Blog ini sekadar cerita-cerita biasa dan perkongsian sebuah pengalaman kehidupan untuk rujukan bersama

Sunday, December 6, 2009

Kenapa breastfeed baby x suka hisap botol...

Dari view seorang ibu (me):

1. Puting botol keras dan tak flexible mcm nipple ibu.
2. Limited content. Dah habis.... kalau direct, unlimited, bila suck jek ada, botol, kalau dah kosong, xde lagi. breast will continually be refill. Lagi byk hisap, lagi laju dia penuh balik sampailah baby content.
3. Takde rasa kena belai, org usik2, senyum kat dia, main dgn dia.. etc. - bonding, affection.
4. Rasa dan kepanasan susu ibu maintained. Susu ebm bila dah lama, sejuk dan rasa pun lain bila dah lama simpan.

Itu jek laa yang aku leh fikirkan... sesaper nak tambah...

No comments: