Blog ini sekadar cerita-cerita biasa dan perkongsian sebuah pengalaman kehidupan untuk rujukan bersama

Thursday, October 1, 2009

Cabaran menyusukan... realitinya

Pengalaman pertama menyusukan anak aku menyedarkan aku ianya bukan suatu yang mudah walaupun nampak macam tak susah. Halangannya adalah kemahuan semulajadi kita kepada sesuatu yang nampak mudah. Aku pilih untuk menyusukan kerana aku dah kaji pro dan kontra antara menyusukan dan memberi susu formula, dan aku pilih untuk menyusukan. Kenapa?
Here goes the list:

1. Aku malas nak bancuh susu

2. Aku malas nak travel dgn luggage yg banyak. Susu ibu is eveready. Aku tak perlu bawa termos, bawa susu etc. utk bekal anak aku.

3. Aku nie kasar-ibu yg kasar-menyusukan anak aku akan memberi dia satu memori dan ikatan yang lebih kuat antara aku dan anak aku.

4. Susu ibu lebih hygenic. Aku tak perlurisau bahan apa yang masuk ke dalam badan anak aku sebab aku sendiri yang tentukan makanan dan bahan apa yang anak aku akan makan dengan memberinya susu ibu.

5. Aku sibuk n gila kerja. Menyusukan anak aku telah mewaraskan aku yang aku ada life lain selain kerja... hahaha....


Apa yang nampak susah bila menyusukan... pada akulah setelah membuat kajian sendiri kenapa ada orang beria nak berhenti menyusukan. Maybe laa...

1. Messy, bila menyusu sebelah, breast sebelah turut keluar susu. Kalau susu banyak kdg2 leaking. Ladies yang cerewet x suka.

2. Dependency. Derang takut anak derang terlalu dependent dengan susu ibu sampai derang xleh jalan tanpa anak derang.

3. Convenience. Derang rasa x convenient sebab kena perah susu, kena simpan susu, kena bangun mlm menyusukan, kena cover2 nak menyusukan in public, etc.

4. Ignorant. Derang x rasa susu ibu suatu yang istimewa dari seorang ibu untuk anak derang.


Kenapa sesetengah orang yg rapat dengan kita tak support kita menyusukan?

Suami:

1. Kurang masa dengan dia sbb kita layan anak lebih bila menyusu. Kalau susu formula boleh sub pada org lain.

2. Takut kita makin sibuk nak layan makan pakai dia. Macam penat sangat tengok kita nyusukan anak dia.

3. Macam banyak belanja, nak kena beli pam, storage bag, cooler etc..

Alhamdulillah... setakat hari nie dan Insya-Allah, aku harap akan berterusan, those list kat atas belum berjaya membuat aku give up untuk menyusukan anak aku.

3 comments:

Leen aka MamaSyabil said...

Salam....:)
Best juga ye baca pengalaman u. n most of the realiti tu cam betul jek. Nanti saya pun nak buat my own entri on this... heh. i'll quote urs if its oke... ya?

MarDiah said...

x kisah... write in your on word. Writing is all about self expression to me.

Cwynire said...

Post after post, makin cewonok pulak baca blog u ni :) i seronok bile ada geng yg sanggup bersusah-payah BF. BF & kasik susu botol kedua2nya ada susah-senang dia. Tp golongan yg pilih utk tak BF bukan sbb takde susu tetapi semata2 sbb leceh, bagi aku sangatla selfish! Sbb dia nafikan hak anak dia utk dapatkan yg terbaik drp ibunya. Yg mana ... BF sendiri baik utk ibu tu sbb boleh cepat kecutkan rahim & elak breast cancer bagai. Jika taknak bagi susu ibu sbb nak shopping macam belum kahwin atau honeymoon, takyah buat anakla ... wah, ganas plak aku arinih. emo skit ... hehe. kalau yg mmg kurang susu, terus cuba bagi - bila ada demand, supply akan bertambah ... but kalu kurang gak then takpe, ketentuan Allah ... for u mardiah, respect yg u bersemangat BF anak u! tak semua org ada kesedaran camnie ... thumbsup!!!