Blog ini sekadar cerita-cerita biasa dan perkongsian sebuah pengalaman kehidupan untuk rujukan bersama

Monday, June 14, 2010

Aku dan Dunia Penyusuan Susuibu

Sajer nak cerita tentang hal nie since aku dapat invitation untuk MBFPC setelah aku mohon untuk join few month ago. Yang buat aku nak bercerita sebab ramai yang curious and sibuk sangat membebel pasal kenapa aku very into breastfeeding. Bagi aku breastfeeding adalah hak individu. Kami yang memperjuangkannya kerana di luar sana ada yang mengutuk kami walaupun kami tak pernah paksa derang breastfeed anak-anak derang. Kami hanya menyampaikan maklumat, tak pernah memaksa sesiapa pun untuk breastfeed. Yang buat kami lebih annoyed bila waktu kami mengepam susu di pajabat dipertikaikan sedangkkan pekerja lain yang mengular, tidur etc. tanpa produktiviti dengan jangka waktu lebih lama dari waktu kami mengepam tidak pernah dipertikaikan. Ini lebih kepada luahan emosi yang dah berkurun dipendam kerana nak cerita, orang akan kata, aku pun ada gak masalah macam tu... so no point rasanya nak bercerita sangat. Bila dah rasa nak meletup kat dalam nie, kena let go jugak untuk ketenangan hati dan perasaan aku sendiri...

Sekian, wassalam...

2 comments:

Liz Rohaizat said...

biar je apa org nak ckp. kita buat benda baik.

anyway, esok sy ke JB! ada kenduri kahwin hari sabtu tu. kat mane ntah tp JB la. hehe..

sy bertolak ptg esok lepas solat Jumaat. Insya Allah balik ke KL Sabtu petang.

duduk JB kan? nak tanya. mane nak cari Sup Tulang Merah yg sedap? tak pernah rasa tp ramai yg ckp best!

Lynn Nasir said...

Mak saya pesan, kalau ada org sakitkan hati kita, ucap "alhamdulillah" kuat2 supaya dia dgr. nnti dia terasa, dia senyap la. hehe!