah berhenti, aku rasa korang boleh agak the rest of the story. Kena samunlah jawabnya.... Na'uzubillah...

E-mail di bawah ini pula aku dapat dari kawan sekerja aku. Sejauh mana kebenaran e-mail ini tidaklah aku rajin nak mengesahkannya. Tapi sekadar berkongsi berbagai taktik baru penjenayah dan penyamun di Malaysia nie dengan masyarakat umum sebagai ingatan. ------------------------------------------------------------------------------
Subject: Island Hospital warning ! Pls read n pass on

For your information. ( Very Urgent )

If you see a guy (especially Indian) who rides a motorbike with a bloody hand knocking on your window demanding you to stop and asking for tissue paper to clean the blood when you are driving a car, remember DO NOT stop the car at all. Even if he damages your car or holds the side mirrors tightly, DO NOT stop the car but drive directly to the nearest police station.

This kind of criminal tactics have been reported in about 40 cases in Seremba n, K. Lumpur, Shah Alam, P.Jaya and Klang Town police stations (actually around the whole country).

These guys are mainly Indian gangsters, They work in a group and dare to commit this crime even in crowded areas where nobody will dare to stop the car to help you. The main purpose of this dirty tactic is to rob you and/ or even commit rape if you are female driver driving alone.

Please forward this message to the people you care about.

Dr Jeyashree Srinivasan
Island Hospital

Monday, October 11, 2010

Sekadar berkongsi

Sedikit info dari Kementerian Kesihatan Malaysia:

Penyusuan Susu Ibu

PenyusuanSusuIbu & Kanak-kanak

Kehamilan, Penyusuan dan Pengambilan Ubatan

Harapnya, lebih banyak informasi lain untuk membantu ibu-ibu dan kakitangan Kementerian Kesihatan sendiri menyokong penyusuan susu ibu.

Sunday, September 19, 2010

Untuk Peminat Dodol

Sempena Hari Raya yang dah berlalu, aku nak promote dodol yang aku dah langgan semenjak 4 tahun yang lalu.  Setelah 4 tahun, aku rasa aku patut share betapa sedapnya dodol yang aku dapat dari Melaka nie.

Dodol nie aku dapat secara kebetulan bila sorang kawan sekerja aku cerita yang mak dia buat dodol. Aku memang peminat dodol. Family aku pun peminat dodol. Aku pun order lah sekilo nak try. Sejak dari hari tu, setiap tahun aku takkan miss beli dodol dari dia.

Tahun nie aku order 5 kg dari dia. Sorang kawan ofis aku turut order sekilo. Yang lain konon tak minat dodol. Hari nie aku bawa poton dan letak kat ofis.. laju jek habis. Aku rasa aku nak try jual dodol nie lah.

Apa istimewanya dodol nie? Mestilah kelembutan dan kelikatannya yang masih umph walaupun dah lebih seminggu di masak. Tak macam kebanyakan dodol yang aku makan... maaf cakap, memanglah manis. tapi manis gula pasir, tak lemak, keras pulak tu... memanglah spoil taste bud aku yang hantu dodol nie...

Nak bagi rasa takleh pulak... tapi korang boleh tengok betapa lembunya dodol kesukaan aku nie...

Nie gambar awal... tu dah kena cekut dengan orang tak pose yang tak sabar nak rasa... hehe...

Nie pulak gambar selepas aku tegakkan bekas tu.. dodol tu jatuh sendirik tau.. aku tak tekan tak usik pape pun... dah lepas cuti raya pun dodol tu masih lembut lagi tau... dodol nie dah sampai JB hari Ahad.. aku dapat hari Isnin. Masih kick lagi rasanya sampai lah ke hari nie...

Aku nak jual, harga sekilo RM25. Sekilo satu bekas 4 segi dalam gambar kat atas tu. Korang rasa ok tak? Please comment... sebarang cadadngan adalah dialu-alukan..

Wednesday, September 8, 2010

Salam Aidilfitri

Khas untuk rakan blogger ku sekalian dan pengunjung-pengunjung blogku yang tak seberapa ini,

Salam Aidilfitri dan maaf zahir dan batin aku pohonkan andai ada sepanjang hayatku sebagai blogger, ada posting, e-mail atau komen-komen ku di alam maya ini yang menyinggung dan melukai kalian.

Sesungguhnya, apa-apa yang serius tu dari hati aku, yang gurauan terkasar pun dari aku juga. Baik atau buruk Allah juga yang akan menilai andai ada kesudian kalian memaafkan segala kesilapan sesama kita.

Akhir kata, semoga Aidilfitri kali ini membuka lembaran baru setelah sebulan menyucikan diri di bulan yang penuh barakah ini.

Salam Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin,

Dariku sekeluarga

MarDiah

Sunday, August 29, 2010

Akhirnya.... karipapku... resepi mak...

Masih ingat resepi karipap yang aku pernah share dulu? Hari nie aku telah berjaya membuatnya setelah sekian lama tangan nie tak menguli karipap. hehe....

Dapatlah dalam 40 biji lebih sikit. Cukup untuk makan 4 orang kot.. kalautak cukup nanti goreng lagi. Inti dengan tepung ada extra dah simpan dalam peti ais.

Bahan-bahan
Kulit Karipap
4 bhgn. tepung
1 bhgn. marjerin
air sejuk(chilled) dgn garam secukup rasa

Inti Karipap
2-3 biji bawang merah
1-2 biji bawang putih
cili padi / lada boh
1 tin kecil sardin / ikan bilis tumbuk / daging cincang / telur pun boleh - ikut suka tekak masing-masing
1 biji kentang sederhana besar

Cara-caranya
Kulit Karipap
Masukkaan tepung dan marjerin ke dalam mangkuk pengadun dan dadu marjerin dengan pisau bersama tepung. Selepas itu gaulkan marjerin dgn tepung menggunakan tangan sehingga rata dan menjadi bread crumb texture.

Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjdai doh. buat bulat kecil dlm 1inch diameter, (lebih kurang, kalau nak kecik sikit boleh kecilkan saiz) dan ketepikan.

Inti Karipap
Tumis bawang merah, bawang putih dan lada hingga naik bau. Masukkan sardin, kentang dan garam secukup rasa. Masukkan air dan biar kentang empuk dengan api kecil. Dah empuk boleh angkat, sejukkan dan mulakan proses membungkus karipap.

Membungkus karipap
Doh yg dah diuli dan di bentuk kecil tadi dicanai nipis dalam 3-4mm (dlm 2 hun pun ok). Masukkan inti yang telah disejukkan tadi ikut kesesuaian saiz tepung, lipat dua kulitnya dan rapatkan menggunakan jari sebelum dikelim. Pastikan kelim rapat untuk mengelakkan ia terbuka semasa menggoreng. Kalau kurang pakar mengelim, terap sahaja menggunakan garfe kecil di sekeliling karipap bukaan karipap yang telah dirapatkan tadi.

Nie tukang "tolong" mak dia masak kat dapur...

Sekian,dah boleh goreng untuk makan berbuka nanti.

Thursday, August 19, 2010

Performance Drink for Giveaway 3 Hari

Sebenarnya, setiap kali datang bulan puasa, aku akan pasang azam untuk qadha' solat yang aku pernah tinggal semenjak aku akil baligh hinggalah ke hari nie (aku ni dulu liat nak solat-qadha solat tu wajib yek) sekurang-kurangnya untuk seminggu (nie kira pukul rata satu hari satu waktu). Tapi setiap tahun aku tak pernah dapat capai target aku. Kalau dapat pun sikit sangat. Aku kagum dengan sorang kawan aku yang takkan miss qadha solat dia setiap kali tertinggal solat. "Ya Allah kuatkan jiwaku."

Tapi aku tak pernah lagi tak habis qadha puasa setakat nie sehinggalah tahun nie bila pertama kali aku berpuasa sebagai ibu. Tak salahkan sesaper. Salah aku jugak leka. Dah dekat nak Ramadhan baru sibuk nak ganti dengan alasan takut lost count... padahnya... lagi 10 hari kena fidyah....pergh.... hangus...

Sejak berpuasa aku tak pernah bercerita tentang puasa atau apa-apa yang berkaitan dengan puasa. So, hari ini rasa nak share something tentang puasa yang aku dapat dari immediate superior aku tentang puasa. All the credit back to him dan semua sumber kitab yang dia guna untuk gather all the info.

Sejarah Ramadhan
  1. Ramadhan: Ertinya panas terik
  2. Bulan di turunkan Al Quran dan disebut(syahru ramadhana)
  3. Berlakunya Perang Badar Kubra dan mendapat kemenangan.
  4. Bulan dimana Nabi s.a.w mengambil semula Mekah dari tangan Musyrikin dan berakhirnya penyembahan berhala.
  5. Di dalamnya dipilih ada Malam Al-Qadar yakni lebih baik daripada 1000 bulan.
  6. Di pilih untuk ibadat puasa.
  7. Di pilih untuk lain2 ibadat (tadarus Al Quran)

Kelebihan Bulan Ramadhan
  1. Kamu akan di naungi Ramadhan. (bagi yang telah meninggal dunia terlepas dari siksa kubur)
  2. Bulan penuh keberkatan
  3. Di malamnya ada lebih baik daripada 1000 bulan
  4. Amalan solat sunat menyamai dengan solat fardhu
  5. Manakala solat fardhu mendapat 70 kali ganda
  6. Bulan sabar dan pahalanya adalah syurga
  7. Bulan menambah rezeki
  8. Memberi berbuka banyak pahala
  9. Bulan keampunan :

  • Doa yang paling makbul iaitu doa sebelum berbuka puasa, juga doa pada sepertiga malam.
  • 10 hari pertama adalah mulanya rahmat,
  • 10 hari pertengahan - pengampunan,  
  • 10 hari terakhir - kemerdekaan api neraka.

