Blog ini sekadar cerita-cerita biasa dan perkongsian sebuah pengalaman kehidupan untuk rujukan bersama

Sunday, May 24, 2009

Lepas kawen... sebelum kawen...

Sesajer nak citer... sebab dulu masa bujang memang aku enjoy the life to the fullest.. in other word aku x pikir langsung kalau dah kawen nanti macam mana, dengan saper aku nak kawen.. etc.. etc... maleh nak pikir.. aku cuma pikir macam mana aku nak survive sampai tua dengan membujang... memang mcm x masuk akal... aku sengaja set mind aku utk recent and current situation... wat pe nak pikir mende yg x tentu lagi.. pakwe @ boyfriend pun takdak... watpe nak susahkan otak pikir mende yg lum tentu ada ye dak... then the day come... at last...

satu hari tu ditakdirkan aku kenal dengan hamba Allah nie dan dalam masa 2 thn kite orang kawen... pas tu baru aku pikir future aku dgn hubby aku... kah...kah... pas few months.. aku dah kena pikir future life bertiga lak... adoi... cepatnyerr honeymoon season... lum puas bercinta sakan lagik.... hahaha.....

oklah... to the unmarried couples... kawenlah cepat... kurangkan dosa kering... and the most important things... the feelings, bonding and sense of completeness after marriage and before marriage is totally different.

"Don't believe laa...." xpe.. lantak korang... dah kawen nanti korang akan kata... what the hell aku membazirkan masa bujang aku bercinta lama2 x kawen2.... aku tau ada yg dah hidup mcm org dah kawen even lum kawen... dan kata apa lg aku nak... xyah kawen pun xpe... lain beb... x kawen, korang xde tanggungjawab.. yg llki, kalau korang dpt anak pun, bdk tu bkn anak korang... x bg nafkah pun korang x dosa. tp tanggung dosa zina jek laa....(kalau sanggup) kawen dgn bdk tu pun boleh (kalau x takut kena penyakit genetik laa...)

Kesimpulan aku nak bgtau... perkahwinan itu adalah ketentuan yang mempunyai keajaibannya tersendiri... x percaya cari married couples yang x pernah bercinta atau kenal antara satu sama lain. tanyalah dia orang, how on earth they can live and love each other so much... and even happier dari married couples yang bercinta sakan sebelum kawen.

Renug-renungkanlah.....

Salam....

No comments: