Blog ini sekadar cerita-cerita biasa dan perkongsian sebuah pengalaman kehidupan untuk rujukan bersama

Sunday, February 21, 2010

Membanding-bandingkan Anak-anak

Apa aku nak cerita nih? Sebenarnya aku tak menghadapi masalah besar sangat dlm hal nie. Sebab aku dah set dalam mind, every individual is unique and special in their own way. Orang yang selalu buat camnie, mula2 hb aku, pas tu mak aku. Nasib baik abah aku x buat.

Mula2 hubby aku buat aku sound direct, anak kite ada kebolehan sendiri dan tak perlu dibanding2kan dengan anak orang lain (in my case dia compare dengan anak adik dia). Since then dia x pernah lagi buat. Tang mak aku, aku kena bagi macam2 ayat lain sebab ayat tu tang memberi bekas kat dia. Aku memang tak suka bila anak aku dibandingkan dengan orang lain sebab aku sendiri tak suka diri aku dibandingkan dengan orang lain. 

So far anak aku baru nak merangkak. Orang tak pernah nampak dia menarik badan dia sebab dia cuma suka buat pape aktiviti fizikal bila aku dan orang2 yg dia trust ada dekat sahaja. Lain2 aktiviti hanya berguling2 dan meniarap dan menarik badan bila dia mahukan sesuatu. Tapi aku tau sejauh mana keupayaan dia walaupun orang lain tak nampak. Anak aku dah mula rajin bersuara. Memang rajin menegur dan ajak berbual asalkan orang layan dia. So far xde yang kite org paham. Tapi buat2 paham. Tapi kite org tau kalau dia panggil mak, abah dia.

My two cents, redha dan hargai setiap keupayaan dan kebolehan anak-anak kita supaya kurang inferiority  complex dan rasa rendah diri dalam diri anak-anak kita. Bila rasa rendah diri, boleh buat pun dia xnak buat sebab takut orang gelak, orang mengata, etc. Padahal tak salah. Cth.nya tak salah bertanya bertanya banyak, tapi orang kita terlalu disekat mindanya oleh orang2 tua yang melarang budak2 menyampuk bila orang lain bercakap. Instead of marah bila derang menyampuk, why not explain the right way to interupt utk generate dia skills to be creative.

1 comment:

Lynn Nasir said...

salam kenal,

mertua saya pun suka sgt banding2kan cucunya. mungkin sbb ramai sgt, so dia rasa sapa paling advance tu la paling cerdik. tapi saya diamkan je. last2 anak sy la yg paling cepat (tumbuh gigi, merangkak/b'jalan etc) berbanding cucu kesayangan dia yg lain.

bukan mengutuk, cuma..org2 mcm ni mmg wujud. cuma kita yg lebih mengetahui ttg anak2 kita..