Entry ini adalah untuk Giveaway 3-hari anjuran My Super Kids sempena minggu ke-2 Ramadhan. Sila tinggalkan komen anda untuk membantu saya memenangi minuman cegah dehidrasi Performance Drink bagi membantu saya kekal cergas berpuasa!

Salah satu tujuan utama saya menyertai giveaway ini adalah untuk memenangi hadiah di bawah selain sesuka hati cari alasan nak buat posting baru....

SATU CANISTER MINUMAN CEGAH DEHIDRASI PERFORMANCE DRINK SHAKLEE worth RM66.


Giveaway ini akan berakhir pada hari Jumaat, 20 Ogos 2010 jam 12.00 tengah malam. Pemenang akan diumumkan selepas tarikh tersebut.

Anda juga boleh sertainya, sila lawati blog My Superkids entry Performance Drink for Giveaway 3 Hari untuk menang!

Tuesday, August 17, 2010

Pengisian Roh.. dari mana?

Pernah tak dengar orang kata membaca Yassin setiap malam Jumaat tu bid'ah? Pernah tak dengar orang kata baca talkin tu juga bid'ah? Ada dengar tak orang kata minum air bacaan Yassin atau apa-apa bacaan Al-Quran itu syirik? Menggunakan wafaq (tangkal menggunakan ayat Al-Quran) tu syirik? Wa'ima sambutan Maulidur-Rasul ada yang cuba nak mengharamkan dengan mengatakannya amalan bid'ah.

Aku makin pening dengan semua nie... bagi aku amalan-amalan seperti berwirid, zikir, tahlil adalah sebahagian dari pengisian roh umat Islam yang serba sedikit melindungi kita dan menambah saham akhirat kita. Aku boleh dapatkan dalil dan nas untuk setiap amalan-amalan yang dah berkurun di amalkan masyarakat kita nie. Sebab aku percaya, adat melayu bersendi hukum, Sunnah dan Al- Quran, bukan saja-saja orang reka-reka untuk di amalkan. Tapi yang di agung-agungkan adat yang tak berkaitan dengan agama malahan meniru adat budaya agama lain, kononnya memperkenalkan keindahan budaya kita kepada masyarakat asing sedangkan ada amalan lain yang lebih indah dari itu.

Contoh paling senang, dulu orang gunakan setanggi dan kemenyan untuk kesan aromaterapi dalam rumah. Ada orang kata syirik, haram... apa kes? Yang korang tiru orang Kristian guna lilin dalam rumah tu tak ke lagi haram. Bakar kemenyan dalam rumah tu amalan Nabi s.a.w. tau... rasa maca nak marah, tapi macam kurang bijak pula. Tapi kalau diam, jadilah aku syiatan yang bisu.... makin serabut... jom solat dulu....

Thursday, August 12, 2010

Modal nak buka puasa...

Resepi berbuka hari ini adalah improvise kuah lemak cili api to rendang cili padi.

Bahan-bahan:
Left-over lauk daging masak lemak cili api
Lengkuas(tumbuk)
Daun kunyit(mayang halus)
Kerisik
Serai(hiris dan tumbuk bersama lengkuas)

Cara-caranya:
Siapkan bahan, masukkan ke dalam kuali bersama kuah lemak cili padi dan gaul sehingga semua bahan rata dan sebati bersama daging.... tadaaa... siap....

Nie entry untuk kawan-kawan yang selalu ada left-over yang banyak macam aku.

Tips: Rendang pun boleh jadi serunding. Korang goreng jek rendang daging atau ayam tu dan goreng sampai kering dan hancur. Pas tu boleh makan dengan roti, nasi, pulut etc... ikut lah tekak korang...

Kenapa ada tips macam nie? Sebab masak dan makan sendiri tu lebih nikmat dari membeli.

Puding Roti vs Bingka Roti

Saja nak cerita pasal puding roti dan bingka roti nie. Firstly credit to Farah and Liz for copying the recipes. Aku tak pernah buat puding roti. Pernah buat bingka roti jek. Itu pun dah lama bebeno sejak lum kawen. Bila dah kawen rasa semua macam tak sempat walaupun dalam hati teringin amat nak memasak macam-macam.

Aku sebenarnya nak bagitau, kat sesaper yang belum tau Puding Roti dan Bingka/Bengkang roti is totally a different thing. Rasanya mungkin macam lebih kurang. Tapi bagi aku Bingka Roti lebih sedap dan lebih lemak. Untuk less kalori and more healthy option of course laa Puding Roti.

Now you all can compare and try them yourselves. Below are the recipes....

p/s: mode xde modal nak buat posting.... haha...

lenkali aku post resepi kek buah kukus 4 jam aku kat sini... dah laaama tak buat.
__________________________________________________________________________________
Puding Roti

Ingredients
2 beaten eggs
¼ cup sugar
½ teaspoon salt
1 teaspoon vanilla
¼ teaspoon nutmeg
4 cups milk (heated)
100 gram butter (melted)
2 cups bread (diced)
Brown sugar and cinnamon for sprinkle on top.


Methods:
Mixed everything but bread.
Then, add bread and pour it in a square baking pan or casserole. Sprinkle brown sugar and cinnamon on top. Bake at 160 C for 45 to 50 mins.

__________________________________________________________________________________

Bingka Roti

Bahan-bahan:

* Roti ¼ buku
* Tepung gandum 1 cwn
* Susu cair/santan ½ tin
* Gula 2 cmb.
* Telur 2 biji

Cara-cara

  1. Rendam roti dalam air sejuk (air dari fridge) utk lembutkan roti dan kulitnya. Utk satu bekas = (suku buku roti).
  2. Rendam roti yang telah di carik dalam susu cair sejat ½ cawan
  3. Masukkan tepung gandum 2 senduk kecil
  4. Masukkan telur 2 biji
  5. Masukkan gula melaka atau gula biasa dalam 2-3 sudu.
  6. Gaulkan sehingga rata dan pastikan tiada ketul-ketul tepung.
  7. Kemudian, prepare utk kukuskan ramuan. Ambil loyang saiz sederhana, sapukan mentega di sekelilingnya dan taburkan tepung gandum. (purpose: utk mengelakkan puding melekat di loyang)
  8. Pastikan periuk kukus dah berisi air dan api telah dipasang

Option: Boleh bakar dalam oven juga. Kukuskan selama 20-25 minit. (tips: jgn buka tutup buka tutup periuk kukus)

Tuesday, August 3, 2010

Perkhidmatan Pesakit Luar di HSA JB

Aku baru tau tentang nie, aku tak tau orang lain dah tau atau tak. Tapi aku rasa aku perlu nak bagitau supaya kalau ada orang yang belum tau boleh gunakan maklumat yang aku tau nie... (berapa banyak tau daa..)

Ok, straight to the point, actually aku baru tau perkhidmatan untuk pesakit luar dah extend sampai pukul 9mlm. Aku baru tau masa nak hantar anak aku pergi klinik sebab demam dah seminggu tak kebah lagi. Mula nak pi specialist pediatrik. Tapi byk yg dah tutup lepas pkl 6ptg. So, aku riki kat kengkawan, baru dpt tau Poliklinik HSA JB still operating sampai kul 9mlm. Better sebab leh terus buat blood test and get result on the spot. Kalau bawa result tu pi klinik lain untuk second opinion pun boleh. Cuma aku tak gemar sangat doc yg check anak aku hari tu sebab dia mcm berebut2 nak cepat sangat. padahal patient bukan ramai sangat. Aku nak tanya banyak-banyak pun dia macam tak berapa layan. Nasib baik ada staff nurse yang sudi layan aku hari tu. Boleh lah aku tanya kat dia sikit2.

Personal opinion aku, sesaper yang setakat datang nak tambah ubat mcm pesakit kencing manis, darah tinggi, asma, etc... boleh datang time macam nie. Kenapa? Sebab masa nie tak ramai pesakit yang datang bawa penyakit macam-macam e.g, flu, demam, selsema, etc yang berpotensi menjangkitkan penyakitnya pada anda. Lagipun, dengan cara macam nie, korang beri keutamaan pada orang yang memang sakit dan perlu perhatian yang lebih utama. You all sekadar datang untuk regular check-up dan tambah ubat kan. Not emergency case. Poliklinik di Sedili mengasingkan pesakit yg datang utk regular check-up dengan yang datang kerana sakit, demam etc. Aku rasa sistem tu bagus. Aku bersalin di HKT, berpantang di Sedili. Aku GH service kat sini. Very baby friendly, paling aku suka pro-breastfeeding. Dari trainy sampai cleaner, very friendly ang helpful... Kalau semua GH macam nie... alangkah baiknya...

Minggu Susu Ibu.. Bulan Susu Ibu

Kalau tengok blog aku, aku tak banyak sangat bercerita tentang penyusuan susu ibu kecuali kalau ada some new experience yang aku rasa aku boleh share dengan readers. Tapi hari nie sempena minggu penyusuan susu ibu, aku nak share macam mana aku boleh terjebak dan menjadi ibu yang fanatik dengan kebaikan susu ibu.

Ianya bermula masa aku buat pemeriksaan pertama setelah disahkan mengandung. Masa tu aku cuma diberi penerangan serba ringkas tentang kebaikan susu ibu. Aku nie jenis kalau dapat maklumat yang baru, apatah lagi maklumat tu untuk kebaikan anak aku yang bakal lahir nanti, aku akan korek lagi dari sumber lain tentang maklumat tu. Selepas first check up tu senior nurse Puan Painam Kartini pula bercerita tentang kebaikan susu ibu di mana dia rasa malu sebab masyarakat Melayu masih ramai taknak berikan susu ibu pada anak-anak mereka sedangkan di barat terutama bangsa Yahudi, susu ibu adalah pilihan pertama sebelum susu formula. Aku pada masa tu dah tau serba sedikit tentang kebaikan susu ibu jadi lebih teruja. Makin banyak yang aku cari tentang kebaikan susu ibu makin aku bersemangat nak bagi susu ibu untuk anak aku.

Hari yang dinantikan pun tiba. Setelah aku bersalin, aku berpantang di rumah mertua. Ibu mertua aku orang lama yang masih dimomokkan dengan anak banyak menangis sebab susu badan tak cukup. Disuruh bagi susu formula, disuruh bagi nestum... aku pekakkan telinga jek.. sebab masa tu aku leh kontrol apa yang aku nak bagi anak aku. Sampai satu tahap aku bergaduh besar jugak pasal apa yang aku pertahankan. Memang aku rasa nak balik jek masa tu. Kalau tak fikirkan macam mana nak bawak anak aku naik kereta berdua jek, memang aku dah lari balik JB lama dah rasanya. Banyak faktor lain yang buat aku tension giler masa tu. Ini cuma salah satu darinya. Tapi reason yang satu nie memang aku tak boleh terima. Kenapa? Sebab aku yang akan jaga anak aku. Dia dan anak dia tak payah kisah pun macam mana aku nak jaga anak aku, sebab aku dah tau apa nak expect dan aku dah share dengan suami aku. Yang paling aku kesalkan bila suami aku tak support aku langsung. Dia beria nak aku bagi susu formula. Akhirnya aku izinkan dia beli walaupun akhirnya aku tak beri pun sebab aku malas nak bancuh, dan suami aku sendiri malas nak bancuh. Bukan makin menyenangkan aku, makin menyusahkan. Penyeksaan tu makin bertambah bila bapa mertua aku suruh beli nestum untuk diberi pada anak aku. Yang buat aku sakit hati, tu bila anak aku diambil dari aku untuk diberikan nestum. Bayangkanlah perasaan aku waktu tu. Kalau aku tak kuat, rasanya dah lama aku gila meroyan. Hari nie kalau diingatkan memori tu, aku menyesal tak ikut mak aku balik masa derang datang jenguk aku kat rumah mertua aku...

Dalam aku dok tension sensorang, aku bernasib baik sebab aku ada kawan yang support aku dan boleh aku contact untuk menenangkan jiwa aku. Thanks so much Haza and Che'Dah. Both of you meant a world to me.

Cukuplah sampai setakat ni aku ceritakan pengalaman penyusuan susu ibu aku. It was a horrible memory I want to forget. But unfortunately, I can never forget them.

Thursday, July 22, 2010

My Wedding Day: What would I change...

Nie penangan Liz lah nie... hehe... oklah Liz, since ko request.. aku citer lah jugak.... everything was perfect that day... cuma few things yang aku tak berapa puas hati..:

No. 1 - Nie ko tanya so aku citer lah... aku plan nak suruh laki aku pakai sampin warna biru. Tapi dia x dpt cari warna biru. Aku agak dia pakailah sampin hitam yang mak aku hadiahkan masa kite orang bertunang dulu. Tapi dia bantai pakai sampin warna krim dgn gold ok.. mmg match dgn baju dia, tapi tak match dgn baju aku.. Baju aku warna biru... haru sungguh... nasib bj nikah...

No. 2 - Kek pengantin. Nie aku regret ada 2 sebab. First, kek tu aku order 2 layer jek. Total 3kg jek rasanya.. kek tu sedap so.. tak cukup... aku dpt rasa sikit jek... second.. aku order kek tu last minute. So presentation kek tu mmg asal ada jek.. sungguh laa kelam kabut..

What I would never change... the dais, the decoration, baju sanding, photos... thanks Pet aka Azhar... I luv them...

Kak Hurai aka Zuraidah.. thanks for the tasty foods, semua yang datang enjoy themselves and habis licin. Kak Ngah, abg Mie, Mak Pah and d gang yg masak lauk pengantin.. sedap... tq tlg bawak lauk dr melaka.. hehe... tp dpt mkn ciput sgt ... pelahap sungguh lah aku nie..

Mak, thanks for preparing the goodies untuk guest.. Bunga telur  lawa, goodies bag pun lawa, muffin sedap, telur pindang pun org kata sedap.. nie aku ralat sbb x dpt rasa... huwaa...

Baju nikah aku, aku suka.. sekarang still pakai lagi kalau ada apa2x special occasion or wedding. aku buat baju tu simple so blh mix and match dgn kain or seluar lain. Cuma tang kain aku buat harta karun jek sebab beadingnya lawa sangat... mmg lawa.. aku suka. sekadar simpan buat kenangan jek laa...

Kasut aku masa nikah paling aku valued sbb aku sendirik pilih and letak beading accessories... simple jek.. ada masa nanti aku tepek gambarnya... hoho... x lerr lawa n pricey sangat... kasut murah... tp nice kat mata aku.

And the most important things semua sedara-sedara yang rapat dengan aku dapat datang wedding aku and aku dapat jumpa derang... that is the utmost sebab aku tau lepas2x nie aku dah attach and agak susah untuk jumpa derang and huhahuha macam masa bujang dulu....

p/s: Actually ada big story behind the scene yang buat aku mcm x sempat buat apa2 untuk wedding tu ... tp biarlah ia menjadi sejarah hitam yang aku mahu padam dari hati dan ingatan aku demi kebahagiaan seluruh keluarga di hari esok.

Tuesday, July 20, 2010

First SGM in JB.... finally....

Akhirnya... setelah sekian lama aku menunggu peluang ini, ia datang juga. Sepatutnya aku sendirik dah boleh propose untuk buat SGM kat JB. Tapi kekuatan tu belum datang... hehehe.. anyway, aku tolong promote jek lah.


Tujuan SGM nie salah satunya adalah untuk sharing pengalaman ibu-ibu, networking sesama mothers kat JB dalam dunia penyusuan susu ibu. Tak kiralah sama ada fully breastfeeding atau ada top up sikit-sikit dengan FM.. u still have tried to provide the best, i.e. susu ibu.


Di SGM inilah kita akan berkongsi, pengalaman, ilmu, nasihat dan pendapat dari pelbagai lapisan dan latar belakang ibu-ibu.



Tarikh : 8.8.2010 (ahad 4 pm)


Tempat : Taman Setia Tropika Park, JB.


Tajuk : Meneruskan Penyusuan dalam bulan Ramadhan



Diharap SGM yang pertama ini akan mendapat sambutan dan sokongan daripada anda semua. Sila war2kan kepada sesiapa juga yg berminat.


Kalau tak tau jalan ke lokasi boleh refer map kat Google.. Click kat bawah nie jek pun boleh.

Taman Setia Tropika Park.

Friday, July 16, 2010

Pernahkah kita terfikir…????

Di negara yang pemimpinnya Islam, golongan bukan Islam tak pernah tertindas. Bahkan ada masanya, golongan Islam itu lebih tertindas. Bila mana golongan bukan Islam di beri hak hampir sama rata, menjawat jawatan lebih tinggi, dengan taraf ekonomi dan sosial yang jauh lebih baik dari umat Islam di bumi kelahiran mereka sendiri.

Lebih menyedihkan bila ada ketamakan di hati golongan pendatang ini untuk mengaut lebih lagi dengan mengatakan yang pemerintah Islam ini zalim, tidak adil, tidak amanah dan lain-lain. Lebih teruk lagi bila ada umat Islam sendiri yang menyokong kafir-kafir laknat ini menentang orang Islam di bumi mereka sendiri. Mereka menjadi pengkhianat bangsa, agama dan tanah air mereka sendiri. Sebagai kesannya, pemerintah kita ditekan untuk terus memberi muka kepada bangsa pendatang ini untuk meraih undi mereka walaupun di tipu hidup-hidup.

Kenapa? Kerana kita yang punya kuasa mengundi tidak mengambil endah akan besarnya peranan undi-undi kita. Kita rosakkan kertas undi, kita abaikan tanggungjawab mengundi. Kita pilih pemimpin yang salah. Lebih teruk, kita sebagai satu bangsa tidak bersatu. Kita sebagai satu bangsa saling menjatuhkan. Kita sebagai satu bangsa hanya menjadi enau dalam belukar. Lebih menyedihkan bila bangsa kita sendiri khianat pada anak bangsanya semata-mata kerana mahukan kuasa. Kita sendiri yang merosakkan bangsa dan tanah air kita, bukan orang luar. Mereka menggunakan kesilapan kita dan menuggu kita terbabas dan seterusnya tersungkur untuk mereka pijak-pijak satu hari nanti… ke dah ada yang kena pijak???

Sunday, July 4, 2010

Hajat yang saparuh tercapai...

Hari Jumaat yang lepas aku telah berpeluang menyertai kursus MBfPC. Sekadar berkongsi, aku join kursus nie lebih kepada hasrat nak membentuk networking antara ibu-ibu yang menyusukan di kawasan kediamanku, Johor Bahru. Sewaktu aku mula menanam hasrat untuk menyusukan anakku yang bakal lahir, hanya sepupuku Che' Dah yang menyokong. Yang lain seperti tak ambil peduli dan bersikap acuh tak acuh. Tapi kami di Johor rasanya masih bernasib baik. Sebab orang cuma tak peduli. Tapi tak ada yang mengata seperti kawan-kawan di tempat lain yang terpaksa berhadapan dengan masyarakat yang skeptikal tentang penyusuan susu ibu.

Bila aku memutuskan untuk menghadiri kursus ini, pun ada yang skeptikal.. pasal penyusuan pun nak ada kursus jugak ke? Kalau penyusuan itu sebegitu mudah kenapa ramai yang memilih untuk menyusukan anak dengan susu formula sedangkan masyarakat lain di luar sana dah semakin ramai yang memilih susu ibu sebagai pilihan pertama sebelum susu formula. Susu ibu yang menciptanya adalah kaum yang hasratnya memusnahkan manusia lain dan hanya nak bangsa mereka sahaja yang maju di dunia nie. Bangsa nie, anak-anak mereka tak diberi jamah pun susu formula bila lahir ke dunia. Kaum nie jugak yang mencipta rokok. Tapi bangsa mereka sendiri tak mencicp pun rokok yang mereka cipta tu. Renug-renungkanlah.....

Monday, June 28, 2010

Rentetan posting Mommy Lyna.....

Hehe.. nie kes tak puas komen kat blog Mommy Lyna tang posting yang nie.... Mommy Lyna bercerita tentang Abiy buah hatinya.. aku dah baca few of her posting yang mengulang-ulang perkara yang sama. Aku rasa dia mengulanginya dek kerana sikap isteri-isteri di sekeliling beliau yang selalu mengadu keluh-kesah mereka sebagai isteri di rumah dan sikap-sikap suami mereka di rumah.

Aku pulak macam mana? Aku baru 2 tahun berumahtangga. Baru nak merasa asam garam rumahtangga. Baru nak belajar bertatih mengharungi badainya. Tapi personally, aku bersetuju 100% dengan setiap yang diutarakan Mommy Lyna. Kenapa? Sebab apa yang telah terjadi, aku akan berbalik kepada konsep Qadha' Qadar yang telah ditetapkan. Aku bukanlah sempurna, begitu juga my other half. Tapi kami telah dijadikan untuk saling menyempurnakan.

Sunday, June 27, 2010

Resepi karipap mak....

Dulu-dulu aku tak suka beli karipap kat luar. Kenapa? Sebab rasanya tak sama dengan yang mak aku selalu buat. Karipap mak comel, rapuh, penuh dengan inti kentang dan sardin. Kalau beli kat luar susah nak dapat rasa macam tu.. makan panas-panas.. abah kalau mak buat karipap confirm tak makan nasi dah... 


Paling seronok kalau tengok mak memasak kat dapur. ada sahaja ideanya nak menghiburkan kami adik beradik. Kalau mengopek limau abong yang besar tu, mak akan kopek kulitnya elok-elok jadi bentuk perahu, pasangkan roda dan layar untuk kami jadikan permainan. Kalau tepung untuk karipap ada lebihan inti, akulah tukang habiskan untuk di ratah atau makan dengan nasi atau roti. Kalau ada lebihan tepung, mak akan gunting kecil2 dan goreng garing... yummy....


Bila membuat biskut raya atau kek, kami tukang "pre-wash" mangkuk pengadun... colek dengan jari sampai licin mangkuk pengadun mak dulu selepas mak habis masukkan kek dan biskut dalam acuan.... hahaha.....


Bahan-bahan

Kulit Karipap
4 bhgn. tepung
1 bhgn. marjerin
air sejuk(chilled) dgn garam secukup rasa

Inti Karipap
2-3 biji bawang merah
1-2 biji bawang putih
cili padi / lada boh
1 tin kecil sardin / ikan bilis tumbuk / daging cincang / telur pun boleh - ikut suka tekak masing-masing
1 biji kentang sederhana besar

Cara-caranya

Kulit Karipap
Masukkaan tepung dan marjerin ke dalam mangkuk pengadun dan dadu marjerin dengan pisau bersama tepung. Selepas itu gaulkan marjerin dgn tepung menggunakan tangan sehingga rata dan menjadi bread crumb texture.

Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjdai doh. buat bulat kecil dlm 1inch diameter, (lebih kurang, kalau nak kecik sikit boleh kecilkan saiz) dan ketepikan.

Inti Karipap
Tumis bawang merah, bawang putih dan lada hingga naik bau. Masukkan sardin, kentang dan garam secukup rasa. Masukkan air dan biar kentang empuk dengan api kecil. Dah empuk boleh angkat, sejukkan dan mulakan proses membungkus karipap.

Membungkus karipap
Doh yg dah diuli dan di bentuk kecil tadi dicanai nipis dalam 3-4mm (dlm 2 hun pun ok). masukkan inti yang telah disejukkan tadi ikut kesesuaian saiz tepung, lipat dua kulitnya dan rapatkan menggunakan jari sebelum dikelim. Pastikan kelim rapat untuk mengelakkan ia terbuka semasa menggoreng. Kalau kurang pakar mengelim, terap sahaja menggunakan garfe kecil di sekeliling karipap bukaan karipap yang telah dirapatkan tadi.


Nie tukang "tolong" mak dia masak kat dapur...


Sekian,dah boleh goreng untuk makan berbuka nanti.

Thursday, June 24, 2010

Zaman kanak-kanak...

Apa yang paling lekat di hatiku sebagai kanak-kanak?

1. Pengalaman bersama arwah atuk, mak dan adikku Nazir.
2. Pengalaman berhari raya di kampung bila aku dan adik pusing satu kampung berdua selepas sembahyang hari raya untuk berhari raya ke rumah sanak-saudara.- petang pusing seround lagik dgn mak abah... kdg rumah yang sama sampai dua kali datang....: muka tembok...
3. Pengalaman berjalan ke rumah sanak saudara dengan atuk. Kenapa? Sebab dengan atuk merasa naik keretapi, naik bas, naik bas sangkut, naik teksi... best... dengan mak abah naik kereta jek...
4. Pengalaman main beramai-ramai dengan sepupu-sepupu di kampung bermain segala jenis permainan yang budak bandar tak pernah main... lagi best kat kampung dari kat bandar tau....
5. Last but not least... hadiah dari Abah.... priceless...

p/s: Che'dah, Lop, Azam, Aja, Adik, Abg Mie, Zaki, dll... ramai noo... our memories bind us together like brothers and sisters....

Monday, June 21, 2010

Sedikit Tips untuk Ibu Hamil

Sebelum saya memula bicara, peringatan untuk pembaca saya bukanlah doktor bertauliah atau mempunyai apa-apa kelayakan untuk memberi nasihat tentang perubatan dan kesihatan. Saya sekadar berkongsi pengalaman dan pendapat dari lubuk hati saya berasaskan pengalaman dan ilmu yang terbatas.

Baru sebentar tadi menjengah ruangan forum yang telah lama jugak saya tinggalkan dek kerana kesibukan (yang x berapa sibuk) yang tidak mengizinkan saya menjengah forum berkenaan. Dari situ rasa terpanggil untuk berkongsi pengalaman semasa pertama kali mengandung dan melalui pengalaman morning sickness.

Alhamdulillah, saya tak mengalami morning sickness yang teruk sampai bau yang bukan2 pun saya tak boleh terima. Cuma saya mengalami simptom2 gastrik. Tak boleh lambat makan. Tapi bila dah loya, masuk angin, yang boleh diterima tekak adalah limited.

Dah masuk fasa yang teruk saya semakin kurang makan sampai satu peringkat tekanan darah rendah dan kepekatan darah menurun. Saya mula memikir cara nak maintain makanan berzat tanpa menjejaskan selera makan saya. Akhirnya saya tukar pemakanan saya. Saya makan sayur mentah atau celur dan makan dengan sos atau mayonis. Lauk pauk saya makan dengan nasi macam biasa. Tapi saya lebihkan lauk berbanding nasi. Kadang-kadang saya goreng tempe dan ratah begitu sahaja. Tak selera makan, saya minum soya untuk dptkan protin. Kalau lapar, saya celur sayur, mkn dgn mayonis.

Seingat saya, saya kurang makan makanan ringan. Bukan sbb tak suka. Tapi macam tak suka. Alhamdulillah, dengan pemakanan begitu, berat saya bertambah dengan cantik dan tidak berlebihan. Tiba di hujung kehamilan, selera makin bertambah tapi tak boleh makan banyak sebab "space" limited.. haha... tapi melantak juga makan ice-cream... sikit-sikit tapi selalu... nasib x effect apa-apa kat baby. Alhamdulillah baby saya selamat dilahirkan secara normal tanpa apa-apa komplikasi dengan berat 3.48kg... kus semangat...

Sunday, June 20, 2010

Nostalgia Musim Buah-buahan

Malam tadi tadi idea nak posting pasal musim buah. Zaman kanak-kanak aku dulu, selain hari raya musim buah yang sering datang seiring dengan cuti sekolah adalah saat yang paling dinanti-nantikan kami sekeluarga. Kenapa? Sebab arwah atuk ada kebun buah kat kampung.

Bila tiba musim buah kami anak-beranak akan pulang ke kampung kalau ianya datang dalam musim cuti sekolah. Sampai di kampung aktiviti utama kami bertiga (mak, aku dan adik lelakiku) adalah memanjat pokok buah-buahan seperti rambutan, maggis, etc. Abah memang kurang minat memanjat-manjat nie. Jadi dia hanya tunggu di bawah untuk mengutip buah-buah yang telah di petik untuk disumbat ke dalam but kereta Volkswagon kami yang comel waktu itu... (:nostalgia sungguh VW tu.. next post citer sikit psl VW tu). Atuk pun turut sama mengutip buah-buahan. selain mengutip durian yang telah gugur untuk di bawa balik...

Ada jugak ketikanya parents aku tak dapat balik kampung. Tapi aku mesti balik jugak ikut atuk balik kampung naik bas. Masa aku lum sekolah memang setiap kali musim buah aku akan balik ikut atuk. Masa tu tak pandai memanjat lagik... yang tukang panjat sepupu aku yang rumahnya sebelah rumah atuk. Atuk pulak akan memetik buah menggunakan galah dari bawah sambil aku jadik tukang kutip masuk dalam guni. Nanti balik JB panggil teksi sampai rumah. Kadang-kadang kami naik bas jek balik JB. sampai bas stand (masa tu kat tgh bandar JB lagik) mak akan jemput atau kami balik naik teksi sampai rumah.

Korang ada tak pengalaman musim buah-buahan di zaman kanak-kanak dulu?

Monday, June 14, 2010

Aku dan Dunia Penyusuan Susuibu

Sajer nak cerita tentang hal nie since aku dapat invitation untuk MBFPC setelah aku mohon untuk join few month ago. Yang buat aku nak bercerita sebab ramai yang curious and sibuk sangat membebel pasal kenapa aku very into breastfeeding. Bagi aku breastfeeding adalah hak individu. Kami yang memperjuangkannya kerana di luar sana ada yang mengutuk kami walaupun kami tak pernah paksa derang breastfeed anak-anak derang. Kami hanya menyampaikan maklumat, tak pernah memaksa sesiapa pun untuk breastfeed. Yang buat kami lebih annoyed bila waktu kami mengepam susu di pajabat dipertikaikan sedangkkan pekerja lain yang mengular, tidur etc. tanpa produktiviti dengan jangka waktu lebih lama dari waktu kami mengepam tidak pernah dipertikaikan. Ini lebih kepada luahan emosi yang dah berkurun dipendam kerana nak cerita, orang akan kata, aku pun ada gak masalah macam tu... so no point rasanya nak bercerita sangat. Bila dah rasa nak meletup kat dalam nie, kena let go jugak untuk ketenangan hati dan perasaan aku sendiri...

Sekian, wassalam...

Monday, June 7, 2010

Cerita Liwat Anwar... boleh caya ke tak?

Sajer nak bukak citer nie following posting pedofilia yang lepas. Kenapa? Sebab kebarangkallian Anwar pernah meliwat dan diliwat ada. Begitu juga dengan beribu-ribu lagi manusia lain di luar sana (termasuk anak-anak kita,, na'uzubillah).

Tapi, oleh kerana perbuatan meliwat ini adalah bersifat di luar tabi'i dan jarang-jarang di dengari berlaku di kalangan politikus di Malaysia berbanding seks luar nikah yang dah terlalu "normal", maka ia dijadikan modal untuk menjatuhkan kredibiliti beliau suatu ketika dahulu dan juga sekarang. Tetapi bagi aku secara peribadi, kredibiliti dan peribadi beliau jatuh di mata aku bila beliau menggunakan segala sumber yang ada sama ada salah atau betul untuk menjadi seorang perdana menteri Malaysia. Aku sangat-sangat bangkang tindakan beliau bersekongkol dengan DAP yang bagi aku sangatlah pro komunis yang bertopengkan demokrasi. Tak percaya? DAP kononnya adalah parti berbilang kaum. Tapi aku hanya nampak CINA jek dalam parti tu. Yang Melayu, MELAYU jek kat dalam tu dan jadik dummy derang untuk promote DAP among Malay. OK stop pasal DAP. Balik pada kes liwat Anwar.

Aku percaya kat luar sana mesti ada ramai individu yang bersetuju kalau aku kata gangguan seksual di asrama-asrama sekolah kita telah banyak berlaku sejak dahulu lagi. Cuma yang diganggu takut nak ke hadapan sebab tiada bukti fizikal dan kalau ada adalah saangat memalukan untuk membuat pengakuan apatah lagi buat servikal test kat klinik untuk further report ke pihak polis. It is a taboo at the moment. Mungkin kes terpencil seperti ini yang dijadikan modal untuk menjatuhkan kredibiliti beliau suatu ketika dahulu. Sebab bila ada kes yang sinonim dengan pengalaman sendiri, mungkin orang-orang yang ada pengalaman di liwt ni akan kata, it's posible (mungkin mereka diliwat oleh public figure and respected people). Lagi satu kes liwat nie bukan boleh dibuktikan dengan mudah kalau tak immediately buat test lepas kena liwat. kalau terus mandi sebab nak hilangkan trauma etc.. bukti boleh musnah. nak harap bukti kat tempat kejadian, anything can happen lepas tempat tu ditinggalkan. It can be clean up afterward. Orang yang bijak takkan terkena dua kali di tempat yang sama. Tapi dalam kes nie, aku hairan jugak macam mana orang bijak macam dia boleh terkena lagi sekali. Pelik tapi benar.

Di mana nilai seks?

Sebenarnya dah lama nak cakap soal nie. But it's a little bit controversial.. rasa macam tak berani.. Akhirnya, hari nie nekad nak luahkan gak.. Aku pernah dengar statement yang seks adalah satu-satunya nikmat syurga yang diturunkan ke dunia, i.e. Sewaktu Nabi Adam kesunyian di syurga, Allah menganugerahi Hawa dan diNIKAHkan dengan Nabi Adam. Mungkin dari kisah itulah maka ianya diibaratkan nikmat syurga.

Secara peribadi, aku bersetuju dengan pendapat itu. KENAPA? Kerana dalam agama Islam seks itu adalah hubungan suci yang perlu ada LESEN besar untuk mendapatkan nikmat itu, walaupun di syurga, Nabi Adam dan Hawa dinikahkan lebih dahulu. Itulah LESENnya. Tapi hari ini martabatnya telah dijatuhkan oleh manusia sendiri bila mana manusia itu sudah lebih dahsyat perilakunya dari haiwan.

Haiwan ada yang berkahwin dengan adik-beradik, anak sendiri kerana itu fitrah haiwan yang tak berakal. Haruan makan anak kerana Allah jadikan fitrahnya begitu. Tapi haiwan tak seksa anak, tak tanam anak hidup2, tak bertindak di luar fitrah yang Allah ciptakan. Tapi manusia, semakin berkembang tamadun manusia, evolusi kehidupan manusia semakin di luar batasan kemanusiaan manusia yang ada peradaban, agama dan tamadun.... semput... sakit hati, hairan, kadang aku rasa manusia makin sakit dan mereka menjadikan dunia yang kita huni makin sakit..

Sunday, May 2, 2010

Pedofilia....

Aku terpanggil nak membincangkan topik nie kat forum, tapi tak berani sebab isu nie sensitif. Tapi bagi aku isu nie semua orang perlu tahu dan kena ambil tahu sebab kesannya kepada institusi keluarga dan masyarakat sangat besar. Kesan psikologi jangka masa panjang terhadap kanak-kanak yang pernah menjadi mangsa pedofilia adalah sangat besar. Ia akan melibatkan hubungan suami isteri yang boleh meruntuhkan institusi keluarga jika tidak ditangani dengan betul.

Aku search kat Mr. Google, dapat definisi pedofilia (pedofile) dari Mr. WIKI. Here it goes:




What is a pedophile?

A pedophile is an adult who is sexually attracted to a minor. While the stereotypical pedophile is an adult who engages in sexual intercourse with a minor, a pedophile may also be an adult who has a personal attraction to a minor (one that may or may not be characterized by lust, but also by infatuation or romantic interest).
Pedophilia is thus not only the manifestation of sexual acts of an adult perpetrated against a minor, but could also be manifested in the belief that an emotional relationship is fostered and experienced between both the adult and the minor.
A minor in this case is anyone below a certain age based on local ordinance. A pedophile is s/he who engages in sexual acts with a minor, depending on the age of the perpetrator (be him/her 21 or less). Should the minor be age 14-17, pedophilia may not be charged but rather statutory rape.
The meaning of pedophilia, as stated above, is a sexual interaction characterized by adult domination, with the minor being an unwilling party.
 
After the age of 14 in most North American communities
 
This age (14 years) is considered the age at which the minor would be aware of the sexual nature of the acts being perpetrated and thus could give consent. But it is still illegal for these acts to take place, the offense being statutory rape. Because pedophilia remains one of the only major sexual taboos in North America, and carries a particular stigma, the lesser offence is statutory rape.
So an 18-year-old adult who engages in sexual intercourse with a 17-year-old minor would, in absolute terms, be a pedophile. But if the minor is aware (the key difference being consciousness of the sexual act) and consents, a lesser charge is applied.

An obsession with children as sexual objects. This includes taking explicit pictures, molesting children and/or exposing one's privates to children.  


Sekian, jagalah anak-anak kita dari anasir hari ini yang di luar akal fikiran kita kadang-kadang. Gejala pedofilia nie sebenarnya dah lama berlaku. Cuma masyarakat terlalu taboo nak mendedahkannya di waktu itu. Yang menjadi mangsa tidak mendapat pembelaan sewajarnya kerana takut dipersalahkan, takut orang tak percaya sebab pemangsa selalunya terdiri dari keluarga atau orang yang dekat dan rapat denga keluarga. Atau kadang-kadang guru asrama atau senior di asrama. Boleh jadi juga, rakan sedorm sendiri yang menjadi pemangsanya. Mereka ini memendam dalam diam atau hanya bercerita sesama rakan sebaya yang dipercayai tidak akan membocorkan rahsia besar yang menjadi trauma seumur hidup mereka. Yang tidak bernasib baik akan terus-menerus menjadi mangsa hingga mereka ketagihan seks dan menjadikan orang lain pula mangsa mereka melepaskan ketagihan seks mereka.

Sunday, April 25, 2010

Facebook dan game...

Aku baru join main game kat face book nie.. mula2 xnak main sbb takut hooked... kan betul.. aku dah hooked denag Farmville.. yang lain x brp sangat.. sesekali jek menjengah... dah lama2 main nie, hari nie aku macam annoyed bila some player take it tooo seriously... it's just a game. ye laa mmg main pun xleh main2.. tapi rilek laa.. kije tak lak ko buat serius mcm tu.. dok buat silap jek sampai org rasa nak buang ko ko tak sedar... lantak ko lah... aku cuma nak meluah perasaan di pagi hari yg tak brp cerah nie... ptg karang nak pi meronda lah... hntr tender lagik.... pekena char kue tiau lagi best...

Sunday, April 11, 2010

Kopi Arabica dengan Susu Kambing

Orang kata ibu menyusu tak elok minum kopi atau nescafe banyak-banyak. Tapi aku tak peduli. Kenapa? I was raise with nescafe and coffee. How could I resist them... hehe.. alasan x boleh blah...

Ok aku nak citer pasal kopi nie pasal Liz pun pernah citer pasal kopi nie di sini. Actually aku suka nak citer ada dua sebab:

Yang pertama aku jatuh cinta pada hirupan pertama masa makan kat Taman Daya. Apa yang best sangat? Sebab rasanya susunya yang very creamy compare dengan instant kopi lain yang aku pernah try selain kelebihan khasiat susu kambing yang ada dalam kopi nie untuk ibu menyusu macam aku.

Yang kedua, aku baru dapat tau mana nak beli kopi nie, iaitu di Econsave Taman Daya yang baru dibuka (bila jgn tanya sbb aku pun baru tau dah bukak). Tapi bukan dalam Econsave Supermarketnya. Kat salah seuah kedai yang ada diluar Econsave tu. Nama kedai aku lupa pulak. Anyway, sesaper yang nak cuba kopi nie boleh beli sepeket dua dulu (harga RM1.50 sepeket. Harga peket besar aku lupa nak tengok sebab ingat nak beli lain kali so tak teringat nak tengok harganya.

Selamat mencuba.

Friday, April 9, 2010

Kelas Panduan Penyusuan Susu Ibu-Johor Bharu

Assalamualaikum,

Saya  jarang dapat maklumat tentang adanya kelas penyusuan lain selain yang dianjurkan oleh Sarakids. Justeru itu saya ingin berkongsi terutama kepada ibubapa dan bakal-bakal ibubapa di Johor Bahru.

Khas untuk ibu-ibu yang sedang menyusukan ataupun bakal menimang cahaya mata dan ingin meyusukan anak anda, atau ibu-ibu yang masih hairan kenapa ibu-ibu menyusu nie sangat fanatik dengan khasiat susu ibu, silalah datang ke kelas penyusuan susu ibu anjuran SaraKids, Johor Bahru. Tarikh, masa dan tempat adalah :

Tarikh : 25hb April 2010
Masa : 9.00 a.m. - 1.00 p.m.
Tempat : Outlet Sarakids, Jalan Daya, Taman Daya, Johor Bahru.
Bayaran: RM200 per couple (dgn kawan pun boleh)
                 RM150 per person

Landmark ke Sarakids :

Terletak di deretan kedai sebelum sampai ke stesen minyak Esso yang juga terletak sebelum ke pintu gerbang utama ke Taman Setia Indah.

Direction dari Taman Adda Height, terus melalui sekolah kebangsaan taman daya 2, belok kiri di lampu trafik simpang tiga. Jalan terus hingga sampai di trafik light simpang empat, belok ke kanan dan terus masuk ke deretan kedai disebelah kiri.

Wednesday, April 7, 2010

Eksperimen

Korang mesti suspen kan.. eksperimen apa lak aku dok buat nie..

Eksperimen kesan pemakanan ke atas hasil tenusu harian.. hehe...

Ceritanya gini, pagi nie aku teringin nak minum Kacip Fatimah Power Root sbb dah lama tak minum.. tapi tak jadik sebab ternampak Jus kurma dgn tongkat ali by Power Root jugak. So, sambarlah jus kurma.. jus nie mmg best.. one my favourite. Aku angkut sekali teh kundur Yeo's (hajat nak amik sunnah minum air kundur sekaligus nak menambahkan kecerdasan ingatan aku yg teruk nie). Macam biasa rutin pagi ku memerah EBM untuk bekal Aiman esok. Selalunya semenjak Aiman mula makan nie, hasil EBM ku cuma cukup2 satu botol 5oz penuh (dlm 6oz) sekali perah. kalau ku buat 3 sesi pun akan dapat 2 btl setengah jek. Tadi, sekali perah aku dapat satu botol tiga suku lbh kurang 10oz which di kira lumayan untuk sekali perah sejak 2-3 bln nie.

Tengah harinya pulak aku nak singgahlah beli lagi jus kurma Power Root tu. Tp xde rezeki, tapi dpt pulak jus sengkuang cina Yeo's. Hati aku kata, "bolehlah, mana tau ada rezeki anak aku dapat perah lebih lagi jugak." Aku pun sambarlah jus sengkuang cina tu setin. Hasilnya, perahan aku bertambah juga. tapi tak banyak seperti pagi tadi.

Alhamdulillah hari nie dapat perah lebih sikit. Esok Aiman dapat minum susu lebih. Dia suka susu. Makcik aku cerita kalau dah makan pun mesti nak juga susu sikit. Suka minum susu macam jajan. Nak sikit tapi selalu. Kalau ada orang kata baby akan habiskan susu dalam botol walau brp banyak diisi, Aiman tak begitu. Dia akan minum berapa banyak dia nak dan berhenti sendiri bila dia taknak.

p/s: rindu nak balik peluk cium Aiman.

Monday, April 5, 2010

Beautiful Blogger Award goes to

Rule No. 1:
Thank and link the person that gave you the award
Tang mana yang beautiful pun aku tak pasti. Tapi tetaplah aku nak ucapkan banyak-banyak terima kasih kat m-i-o atas award pertama dalam sejarah hidup aku sebagai blogger.


 Rule No. 2:
State 7 things about yourself
Tang yang nie aku tak sure nak story part mana, tapi aku try gak. So, here go the list:
1. Aku anak jati Johor yang dah terlekat xleh keluar dari negeri kelahiranku ini. Kenapa? Setelah bertahun-tahun aku try untuk keluar masih belum berjaya.

2. Aku suka kerja outdoor, tapi sekarang aku "terperangkap" dengan kerja in-door yg membosankan. ("kalaulah aku stay kat previous company kan best"). Tapi dah rezeki aku kat sini lebih baik, redha jek laa..

3. Aku sebenarnya suka menjahit dari aku kecik lagi.. sejak kat ofis x berapa ada kerja sangat aku dah mula menjahit semula (sikit-sikit jek). Tapi membaca lebih banyak memuaskan hati. Menjahit bila nak lepaskan tension sebab bila menjahit aku jadi macam absorb dekat jahitan tu aku leh lupa  problem lain.
4. Aku rindu thrill membina karier masa bujang dulu. Tapi sekarang aku fokus nak membina insan yang dah diamanahkan pada aku sekarang nie. Quite exciting, tapi takut tak tertanggung amanah yang besar itu.
5. Aku suka makan macam2. Tapi lately aku terpaksa layan selera orang lain dari layan tekak aku. Sebenarnya bosan dengan Malay food dan nak try mende lain, tapi ada orang x berapa pandai makan, so...layan....
6. Aku masih ada cita-cita yang tertangguh. Masih jauh lagi perjalanan itu rasanya. Harap sebelum umur pencen aku dah mencapainya.
7. Aku tak kisah anak aku nak jadi apa bila dia dah besar. Bagi aku yang paling penting dia membesar menjadi seorang insan yang soleh dan mendoakan aku dan bukan sekadar seorang manusia. Tak perlu jadi "orang besar-besar" tapi biarlah berjiwa besar.
Rule No. 3:
Pick another 15 blogger to receive this award:

Wednesday, March 31, 2010

Siapa kata Tanah Melayu tiada penulis buku motivasi...

Petikan daripada buku Perangai Bergantung kepada Diri Sendiri, tulisan Pendita Za'ba

"Tiap-tiap orang diwajibkan beramal dan beribadat sendiri dengan usaha dan tenaganya - tidak pernah disuruh ia mengira dirinya itu mesti bergantung kepada doa orang sahaja atau kepada fidyah penebus yang dibuatkan orang sahaja bagi mendapatkan kejayaan dan keselamatannya di akhirat kelak! Tuhan tiada pernah menyuruh kita mesti berharap kepada sedekah tahlil dan bacaan-bacaan Qul Hua'llah dari orang apabila mati kelak!!..."

Sekali baca, macam mu'tazilah dan muhammadiah pun ada.. tapi kalau difikirkan secara umum ada kebenarannya. Kalau nak harapkan orang doakan kita mestilah ada yang kenal kita dan baik dengan kita. Kalau nak ada yang bersedekah untuk kita, mestilah kita kena tinggalkan harta untuk diwasiatkan supaya disedekahkan, setidak-tidaknya, kita sendiri selalu bersedekah sewaktu hidup supaya orang ingat untuk mengirim sesuatu buat kita bila sudah kembali ke "sana" nanti. Selebihnya dah banyak dibicarakan dalam banyak buku motivasi tulisan penulis hari ini dari dalam dan luar negara.

Aku mengagumi beliau kerana pemikirannya yang melangkaui zamannya. Macam Dr. Mahathir juga pada zamannya. Cuma bezanya beliau seorang ilmuwan. Pertama kali mengaguminya bila aku harus memilih seorang tokoh untuk dibentangkan ketokohannya dalam masa 3 hari. Kiranya masuk pertandingan bidan terjun jugaklah masa tu kat UiTM. Dapat tempat ke berapa pun aku dah tak ingat. Tapi yang pasti aku rasa puas hati sebab aku dapat belajar suatu yang baru, dan dapat beritahu orang lain apa yang aku baru temui yang orang lain belum tahu masa tu. Sebelum pertandingan tu aku tak pernah tahu yang idea penubuhan Universiti seumpama UIA telah dicetuskan lebih awal oleh Za'ba lama dahulu. Frankly, aku sebenarnya bukan pandai sangat tang puhlic speaking nie... tapi dah kena suruh, gagahkan jugaklah diri... boleh buat dan impress orang, aku dah cukup puas hati walaupun tak menang.

Thursday, March 25, 2010

Posting terakhir untuk hari ini... :apa kes?

Sesi melangut sambil menerjah blog kengkawan di alam cyber dah makin hampir ke penghujung. Sekarang adalah sesi menung memikirkan apa nak masak dengan ayam kampung tua yang diborong oleh bonda tercinta. Buntu jugak kepalaku nak pikirkan apa nak digayakan dengan ayam tua tu.. Nak cakap lepas makan ayam goreng tua tu malam tadi ku tak sampai hati sebab dia yang beli, kite orang laki bini paka t telan jek apa yang mampu. hb ku yg kurang gigi tu tolak kat aku mana part yang di luar kapasiti mesin pemprosesan dia. Haku jugak lah jadi SWM kat rumah nie.. layan... nampak gaya, masak sup jek lah.. boleh makan dengan mi atau kue tiaw yg ada dalam peti ais tu... redha jek laa.. tapi sedap gak mlm2 makan mi sup ditambah rencah sambal kicap.. best3x.. (dah terbayang mi sup panas dengan sambal kicap...) x sabar pulak nak masuk dapur... tunggu...

Monday, March 22, 2010

Ibuku dan susunya...

Aku adalah anak susu ibu dari awal lahir sampai umurku 2 bulan.. lepas tu mak aku try untuk terus bagi dengan mengepam sampai ke titisan susu terakhir yang dahbercampur darah.. then terus stop. Sebab masa tu kurang info tentang cara penghasilan susu ibu. Hari ini setiap kali mak aku tengok aku menyusukan anak aku, dia mesti melahirkan kekesalan dia kerana tak dapat menyusukan aku macam mana aku menyusukan anak aku.. Tapi aku tetap rasa mak aku dah buat yang terbaik masa tu untuk aku.

p/s: Terima kasih mak... Diah tetap sayangkan mak..

Masalah sosial.. umumnya..

Suatu ketika dahulu, masalah sosial banyak berkait dengan remaja. Tanpa kita sedar, hari ini remaja dah makin dewasa. Yang dewasa makin tak berakhlak, melahirkan anak-anak yang tak terbela dan tak terdidik. Tekanan hidup yang menuntut kepentingan material didahulukan daripada kepentingan spiritual. Apa pilihan yang kita ada?

Dulu kita selalu tengok anak-anak orang susah lebih berjaya kerana mereka bekerja di sekeliling rumah dan ada banyak masa untuk memantau pergerakan dan aktiviti anak-anak mereka. Bagi golongan lebih berada, kebanyakan ibubapa makan gaji. Tapi pada waktu itu kebanyakan ibu adalah suri rumah sepenuh masa (kalau bekerja pun bekerja dari rumah) anak-anak masih dalam ruang lingkup pengawasan keluarga dan masyarakat sekeliling.

Kemajuan dan kemakmuran negara telah membolehkan mobiliti sosial berlaku dan meningkatkan taraf hidup serta kos sara hidup kita. Tapi ia juga terpaksa dibayar dengan meninggalkan anak-anak di rumah pengasuh dan di tangan pembantu rumah. Masa untuk anak-anak semakin terhad sehingga kita sendiri tak kenal perangai sebenar anak-anak kita. Saya sendiri yang baru menjadi ibu selama 8 bulan seperti tidak terkejar perkempbangan anak saya. Banyak perkembangan anak saya, saya pantau dari laporan pengasuh yang juga sepupu ibu saya. Dia jugalah yang banyak mengajar tentang pengurusan bayi selain dari ibu saya sendiri. Sokongan sosial sebegini saya dapat secara percuma kerana saya masih ada saudara yang berdekatan selain ibubapa saya dan suami sendiri.

Dahulu masyarakat kita duduk di sekeliling komuniti yang rata-rata kita kenali. Sekarang keadaan sudah jauh berbeza. Kadang-kala jiran sebelah rumah pun kita lupa nak tegur. Tambah lagi jiran baru yang kadang-kadang kita tak sempat nak berkenalan. Mungkin itu hikmah kenapa ibubapa kita dahulu suka memadankan jodoh dengan saudara yang dekat atau rakan taulan yang hampir. Lebih mudah utnuk bertanya khabar anak-anak, dan lebih mudah untuk mengelakkan perceraian dalam rumahtangga kerana ibubapa mertua sama-sama mendamaikan berbanding kalau sesama besan tidak saling mengenal pastilah masing-masing nak memenangkan anak sendiri dari nak mendamaikan antara suami isteri.

Bila waktu paling sesuai?

Aku sebenarnya masih menuntut tapi sekarang nie dah lama pembelajaran aku tertangguh dek keadaan dan kemalasaan aku yang tak terbendung. dengan kehadiran si kecik menambah lagi tahap kebuntuan aku tang bila aku nak mula ke kelas semula? Kalau melihat pada situasi semasa, aku rasa macam nak tunggu mak aku pencen jek. So, weekend aku leh pi kelas dan mak aku boleh babysit anak aku. Harapan aku masa tu anak aku dah behave better supaya senang neneknya mengurusnya di rumah semasa ketiadaan aku...

"Ya Allah, mudahkanlah perjalanan perancanganku ini...."

Anakku suka menggigit...

Aiman dah genap 8 bln. Macam-mcam perangai barunya yang mengisi hari-hariku. Tapi satu perangainya yang buat semua orang tak tahan ialah perangainya yang sangat suka mengigit dengan gigi barunya yang dah 6 batang tu (2 gigi kapak yg besar dan 4 gigi depan sebelah bawah. Kalau mengigit barang-barang tu tak perlu ceritalah. Yang buat tak tahan tu suka mengigit anggota badan orang lain. Tangan, lengan, paha, bahu. Terutamanya bila dia tak dipedulikan, dia akan perlahan-lahan merangkak kepada individu yang dia mahukan perhatian itu lalu mengigit mana anggota badan yang dia boleh capai.. Kadang-kadang for no reason pun dia boleh mengigit. Dia gigit macam nak makan jek gayanya (read: gigit dan sentap). Manalah tak sakit. Tapi kalau dengar orang mengerang sakit, pandai lak lepaskan...

p/s: apa aku nak buat dengan peel dia yang satu nie...???

Friday, March 19, 2010

Cara mengisi masa lapang di tempat kerja....

"Apa aku nak buat hari nie? "Bos, ada kerja nak buat tak?", Bos: pandang dengan muka blur.. dan jawab takde... balik ke meja kerja... sambung melangut. Belek2 PC, tengok e-mel, update apa2 yang patut sampai e-mail dah lama tak buka pun pi update.. buang segala-mala sampah-sarap dalam PC yang dah tak diperlukan... pas tu x tau nak buat apa dah...."

Anda ada rasa macam kenal dengan situasi di atas? Kalau ya... apakah tindakan anda agaknya selepas itu?

:weng dah giler babas....

Thursday, March 11, 2010

Lagi Kes Dera 1

Kes dera dan aspek psikologi menurut seorang sahabat ada dicoretkan di sini.

Saya secara peribadi menyokong sedikit sebanyak pendapat beliau. Memang keadaan sosial dan sosioekonomi sekarang menuntut dan menekan kehidupan kita sehingga kita hilang akal pertimbangan yang waras.

Tapi sebagai sebahagian dari anggota masyarakat, apa pula peranan yang boleh kita mainkan untuk mengurangkan kejadian seperti yang berlaku kepada adik Syafiah. Masyarakat perlu berganding bahu membenteras masalah penderaan. Lagi satu kes dera nie bukan setakat penderaan fizikal sahaja. Tapi ada juga penderaan seksual, penderaan mental dan lain-lain bentuk penderaan lagi yang kita kena tahu macam mana nak kesan berlaku pada seseorang. Kenapa penting? Sebab menurut kajian **saper tah.. lupa lak.. anak mangsa dera berpotensi besar untuk turut mendera di masa akan datang.. Boleh tengok trend di sekolah asram bila senior buli junior, the trend repeated itself sehinggalah sekarang getting worse sampai ke tahap membunuh.

Jadi, kepada yang nampak sesaper yang disyaki kena dera, tolonglah aproach and slow talk dgn mangsa untuk siasat atau laporkan pada pihak berwajib untuk diambil tindakan.

Tag: Cerita Asrama 1

Sebagai tanda penghargaan kepada Liz kerana meng'tag' saya di sini, saya kisahkan jugaklah cerita silam saya semasa bermastautin di Sekolah Menengah Sains Muar (saya adalah batch SPM97).

Terlalu banyak nak diceritakan kalau sebut kisah-kisah di asrama. Kalau ikut kategori ada kategori memori dengan senior, memori dengan classmate, memori dalam dorm dengan dorm-mate memori dengan cikgu etc...

Untuk batch kite orang kite ada group sendirik kat Facebook. kat situ tetukar cerita dgn kawan2 lama.

Untuk memendekkan cerita kita mulakan dengan kategori memori dengan senior.

Bagi sesetengah orang derang rasa 1st day orientasi, tapi aku x rasa sbb aku masuk tengah2 minggu orientasi. dengan xde info apa pasal etika dan peraturan dalam minggu orientasi, aku redah jek masuk. Hari pertama aku dah melawan dengan PKR (sorry kak Izan).. it was spontaneous reaction dalam kepenatan dan kebengangan. Both party tengah angin, so jadik lah lagu tu semata2 kerana aku pakai tudung berenda. Tapi kak Izan memang smart sbb dia blah instead of sambung marah. Dia cuma minta sorang akak kat situ brief aku pasal minggu orientasi dengan attitude utk adapt to the environment (tapi still in bad mood) ahaks...

Second tragedy was with front neighbour of our dorm. Aku tak tau apa kes akak sorang tu nak aim aku. Semata2 sbb akak angkat aku best friend dia, suka hati dia nak aim aku dan marah2 aku pasal petty things yang tak masuk akal. Sampai satu tahap aku dah penat gaduh dengan dia, aku surrender gak laa.. penat kay kalau asyik kena panggil pergi dorm dia semata nak dengar dia tengking aku (walaupun aku nie spesis tuli dan tak peduli) terpaksalah aku berlakon ala-ala skema gaban, innocent walaupun dalam hati aku menyumpah seranah berbakul-bakul.

Tragedi-tragedi kecil semasa sesi mengumpul signature pengawas biarlah dalam sejarah aku jek, sebab aku tak ingat pun. Yang pasti aku tak pernah dan tak kuasa nak tengok muka pengawas2 lelaki sebab aku tak lalu bila derang perasan junior yang tak lawa nie nak ngorat... hahaha...

bersambung....

Wednesday, March 10, 2010

Mufti Palsu, Sijil Palsu

Mufti Palsu, Sijil Palsu

Saya tak pernah bercakap soal ini walau pun dalam diam saya sebenarnya menyokong tindakan JAIS. Dah makin ramai golongan pengikut Dr. Asri nie.

Tuesday, March 9, 2010

Meraban... hand phone vs public phone

Hari nie sungguh laa mentansionkan sbb pembaziran petrol secara berlebihan telah berlaku gara-gara handphone ku yang telah kena bar. Pi MMHE hntr invois dgn tender settle. igt nak pi beli MAB dgn supplier kat Pasir Gudang. Cari lah public phone rata pasir gudang dari jln perak sampai air biru aku cari tak jumpa. Yang jumpa semuanya tak berfungsi.

Last2 aku balik n singgah tmn Rinting cr public phone lagi sekali sbb nak cancel appointment. Sungguhlaa sakit hati. Nie lah padah bila hand phone lebih berkuasa dari public phone. Teringat zaman belajar dulu dok simpan syiling pasal nak biar senang bertelefon guna public. Walau ada handphone masih setia dgn public phone sbb nak kawal ekonomi. Akhirnya, aku balik jek ke ofis dengan tak dapat apa2. Nak pi bayar bil kat tmn molek pun cancel sbb xnak lambat sampai ofis. nanti lewat hi-way bersejarah tu dah mula jam. Nak jadi malang lagi aku boleh terlajak nak masuk hi-way plus kat pasir gudang, dan end-up kena balik ke ofis lalu uda dan tampoi. Sungguhlaaa si lebai malang haku hari nie.... tension lerrr sesangat....

Sunday, February 28, 2010

Cloth Diaper baru.. sistem lama...

Hari nie nak citer pasal cloth diaper (CD) cover yang telah lama ku idam2kan. Mula-mula nak order econobum. tp stok xde. Yang ada cuma Flip System. Jadiklah daripada xde. Better actually sbb cover Flip nie ada flap kat hujung dgn pangkal utk elak leaking kat pinggan. so lepas nie boleh ku gayakan dengan kain lampin ku yang banyak x habis pakai. Sebelum nie ku ganukan diaper pant Anakku n Pureen. Tapi disebabkan xde getah di paha, selalu bocor dan kena seluar. So laundry bertambah. Ada juga guna pocket cd as cover. Sangat ok sbb tak bocor. Tu yang buat aku amik keputusan beli cover. Taknak kain lampin yang banyak tu terbazir camtu jek. Lagipun dapat save laagi banyak.

Aku jumpa Econobum dan Flip nie masa survey price CD sebab nak tambah stok CD dan nak cari CD yg lebih murah dari yang pernah ku beli. Bila dah terjumpa Flip dgn Econobum nie macam berminat pulak. Mungkin sbb harga satu cover Econobum nie lebih murah. Flip mahal sikit tapi datang dengan kelebihan lain berbanding Econobum, selain lebih pilihan warna. Econobum cuma datang dengan warna putih sahaja. Flip datang dengan tiga warna. Aku amik hijau dengan biru.

At the moment tgh dok habiskan stok dispo diaper yg dah tak muat dengan Aiman (xkan nak buang dispo pulak kan.. duit gak tu).

Lagi Kes Dera

Lagi kes dera di Malaysia. Aku tak tau secara detail. cuma malam tadi baru dapat dengar betul2. Kes yang memang sangat menyayat hati dan di luar batas akal untuk aku menerimanya.

Bagi aku dalam kes nie, datuk dan nenek paling bersalah sebab tak ambil budak tu untuk dijaga sepenuh masa setelah mengesyaki budak tu di dera. Takkanlah xleh nak tanya kat si emak pasal luka n lebam2 kat badan si anak. Lagi satu, tak boleh nak tegur ke anak dara awak tu buat kemungkaran dengan bersekedudukan dengan lelaki bukan muhrim. Tanggungjawab awak lepas bila suami anak awak ada. Bila suaminya dah takde, saper amik tanggungjawab tu? Saper kena tanya kat akhirat nanti?

Seterusnya si emak yang buta mata dan mata hati kerana percaya sangat kat teman lelakinya untuk menjaga anaknya (aku sendiri tak percaya laki aku jaga anak aku) xkan x tau orang tu panas baran. dah 6 thn beb kenal. Masalah mental tul laa si emak nie. Anak aku lebam sikit dah boleh perasan. apatah lagi kalau dah bengkak2 dan kena cucuh2 dgn puntung rokok. Sure laa lagi visible kan.

Yang si abang budak tu pun aku rasa xde rasa sayang kat adik tu. Kenapa? Aku pernah tengok kes bs dera budak nie (tp takat cubit2 sbb xnak berenti nangis). Tapi bs tu takut nak apa2kan si adik semasa si abang yang dah pandai cakap ada bersama. Dalam kes nie, si abang tak tau nak mengadu kat sesaper ke? Atuk ke, kawan2 rapat ke, jiran2 yang rapat ke?

Masyarakat keliling yang tersangat ignorant. Masa budak tu kena belasah mula2 kat padang kenapa xde orang yang tegur dan datang. Kenapa dah kena panggil tengok baru nak pi hantar kat hospital.

Dah tak tau nak cakap apa lagi. Sungguh tak masuk dek akal.

Thursday, February 25, 2010

Cerita-ceriti.. tahi mata buat inti....

apa aku merepek hari nie... ntah.. hari yang membosankan sekali lagi. rasa nak balik ambil aiman kat rmh baby sitter, golek2 dgn dia kat rumah... syok nyerr... x pun masak utk mlm  karang. leh mkn ramai2. laki aku balik nanti leh layan borak instead of sibuk mengemas dgn mandi pun x sempat.

heavennyerr kalau boleh buat kerja dari rumah. x kiralah makan gaji or what. pokoknya dari rumah. Boleh menyambil-nyambil buat kerja lain yg x kurang penting. Al-Maklum pangkat dah naik dari taraf anak dara ke isteri orang dan seterusnya ke mak orang. Maka tanggungjawab pun dah bertambah. Task on hand x siap, dah bertambah task lain.

wokeh, jom sambung melalut lain kali.....

Sunday, February 21, 2010

Membanding-bandingkan Anak-anak

Apa aku nak cerita nih? Sebenarnya aku tak menghadapi masalah besar sangat dlm hal nie. Sebab aku dah set dalam mind, every individual is unique and special in their own way. Orang yang selalu buat camnie, mula2 hb aku, pas tu mak aku. Nasib baik abah aku x buat.

Mula2 hubby aku buat aku sound direct, anak kite ada kebolehan sendiri dan tak perlu dibanding2kan dengan anak orang lain (in my case dia compare dengan anak adik dia). Since then dia x pernah lagi buat. Tang mak aku, aku kena bagi macam2 ayat lain sebab ayat tu tang memberi bekas kat dia. Aku memang tak suka bila anak aku dibandingkan dengan orang lain sebab aku sendiri tak suka diri aku dibandingkan dengan orang lain. 

So far anak aku baru nak merangkak. Orang tak pernah nampak dia menarik badan dia sebab dia cuma suka buat pape aktiviti fizikal bila aku dan orang2 yg dia trust ada dekat sahaja. Lain2 aktiviti hanya berguling2 dan meniarap dan menarik badan bila dia mahukan sesuatu. Tapi aku tau sejauh mana keupayaan dia walaupun orang lain tak nampak. Anak aku dah mula rajin bersuara. Memang rajin menegur dan ajak berbual asalkan orang layan dia. So far xde yang kite org paham. Tapi buat2 paham. Tapi kite org tau kalau dia panggil mak, abah dia.

My two cents, redha dan hargai setiap keupayaan dan kebolehan anak-anak kita supaya kurang inferiority  complex dan rasa rendah diri dalam diri anak-anak kita. Bila rasa rendah diri, boleh buat pun dia xnak buat sebab takut orang gelak, orang mengata, etc. Padahal tak salah. Cth.nya tak salah bertanya bertanya banyak, tapi orang kita terlalu disekat mindanya oleh orang2 tua yang melarang budak2 menyampuk bila orang lain bercakap. Instead of marah bila derang menyampuk, why not explain the right way to interupt utk generate dia skills to be creative.